Newsroom

Newsroom

Την άμεση κατάργηση του SMS ζητούν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Χαρακτηρίζουν το μέτρο άχρηστο, παράλογο και απαξιωμένο

sms

Την άμεση κατάργηση των SMS στα 13033/13032 και των βεβαιώσεων κίνησης ζητούν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με Ερώτησή τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση και Νατάσας Γκαρά και Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Σπίρτζη, προς τους αντίστοιχους Υπουργούς.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα άχρηστο, παράλογο μέτρο που έχει απαξιωθεί στα μάτια των πολίτων, παρόλο που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση σαν πρωτοπόρα ψηφιακή καινοτομία για τη διαχείριση της πανδημίας.

Παράλληλα, με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα έγγραφα σχετικά με τη σύμβαση υλοποίησης του συστήματος 13033/13032, τη διαδικασία ανάθεσης του έργου, καθώς και τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών από το ελληνικό Δημόσιο και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση.  

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζουν ακόμα τα ζητήματα Δημοκρατίας που προκύπτουν από τις πρόσφατες δηλώσεις των Υπουργών Επικράτειας κ.κ. Γεραπετρίτη και Πιερρακάκη, στις οποίες παραδέχονται ουσιαστικά ότι το μέτρο των SMS χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση συμβολικά για τη «διαπαιδαγώγηση» – χειραγώγηση των πολίτων προκειμένου να ενσωματώσουν ψυχολογικά και να συνηθίσουν την κατάσταση περιορισμού της ελευθέριας μετακινήσεων, μέσω διαδικασιών που χρησιμοποιούν τα «οικονομικά της συμπεριφοράς». Υπενθυμίζουν επίσης ότι, κατά την έναρξη του 2ου lockdown, οι δηλώσεις του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα ότι στάλθηκαν 1 εκατομμύριο SMS με κωδικό 6 μετά τις 9 το βράδυ, αποτελούσαν ουσιαστικά παραδοχή ότι οι μετακινήσεις των πολίτων καταγράφονται και παρακολουθούνται, χωρίς να τηρείται η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, ενώ άγνωστο παραμένει ποιες Αρχές ή/και εταιρείες έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν απαντήσεις για τα παραπάνω ζητήματα, καθώς η κυβέρνηση προσβάλλει το δημοκρατικό αίσθημα και υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, που έχουν υποστεί σε πολλαπλά επίπεδα τις συνέπειες της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας και έχουν κουραστεί από τις μονίμως αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Χρήστος Σπίρτζης, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη

Νατάσα Γκαρά, αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων των 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, ένας εκ των κυριότερων κυβερνητικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών, με τη μετακίνησή τους να επιτρέπεται μόνο εφόσον υφίστανται συγκεκριμένοι λόγοι και προϋποθέσεις, για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών.

Μεταξύ αυτών, επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση με βεβαίωση κίνησης (Τύπου Β) που υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, με προσωπική του ευθύνη, για λόγους υγείας, παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, σωματικής άσκησης σε εξωτερικό χώρο, κίνησης με κατοικίδιο ζώο ή μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, τράπεζες και χώρους λατρείας. Η μορφή της βεβαίωσης κίνησης, εκτός από έντυπη, δύναται να είναι και ηλεκτρονική μέσω της ατελούς αποστολής SMS στον αριθμό 13033 (ή 13032 ειδικά για το λιανεμπόριο).

Ωστόσο, από τους πρώτους μήνες χρήσης του μέτρου, η χρησιμότητά του έχει αμφισβητηθεί ευρέως από τους πολίτες, προκαλώντας συχνά θυμηδία, ενώ πλέον έχει απαξιωθεί πλήρως στην πράξη ως παράλογο ή γραφικό. Σοβαρά ερωτήματα, όμως, όσον αφορά την ουσία του μέτρου και το πώς το αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση που το επέβαλλε, προκαλούν οι πρόσφατες (29/4/2021) δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη ότι τα SMS στο 13033 είναι ένα μέτρο υψηλού συμβολισμού με παιδαγωγικό χαρακτήρα για τους πολίτες (βλ. σχετ. https://www.youtube.com/watch?v=r0kHXNuckUo&t=799s).

