Τηλεργασία: Οι κίνδυνοι για τα δικαιώματα των εργαζομένων

«Η τηλεργασία εμπεριέχει τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου ωραρίου, πέρα από κάθε όριο που ορίζει η εργατική νομοθεσία», αναφέρει ο εργατολόγος Άρις Καζάκος στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης

tilergasia

Για τις αλλαγές στην εργατική νομοθεσία με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και στην Ευγενία Χατζηγεωργίου ο εργατολόγος και ομότιμος καθηγητής εργατικού δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Άρις Καζάκος.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή της τηλεργασίας ο κ. Καζάκος ανέφερε ότι η μοναδική κύρωση που μπορεί να υπάρξει για τους εργοδότες σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας είναι η επιβολή προστίμου, η οποία φαίνεται πως είναι «στον αέρα» λόγω της παράλυσης των ελεγκτικών οργάνων.

Σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργεί για τους εργαζόμενους η τηλεργασία ο κ. Καζάκος αναφέρθηκε στην «αποξένωση του εργαζομένου από τον εργασιακό του χώρο και ο κίνδυνος να διαμορφωθεί έτσι η εργασιακή σχέση, ώστε να μην υπάγεται στους κανόνες του εργατικού δικαίου». «Είναι κοντά ο πειρασμός για τον εργοδότη και ο κίνδυνος για τον εργαζόμενο αυτή η εργασιακή σχέση, με την κατάλληλη διαμόρφωση, να μην εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Καζάκος σημείωσε ότι «η τηλεργασία εμπεριέχει τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου ωραρίου, πέρα από κάθε όριο που ορίζει η εργατική νομοθεσία, και το δικαίωμα του εργαζομένου για αποσύνδεση δεν κατοχυρώνεται στον νόμο, δηλαδή μετά την εξάντληση του ωραρίου ο εργαζόμενος κλείνει τον υπολογιστή και το τηλέφωνο».

«Θα έπρεπε να έχουν ξεκαθαριστεί όλα αυτά τα ζητήματα, το δικαίωμα του εργαζομένου να μην μπαίνει σε ένα σύστημα επιτήρησης μέσω του υπολογιστή του, αυτό κατοχυρώνεται μεν, είναι όμως δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Σκεφτείτε έναν εργαζόμενο ο οποίος διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει τη δουλειά του, να αρνηθεί την σύνδεση αυτή με τον εργοδότη του» δήλωσε στη συνέχεια ο εργατολόγος.

Τόνισε επίσης την ανάγκη «τα Συνδικάτα να κάνουν έναν κατάλογο δικαιωμάτων που υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία και να στηρίξουν τα μέλη τους στην άσκηση δικαιωμάτων. Αυτό ελπίζω να γίνει κάποια στιγμή, γιατί τα μέτρα αυτά έρχονται ως προσωρινά, αλλά με τις διαρκείς παρατάσεις και τις εξουσιοδοτήσεις που δίνονται στον Υπουργό να παρατείνει εκ νέου τις προθεσμίες που ισχύουν περνάμε σε έναν κύκλο σχεδόν παγιοποίησης και μονιμότητας αυτών των μέτρων».

Παράλληλα μίλησε για τις απλήρωτες υπερωρίες, οι οποίες όπως είπε «είναι μια μεγάλη ρωγμή στο σύστημα προστασίας, είναι απλήρωτη εργασία και αυτό είναι πολύ βαρύ», συμπληρώνοντας ότι «ο εργοδότης πλέον μπορεί να ζητά υπερωρίες πάνω από τα όρια που ίσχυαν».

Ο κ. Καζάκος διαπίστωσε ότι πέρα από τις  μειώσεις ονομαστικών μισθών η κοινωνία είναι αντιμέτωπη και με φορολογικό γδάρσιμο, ως κληρονομιά από τα χρόνια των μνημονίων. «Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και όλη την κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Αυγή

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους