Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων του ΚΕΕΛΠΝΟ πρότεινε η εισαγγελέας

Καταπέλτης σε βάρος των κατηγορουμένων είναι και το δεύτερο σκέλος της εισαγγελικής πρότασης στην πολύπροκτη δίκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ που μεταξύ άλλων ερευνά και την υπόθεση με τις 140 παράνομες προσλήψεις.

EK Dikastirio

Η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων (Θεόδωρος Παπαδημητρίου, Άγγελος Χατζάκης, Όλγα Αδράμη, Ελένη Λιάκουρα) για τις υποθέσεις:

  • των παράνομων επιδομάτων (σύνολο 2200 ευρώ μηνιαίως και σύνολο ζημίας για το Δημόσιο, 147.400 ευρώ) που δόθηκαν παράνομα στην πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ

  • της βιοτρομοκρατίας κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων (σ.σ πρόκειται για την περίφημη υπόθεση των εμπιστευτικών ερευνών που στοίχισαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 328.988,85 ευρώ)

Ειδικότερα, πρότεινε κατά περίπτωση την ενοχή για απιστία άνω των 150.000 (120.000) σε βάρος της περιουσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ (Δημοσίου) ενώ πρότεινε την απαλλαγή όσων βάραινε το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας.

Σημειώνεται ότι η δίκη συνεχίζεται κανονικά πλέον, μετά το επιτυχές της πέρασμα από τις…συμπληγάδες μιας δήλωσης προόδου γι΄αυτήν που έπρεπε να καταβληθεί από τη μεριά του Δ.Σ του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, νυν ΕΟΔΥ. Όσο και εάν η πλευρά της υπεράσπισης και ιδίως αυτή του πρώην “ισόβιου” προέδρου του οργανισμού Θεόδωρου Παπαδημητρίου επιχείρησε να τη σταματήσει με νύχια και με δόντια, η έδρα αποδέχτηκε τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο και απεφάνθη να τα αποδεκτεί και να συνεχιστεί κανονικά η ακροαμαητική διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη: Στον αέρα η δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ 

Διαβάστε ακόμη: Κόλαφος η εισαγγελική πρόταση για τους κατηγορούμενους των σκανδάλων του ΚΕΕΛΠΝΟ – Κίνδυνος να τιναχτεί η δίκη στον αέρα;

Αμοιβή τα επιδόματα στην Αδράμη για τις παράνομες προσλήψεις

Άκρως καυστική ήταν για ακόμη μια φορά η εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της. «Τα δυο επιδόματα που δόθηκαν στην Αδράμη ήταν η αμοιβή για τις παράνομες προσλήψεις», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτά (σ.σ επιδόματα) δόθηκαν παράνομα στην κατηγορουμένη. Διευκρίνισε ότι δεν ήταν δικαιούχος τέτοιων επιδομάτων ως ιατρός ενώ σημείωσε πως δεν προβλεπόταν καν από τον κανονισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ η θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση η ζημία που έχει υποστεί το Δημόσιο ανέρχεται ακριβώς στα 147.400 ευρώ και όχι στα 69.600 ευρώ όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Και αυτό, διότι η Αδράμη ελάμβανε τα επίμαχα παράνομα επιδόματα μέχρι το 2010 και όχι μέχρι το 2008.

Η εισαγγελέας ανέπτυξε επιχειρήματα με βάση τα οποία χαρακτήρισε τα έγγραφα που σχετίζονται με τα επιδόματα ως πλαστογραφημένα ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ξανά πως το πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποδειχθεί κατά την ακροαματική διαδικασία και τη δικαστική έρευνα ότι δεν είναι αξιόπιστο. «Έχουν διαπιστωθεί πλαστογραφίες» είπε συγκεκριμένα. Αναφερόμενη στα έγγραφα των επιδομάτων, είπε πως αυτά παραποιήθηκαν με τη νόθευσή τους να γίνεται εν μέσω ελέγχου του ΣΕΕΥΠ εσκεμμένα από τους κατηγορουμένους για να… συγκαλύψουν τις έκνομες ενέργειές τους.«Άρα, η νόθευση έγινε εν μέσω του ελέγχου που διενεργούσε το ΣΕΕΥΠ για να δικαιολογήσουν και να αποσιωπήσουν τις εναντίον τους κατηγορίες», κατέληξε η εισαγγελέας.