Μάλιστα, οι δηλώσεις αυτές, ούτε είναι μεμονωμένες, ούτε σχετίζονται με κάποια πολιτική ομαλής μετάβασης σε κατάσταση άρσης απαγορεύσεων, καθώς έρχονται σε συνέχεια σχετικής δήλωσης του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σχεδόν 1 μήνα νωρίτερα (27/3/2021), αποκάλυψε ότι: «Το SMS θεωρήσαμε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο αυτορρύθμισης, γιατί όταν στέλνεις ένα μήνυμα εσύ ο ίδιος έχεις μια πειθαρχία, ότι έστειλα ένα ή δύο ή τρία μηνύματα» και ότι: «Σχεδιάστηκε αποκλειστικά με τη λογική των λεγόμενων οικονομικών της συμπεριφοράς, των behavioral economics». Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο πολίτης μέσω του SMS στο 13033 υποβάλλεται σε μια συνθήκη με ψυχολογικούς όρους, απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι ο πολίτης υποβάλλει τον εαυτό του στη συνθήκη αυτή (βλ. σχετ. https://www.andro.gr/apopsi/kyriakos-pierrakakis-interview-frangakis).

Οι παραπάνω δηλώσεις αποτελούν κυβερνητική παραδοχή ότι η μοναδική χρησιμότητα της βεβαίωσης κίνησης Τύπου Β και των SMS στο 13033 ήταν η ψυχολογική, συνειδησιακή επιβολή καθεστώτος απαγόρευσης στους πολίτες, προκειμένου να τους «διαπαιδαγωγήσει» στην ατομική ευθύνη, γεγονός που αποδεικνύει ότι τους θεωρεί εκ των προτέρων ανεύθυνους. Η κυβέρνηση που έχει αποποιηθεί οποιαδήποτε δική της ευθύνη για την αποτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας μεταφέροντας μονίμως την ευθύνη στους πολίτες, παραδέχεται ότι τους χειραγώγησε ώστε να ενσωματώσουν ψυχολογικά την κατάσταση περιορισμού της ελευθερίας μετακίνησης, παραπλανώντας τους ταυτόχρονα σχετικά με τη χρησιμότητα των SMS και υποτιμώντας τη νοημοσύνη τους.

Ζητήματα σχετικά με το 13033 είχαν τεθεί και κατά την έναρξη του 2ου lockdown, όταν στις 9/11/2021, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Πέτσας είχε δηλώσει ότι πάνω από 1 εκατομμύριο SMS με τον κωδικό 6 για σωματική άσκηση, εστάλησαν μετά τις 9 το προηγούμενο βράδυ. Το προφανές συμπέρασμα της δήλωσης ότι καταγράφονται τα SMS και οι κωδικοί μετακίνησης, ερχόταν σε αντίθεση με προηγούμενους ισχυρισμούς του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη ότι τα SMS στο 13033 και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών δεν καταγράφονται, αλλά διαγράφονται από το σύστημα αμέσως μόλις διεκπεραιωθεί η εντολή μετακίνησης.

Μάλιστα, την αμέσως επόμενη μέρα, στις 10/11/2021, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έσπευσε να δηλώσει πως το σύστημα του 13033 δεν είναι σχεδιασμένο να καταγράφει τις κατηγορίες κωδικών που στέλνουν οι πολίτες για να μετακινηθούν και ως εκ τούτου οι δηλώσεις του κ. Πέτσα ήταν «κατά προσέγγιση». Αυτές οι αντικρουόμενες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών αποδεικνύουν ότι, είτε η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, εργαλειοποίησε το 13033 προπαγανδιστικά προκειμένου να επιβληθεί έπειτα από 2 ημέρες το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, είτε κρατά αρχείο και επεξεργάζεται τα SMS που στέλνουν οι πολίτες στο 13033, κάτι που παραβιάζει κατάφορα κάθε κανονισμό περί προσωπικών δεδομένων και συνιστά υπόθεση παρακολούθησης των πολιτών εκ μέρους των Αρχών.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι το σύστημα με τα SMS στο 13033 παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση σαν πρωτοπόρα ψηφιακή καινοτομία που απέκτησε διεθνή φήμη, εμπνεύσεως του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί κάποια επίσημη απάντηση σε μια σειρά ερωτήματα, όπως ποιος υλοποίησε το σύστημα αυτό που λειτουργεί μέσω της κινητής τηλεφωνίας, με βάση ποιες συμβάσεις και διαδικασίες, αν έχει επιβαρυνθεί οικονομικά το ελληνικό Δημόσιο και αν η κυβέρνηση ή/και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας καταγράφουν και αποθηκεύουν τα SMS, τον αποστολέα, την ώρα και τον κωδικό μετακίνησης.

