Newsroom

Newsroom

Τιμή στους ήρωες του Υψώματος 731

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων πραγματοποίησε εκδήλωση Τιμής και Μνήμης των Μαχητών του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731, με τη δέουσα επισημότητα. 

731b

Ο Συνταγματάρχης ε.α. κ. Κυριάκος Μπρίσης εκφώνησε ομιλία στον χώρο του Ιερού Ναού με τίτλο «Ύψωμα 731» όπου και τοποθετήθηκε αναλυτικά στα γεγονότα που συνέβησαν στο ύψωμα 731 καταλήγοντας συγκινημένος:

«Οι ήρωες που έδωσαν τον τιτάνιο αγώνα στο ύψωμα 731, καθώς και σε όλη την αμυντική τοποθεσία του 5ου Συντάγματος, κάθε τέτοια μέρα, όπως η σημερινή, προβάλλουν μπροστά μας τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα από την αρχαιότητα και αυτά είναι: η αγάπη για την ελευθερία, η μεγαλοψυχία, το φιλότιμο, η αξιοπρέπεια, η συνέπεια στην εκτέλεση του καθήκοντος, το χρέος απέναντι στην Ιστορία η αγάπη στον Θεό και την πατρίδα. Η θυσία τους ας γίνει για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης ξενάγησε στον χώρο του Μνημείου τους Μητροπολίτες Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομο και Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητο καθώς και τον Διοικητή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ταξίαρχο κ. Δημοσθένη Κωστόπουλο. Ακλούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Μνημείου. 

Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού σχολειού Μ. Καλυβίων και του Γυμνασίου Μ. Καλυβίων απήγγειλαν ποιήματα σχετικού περιεχομένου καθώς και προχώρησαν στην συμβολική δεντροφύτευση στη μνήμη των πεσόντων, ενώ το σκηνικό πλαισίωσε άγημα του Εκπολιτιστικού Λογογραφικού Ομίλου Καλυβίων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, συγγενείς και απογόνους των Μαχητών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από το άγημα της Σ.Μ.Υ. και το μουσικό τμήμα της Πρώτης Στρατιάς.

Το ύψωμα 731 βρίσκεται περί τα 20 χιλιόμετρα βόρεια της Κλεισούρας, στη Βόρεια Ήπειρο. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους χειμερινούς αγώνες που προηγήθηκαν, κλειδί της όλης τοποθεσίας, στον κεντρικό τομέα της Αλβανίας. Η παραμονή σε ελληνικά χέρια του υψώματος αυτού καταδίκαζε κάθε προσπάθεια των Ιταλών. Η αρχή της ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου, με σφοδρή δράση του πυροβολικού με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των ελληνικών θέσεων.

Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας που κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα με διοικητή τους, τον Δημήτριο Κασλά,μέχρι την νύκτα 12/13 Μαρτίου οπότε αντικαταστάθηκε λόγω απωλειών από το 19ο Σύνταγμα, της VI Μεραρχίας Σερρών. Τον τομέα του τάγματος Κασλά ανέλαβε το τάγμα τού λοχαγού Κουτρίδη , μέχρι πέρατος του αγώνα στην περιοχή αυτή. Απέναντί τους το όγδοο ιταλικό σώμα στρατού με τέσσερις μεραρχίες και δυο τάγματα μελανοχιτώνων.

Μέχρι το τέλος των μαχών στο ύψωμα οι νεκροί για τον Ελληνικό στρατό ανέρχονταν στους 125 νεκρούς και 28 εξαφανισθέντες καθώς και σε 425 τραυματίες ενώ για τον Ιταλικό στρατό στους 1.000 νεκρούς και 3.000 τραυματίες.

Πηγή: Ενεργός Πολίτης Τρικάλων, el.wikipedia.org

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…