Πολλοί χρήστες κινητών τηλεφώνων έχουν αρχίσει να ανησυχούν λόγω της αυξημένης λήψης ύποπτων μηνυμάτων που μπορεί να αποτελούν τηλεφωνικές απάτες.
Συχνά, οι επιτήδειοι στέλνουν μηνύματα που παρακινούν τους παραλήπτες να πατήσουν σε έναν σύνδεσμο ή να αποκαλύψουν προσωπικά τους δεδομένα, προσποιούμενοι ότι εκπροσωπούν μια τράπεζα ή άλλη επίσημη υπηρεσία. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι προστασίας από τέτοιες απόπειρες εξαπάτησης.
Τηλεφωνικές απάτες: Τι να κάνετε όταν λαμβάνετε ύποπτα μηνύματα
Ο Steve Muller, ειδικός στην κυβερνοασφάλεια και μέλος της πρωτοβουλίας Bee Secure της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, συνιστά στους καταναλωτές να «απλώς να το αγνοούν».
Όπως εξηγεί, «δεν αξίζει να αναφέρουμε τέτοιου είδους μηνύματα αν δεν έχουμε δώσει στοιχεία ή αν δεν έχουν κλαπεί τα χρήματα, γιατί αποστέλλονται παράνομα και είναι πολύ δύσκολο να τα εντοπίσουμε».
Εφόσον οι παραλήπτες δεν απαντούν ούτε ακολουθούν τους συνδέσμους, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Ακόμα και αν κατά λάθος πατηθεί ένας σύνδεσμος, η απλή φόρτωση μιας σελίδας δεν σημαίνει ότι έχουν παραβιαστεί δεδομένα.
«Αν ακολουθήσετε έναν σύνδεσμο κατά λάθος και ανοίξετε ένα πρόγραμμα περιήγησης, τίποτα δεν έχει συμβεί ακόμα», διευκρινίζει ο Muller. Παρόλα αυτά, συνιστάται η άμεση διαγραφή τέτοιων SMS ώστε να μην ανοιχτούν εκ παραδρομής.
Πώς να αναγνωρίσετε επικίνδυνα μηνύματα
Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Proximus NXT Luxembourg συμβουλεύει τους χρήστες να «παραμείνουν ψύχραιμοι και να ενεργούν με προσοχή όταν λαμβάνουν δυνητικά δόλια μηνύματα SMS» που παραπέμπουν σε τηλεφωνικές απάτες.
Η απάντηση σε τέτοια μηνύματα μπορεί να επιβεβαιώσει στους απατεώνες ότι «ο αριθμός είναι ενεργός», αυξάνοντας την πιθανότητα νέων επιθέσεων.
Συνήθως, τα ύποπτα μηνύματα περιλαμβάνουν:
- Ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη
- Δελεαστικές προσφορές, όπως «κερδίσατε ένα δώρο»
- Ασυνήθιστες ή ανεπιθύμητες κλήσεις
- Αιτήματα για προσωπικές πληροφορίες από δήθεν τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες
Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Orange τονίζει ότι είναι σημαντικό να «θυμάστε ότι οργανισμοί ή εταιρείες, όπως τράπεζες ή δημόσιες αρχές, δεν ζητούν εμπιστευτικές πληροφορίες» ούτε απαιτούν πληρωμές μέσω SMS.
Τηλεφωνικές απάτες: Πώς οι απατεώνες αποκτούν τους αριθμούς τηλεφώνου
Σύμφωνα με τον Steve Muller, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι απατεώνες βρίσκουν ιδιωτικούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων, εκτός από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Ένας από τους βασικούς τρόπους είναι η αγορά βάσεων δεδομένων στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web), όπου συχνά πωλούνται λίστες με ταξινομημένους αριθμούς. Αυτές οι λίστες μπορεί να προέρχονται από:
- Ιστοσελίδες ή υπηρεσίες που συλλέγουν και μεταπωλούν δεδομένα
- Διαρροές δεδομένων από εταιρείες
- Εφαρμογές που ζητούν πρόσβαση στις επαφές του τηλεφώνου
- Αυτοματοποιημένες μεθόδους παραγωγής τυχαίων αριθμών, ειδικά αν τα πρώτα ψηφία είναι προβλέψιμα
«Ορισμένες βάσεις δεδομένων που περιέχουν αριθμούς τηλεφώνου κλέβονται ή παραβιάζονται, γεγονός που επιτρέπει στους απατεώνες να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες», εξηγεί η Proximus.