Επειδή η διατήρηση των βεβαιώσεων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και των SMS στα 13033/13032 είναι ένα παράλογο μέτρο που έχει απαξιωθεί πλήρως στα μάτια των πολιτών

Επειδή η σαφής παραδοχή κυβερνητικών στελεχών ότι τα SMS στο 13033 ήταν ένα μέτρο χειραγώγησης και ψυχολογικής επιβολής στους πολίτες για την ενσωμάτωση της κατάστασης περιορισμού της ελευθερίας μετακίνησης, προσβάλλει το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών και υποτιμά τη νοημοσύνη τους

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί σαφής επίσημη απάντηση για το αν τελικά υφίσταται καταγραφή, αποθήκευση και επεξεργασία των SMS στο 13033, γεγονός που συνιστά υπόθεση αντιδημοκρατικών πρακτικών παρακολούθησης των πολιτών και παράνομης παραβίασης των προσωπικών τους δεδομένων

Επειδή δεν έχει γίνει επίσημα γνωστή η διαδικασία υλοποίησης του συστήματος του 13033/13032 και κατά πόσο η υλοποίησή του κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες

Επειδή τις προηγούμενες ημέρες, ενόψει του ανοίγματος της εστίασης και του τουρισμού, κυβερνητικά στελέχη για μια ακόμα φορά επιδόθηκαν σε αντιφατικές μεταξύ τους δηλώσεις όσον αφορά την κατάργηση ή μη του SMS στα 13033/13032, προκαλώντας σύγχυση στους πολίτες

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Θα καταργηθεί άμεσα το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών μέσω των βεβαιώσεων κίνησης και των SMS στα 13033 και 13032;

Υφίσταται καταγραφή, αποθήκευση και επεξεργασία των SMS στα 13033 και 13032, όσον αφορά προσωπικά δεδομένα των πολιτών, όπως ο αποστολέας, η ώρα και ο κωδικός μετακίνησης. Πού στέλνονται και πού φυλάσσονται έστω «προσωρινά» τα προαναφερόμενα προσωπικά δεδομένα; Ποιες υπηρεσίες και ποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της σύμβασης, για την παραλαβή του συστήματος, για την λειτουργία του συστήματος, τις διαδικασίες και την διαγραφή των προσωπικών δεδομένων; Ποιες εταιρείες και ποια στελέχη τους εμπλέκονται στην υλοποίηση του συστήματος, στην διαδικασία λειτουργίας και ποιοι έχουν πρόσβαση έστω και στα προσωρινά φυλασσόμενα προσωπικά δεδομένα;

Ποιος φορέας υλοποίησε το σύστημα του 13033/13032, σύμφωνα με ποια διαδικασία ανάθεσης και ποιες συμβάσεις υπογράφηκαν; Υπήρξε οικονομική επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο και τι ύψους;

ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, παρακαλούνται οι κ.κ. Υπουργοί να καταθέσουν στο Σώμα, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής:

Τις συμβάσεις για την υλοποίηση του συστήματος αποστολής SMS στους αριθμούς 13033 και 13032 για τις ανάγκες της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης των πολιτών, καθώς και κάθε έγγραφο που αφορά τη διαδικασία ανάθεσης του έργου και τις εντολές πληρωμών.

Τις αποφάσεις ορισμών των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για την παρακολούθηση της σύμβασης, για την παραλαβή του συστήματος, για την λειτουργία του συστήματος, τις διαδικασίες και την διαγραφή των προσωπικών δεδομένων.

Τις επιστολές ορισμού των υπεύθυνων από τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υλοποίηση του συστήματος, στη διαδικασία λειτουργίας και στην προσβασιμότητα έστω των προσωρινά φυλασσόμενων προσωπικών δεδομένων.

Τα έγγραφα, που αποδέχονται από κοινού το ελληνικό Δημόσιο και οι εμπλεκόμενες εταιρείες τους όρους και τις προδιαγραφές, για την τήρηση της νομοθεσίας προστασίας προσωπικών δεδομένων, την δέσμευση διαγραφής τους και την μη κοινοποίηση σε οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο.

Κάθε έγγραφο για την αδειοδότηση και την αδειοδότηση της συνολικής διαδικασίας υλοποίησης και λειτουργίας του συστήματος από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).  

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

 Κάτσης Μάριος

Σπίρτζης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βασιλικός Βασίλειος (Βασίλης)

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος      

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδωνας

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)  

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Ψυχογιός Γεώργιος

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…