Τιμές ρεύματος: Η επέλαση της ακρίβειας και αδυναμία για περαιτέρω «εξοικονόμηση»

Η κυβέρνηση επικαλείται την «αδικία» των «οριζόντιων επιδοτήσεων» και θεσπίζει προϋποθέσεις ανά κατηγορία δικαιούχων, ανάλογα με την κατανάλωση, για τα 1,1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το κρατικό πακέτο.

reuma

Ένα νέο «μοντέλο» επιδότησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος θέτει σε εφαρμογή από την 1η Οκτώβρη η κυβέρνηση, με στόχο να περιορίσει δραστικά τους δικαιούχους του κρατικού βοηθήματος, το οποίο, εκτός του ότι δεν επαρκεί για να ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά, καταλήγει να γίνεται επιδότηση για τους παρόχους Ενέργειας, που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να εισπράξουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Τα χρήματα αυτά αναλύονται ως εξής: 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των «υπερ-εσόδων» των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων. Δηλαδή, από χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών και τώρα ξαναγυρίζουν στις εταιρείες από την «πίσω πόρτα».

Το ‘να χέρι νίβει τ’ άλλο, αφού οι εταιρείες – πάροχοι εξασφαλίζουν τα κέρδη τους, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται να τους επιβάλλει «έξτρα» φόρους, για να ανακουφίσει τάχα τον λαό. Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ του πακέτου προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών.
Κλίμακες …κοροϊδίας

Σύμφωνα με όσα ισχύουν, από 1η Οκτώβρη η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή και διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh ανέρχεται σε 436 ευρώ/MWh.
  • Για μηνιαία κατανάλωση 501 – 1.000 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 386 ευρώ/MWh. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.
  • Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 336 ευρώ/MWh. Και σ’ αυτήν την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται σε 485 ευρώ/MWh. Οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας αναμένεται να περιοριστούν κι άλλο, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές. Ο λόγος είναι ότι πολλές λαϊκές οικογένειες χάνουν τα κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ, αφού πλέον η αξία του σπιτιού τους υπερβαίνει το όριο αξίας ακίνητης περιουσίας (120.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος).

Εκβιαστικά διλήμματα από την Νέα Δημοκρατία

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι παρεμβάσεις της «ρίχνουν» την τελική τιμή της KWh στα επίπεδα των 0,15 ευρώ περίπου. Ξέχασε βέβαια να πει ότι το καλοκαίρι του 2019, πριν από την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της KWh ήταν 0,094 ευρώ… Πρόκειται δηλαδή για άμεση αύξηση στην τιμή κατά περίπου 60%.

Τα μέτρα αυτά έρχονται να επισφραγίσουν το νέο εκβιαστικό δίλημμα της κυβέρνησης, «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», που σημαίνει ότι το νοικοκυριό είτε θα κόβει από τις ανάγκες του για να γλιτώσει κάποια ευρώ ή θα πληρώσει «τα μαλλιά της κεφαλής του» μέσω των υπέρογκων λογαριασμών.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι μπροστά στην αδυναμία τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς ακόμα και μετά την κρατική επιδότηση, τα λαϊκά νοικοκυριά «αυτοπεριορίζουν» ήδη την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, κόβοντας κι από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον μήνα Αύγουστο, τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις περιόρισαν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 13,94% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη μείωση, αφού και τον περασμένο Ιούλη υπήρξε περιορισμός της κατανάλωσης στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης κατά 11,78%.
Εμπορικά τιμολόγια και φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση εμπορικών τιμολογίων:

– Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh τον μήνα Οκτώβρη ανέρχεται σε 398 ευρώ/ΜWh.

– Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh.

– Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ/MWh.

Αναφορικά, τέλος, με το φυσικό αέριο, οι πάροχοι θα δώσουν μια οριζόντια επιδότηση, ύψους 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, που, όπως υπολογίζεται, δεν είναι αρκετή να καλύψει ούτε τη μισή αύξηση που θα δουν οι λαϊκές οικογένειες στους φετινούς λογαριασμούς τους.

Η επιδότηση του φυσικού αερίου σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη Βιομηχανία τον Οκτώβρη, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Να σημειωθεί ότι από την 1η Οκτώβρη παύει η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης, κάτι που αναμένεται να το εκτοξεύσει. Αυτό θα προκαλέσει έναν νέο γύρο ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, αφού αυτομάτως θα αυξηθεί το κόστος μεταφοράς τους προς τα καταστήματα.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…