Ο Muller προσθέτει ότι «αν πληκτρολογήσουμε έναν τυχαίο αριθμό, είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε στον προορισμό μας», καθώς στο Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, τα πρώτα τρία ψηφία ενός αριθμού είναι γνωστά, ενώ τα υπόλοιπα έξι μπορούν να παραχθούν τυχαία.
Μπορούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να αποτρέψουν αυτά τα μηνύματα;
Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούν εύκολα να αποκλείσουν μαζικά αυτά τα μηνύματα, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε λεπτομερή ανάλυση του περιεχομένου, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό λόγω περιορισμών στη νομοθεσία και στην ουδετερότητα του δικτύου.
Σύμφωνα με το Institut Luxembourgeois de Régulation (ILR), «δεν είναι δυνατό για τους τηλεφωνητές να αποκλείουν αυτόματα τέτοια μηνύματα SMS, καθώς αυτό θα απαιτούσε ανάλυση του περιεχομένου των μηνυμάτων».
Ωστόσο, εταιρείες όπως η Proximus εφαρμόζουν φίλτρα που εντοπίζουν και μπλοκάρουν ύποπτα μηνύματα μαζικής αποστολής, ενώ παράλληλα διατηρούν «μαύρες λίστες» δόλιων αποστολέων.
Παρόλα αυτά, οι απατεώνες συχνά παρακάμπτουν τα φίλτρα εισάγοντας μικρές παραλλαγές στα αναγνωριστικά αποστολέα, π.χ., αντικαθιστώντας γράμματα με αριθμούς: «Proximus» – «Pr0ximus».
Τηλεφωνικές απάτες: Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;
Αν και δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί εντελώς η λήψη τέτοιων μηνυμάτων, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο:
- «Όσο λιγότερο συχνά αφήνετε τον αριθμό τηλεφώνου σας οπουδήποτε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να λαμβάνετε τέτοιου είδους μηνύματα SMS», τονίζει ο Muller.
- Περιορίστε τη δημοσιοποίηση του αριθμού σας, αποφεύγοντας να τον καταχωρείτε σε δημόσιους ιστότοπους ή φόρουμ.
- Ενεργοποιήστε φίλτρα ανεπιθύμητων SMS στις ρυθμίσεις της συσκευής σας.
- Χρησιμοποιήστε υπηρεσίες φιλτραρίσματος από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας, όπως αυτές της Orange και της Tango, που αποκλείουν κακόβουλους ιστότοπους.
Η ILR εξηγεί ότι «υπάρχουν μηχανισμοί ενσωματωμένοι σε κινητές συσκευές που μπορούν να αναγνωρίσουν αυτά τα ψεύτικα μηνύματα SMS και να τα αναγνωρίσουν ως ανεπιθύμητα». Αυτοί οι μηχανισμοί πρέπει να ενεργοποιηθούν από τον τελικό χρήστη.
Τέλος, ο Muller προτείνει ότι εάν λάβετε μήνυμα από ύποπτο αριθμό, μπορείτε να τον πληκτρολογήσετε σε μια μηχανή αναζήτησης. «Τις περισσότερες φορές, θα βρείτε φόρουμ όπου ενδιαφερόμενοι μοιράζονται την εμπειρία τους και υποδεικνύουν ότι ένας αριθμός μπορεί να είναι ή να μην είναι ψεύτικος».
Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι κρίσιμη για την αποφυγή τέτοιων επιθέσεων, και η προσοχή στη διαχείριση των πληροφοριών μας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εξαπάτησης.
Ειδήσεις σήμερα:
Γιατί να βάλετε φύλλα δάφνης στο πλυντήριο – Η φυσική λύση για πιο φρέσκα και καθαρά ρούχα