Την παραίτηση του γγ του ΟΗΕ ζητά το Ισραήλ, επειδή μίλησε για την ασφυκτική κατοχή της Παλαιστίνης

Εκρηκτικό το κλίμα και στο συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ για την Μέση Ανατολή

Γκουτέρες

Έντονη αντιπαράθεση προκλήθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ του Αντόνιο Γκουτέρες και του Ισραηλινού πρέσβη, όταν ο πρώτος έκανε λόγο για ξεκάθαρες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ζήτησε σήμερα την παραίτηση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή τη «σοκαριστική», όπως την χαρακτήρισε, ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι «οι Παλαιστίνιοι είναι εδώ και 56 χρόνια υπό ασφυκτική κατοχή. Έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται από εποικισμούς, να καταστρέφεται από τη βία, με την οικονομία τους παγωμένη, τον λαό εκτοπισμένο και τα σπίτια τους κατεδαφισμένα. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση σε αυτό το χάλι εξαφανίζονται. Τέτοιο δράμα δεν μπορεί να δικαιολογεί τις απαράδεκτες επιθέσεις της Χαμάς και αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν με τη σειρά τους να δικαιολογούν συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κόεν, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, είπε ότι δεν θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Γκουτέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο.

«Δεν θα συναντηθώ με τον γγ του ΟΗΕ. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για ισόρροπη προσέγγιση. Η Χαμάς πρέπει να σβηστεί από τον κόσμο», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.