Όπως τονίστηκε, οι άλλοι δυο κατηγορούμενοι, Παπαδημητρίου και Χατζάκης αμφότεροι γνώριζαν για το παράνομο των επιδομάτων αλλά συμφώνησαν να δοθούν στην Αδράμη. «Η σύμβαση εργασίας της Αδράμη δεν αναφέρει κανένα επίδομα… η νόθευση έγινε μετά τη σύμβαση γιατί αν γινόταν πριν θα είχαν φροντίσει να συμπεριληφθούν και τα επιδόματα» υποστήριξε ενώ σχολίασε και τον τρόπο με τον οποίο αρχικώς βρέθηκε σε τέτοια υψηλόβαθμη – διευθυντική θέση η Αδράμη. Όπως είπε η εισαγγελέας, προσφέρθηκε αμέσως πρόσληψη και διευθυντή θέση στη πρώην σύμβουλο του υπουργού (σ.σ Υγείας) αν και είχε μηδενική εμπειρία.

«Ανέβηκε αστραπιαία η σύμβουλος του υπουργού η οποία γνώριζε τα πάντα (σ.σ παράνομες προσλήψεις) και αμοίφθηκε γι΄αυτά!», διαπίστωσε λέγοντας πως ακόμη και για το ύψος του μηνιαίου μισθού της (ίσο με διευθυντή ΕΣΥ) τα μέλη του τότε Δ.Σ του ΚΕΕΛ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) είχαν διαφωνήσει.

Μεταξύ άλλων για τον Παπαδημητρίου ανέφερε πως το επίμαχο σημείωμα που έστειλε στο γραφείο μισθοδοσίας «υπεδείκνυε συγκεκριμένες ενέργειες για τα επιδόματα τη στιγμή που η εισήγησή του στο Δ.Σ για την πρόσληψη της κατηγορουμένης δεν περιείχε τίποτα σχετικά με επιδόματα». Αποδίδοντας γνώση σ’ όλα αυτά στον Παπαδημήτριου, χαρακτήρισε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του ότι η Αδράμη έλαβε τα επιδόματα βάσει νοθευμένου εγγράφου.

Κόλαφος εκτός των Παπαδημητρίου, Χατζάκη, Αδράμη ήταν η εισαγγελική πρόταση και για την άλλη κατηγορούμενη, Ελένη Λιάκουρα (πρώην γραμματέα στο ΚΕΕΛΠΝΟ). Ανέφερε πως η κατηγορούμενη νόθευσε τα πρακτικά και ότι για την περίοδο του 2004 μέχρι τα μέσα του 2006 είχαν χαθεί οι κασέτες με τα επίμαχα ηχογραφημένα πρακτικά, προκειμένου να «συγκαλύψει τις έκνομες ενέργειες της ίδιας και των συγκατηγορουμένων της».

Αναφερόμενη σε όλους τους κατηγορουμένους η εισαγγελέας είπε μεταξύ άλλων: «Τα περισσότερα πρακτικά ήταν πλαστογραφημένα… οι κατηγορούμενοι τακτοποίησαν τα πρακτικά για προφανέστατους λόγους […] επρόκειτο περί αναντίρρητης πλαστογραφίας […] Η Λιάκουρα γνώριζε και έπρεπε να εξαφανίσει τα έγγραφα τα πλαστογραφημένα».

Σε πρότερο σημείο της αγόρευσης της πρότασής της η εισαγγελέας της έδρας “έκαψε” και την Πολύζου επισημαίνοντας ότι είπε ψέματα και πως την βρήκε ο Παπαδημήτριου για να τον… καλύψει! «Διακινητής για το επίδομα ήταν ο Παπαδημήτριου […], αυτό αποκρύπτει η Πολύζου».

Πηγή: documentonews.gr