Newsroom

Newsroom

Τικ Τακ Ντο: Mια παράσταση που μιλάει παιδικά κι όχι παιδιάστικα

Ευαίσθητα θέματα όπως η ξενοφοβία, η ελευθερία, ο εκφοβισμός και η διαφορετικότητα απασχολούν με ένα δημιουργικό τρόπο στην παιδική μουσικοθεατρική παράσταση “Τικ Τακ Ντο” που ξεκινάει τις παραστάσεις την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στο Rabbitholle. Και όπως μας λένε οι συντελεστές του, στόχος τους είναι να “μιλήσουμε στα παιδιά για θέματα που απασχολούν ολόκληρη τη σημερινή κοινωνία, χρησιμοποιώντας τον κώδικα τους και αντιμετωπίζοντας τα με σεβασμό. “Συνομιλώντας” μαζί τους παιδικά, όχι παιδιάστικα.”.

59f209991dc524546b8b45ae

“Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μουσικό χωριό, το χωριό του Ντο!

Κι ένα ρολόι είχε, που χτύπαγε στης φύσης το ρυθμό.

Κάποια μέρα ένας συνθέτης γίνεται με θράσος βασιλιάς

και με μια μάγισσα για βοηθό,

τείχη χτίζουν γύρω απ’ το χωριό.

Τους κάτοικους του φοβίζουν

και δικούς τους νόμους επιβλητικά ορίζουν.

Στο σημείο αυτό κρύβεται ένα μυστικό!

Οι παλιοί βασιλιάδες πρόλαβαν

και αποσυναρμολόγησαν

του ρολογιού τον μηχανισμό,

ώστε ο νέος βασιλιάς στον χρόνο να μην είναι κυρίαρχος.

Στο χωριό επικρατούσε φόβος και σιωπή.”

Έτσι ξεκινάει η παράσταση “Τικ Τακ Ντο” που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στο Rabbitholle. Στην ιστορία βλέπουμε τον Βακάι, κάτοικο του χωριού να φεύγει για να ανακαλύψει νέα μέρη και νέες εμπειρίες, μακριά από την καταπίεση και τον φόβο, μακριά από το σκοτεινό του χωριό. Με μοναδικά του εφόδια την καθοδήγηση της θείας του και την αγάπη του για ελευθερία και περιπέτεια, το ταξίδι στον κόσμο ξεκινάει. Στο ταξίδι του Βακάι συναντάμε παραδοσιακές μουσικές και χορούς τεσσάρων διαφορετικών πολιτισμών. Έτσι, μέσα από αυτό το παραμύθι, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την έννοια του ανθρωπισμού σε αντιδιαστολή με την έξαρση του φυλετικού ρατσισμού και της ξενοφοβίας, παρακολουθούν τη σημασία της προσπάθειας για την επίτευξη των προσωπικών στόχων και ανακαλύπτουν τη σπουδαιότητα του δικαιώματος του λόγου και της ελευθερίας της γνώμης, ακόμα και μέσα σε ένα πλαίσιο εκφοβισμού.

Στο χωριό του Ντο επικρατεί ο φόβος και η καταπίεση για τους κατοίκους. Ωστόσο, ο νεαρός Βακάι αποφασίζει να φύγει μακριά από το χωριό του. Τι είναι αυτό που τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους συγχωριανούς του και τον κάνει να πάρει αυτή την απόφαση;

Ο Βακάι είναι ο μόνος κάτοικος που αντιλαμβάνεται και προβληματίζεται με την αδικία που επικρατεί στο χωριό, καθώς και με τη φαινομενική αδιαφορία των κατοίκων, σχετικά με ο,τι συμβαίνει γύρω τους. Κύρια διαφοροποίηση του αποτελεί η ισχυρή του θέληση και η ανάγκη του να δράσει απέναντι στην καταπίεση. Σημαντικό ρόλο κατέχει η θεία του, η οποία τον στηρίζει και τον ενθαρρύνει να ακολουθήσει τις αναζητήσεις του.

Το παραμύθι αυτό είναι ένα ταξίδι στον κόσμο, στους πολιτισμούς και τη διαφορετικότητα Τι ανακαλύπτει ένα παιδί μέσα από αυτήν την περιπέτεια του Βακάι;

Πόσο σημαντικό είναι να ταξιδεύεις και να γνωρίζεις πολιτισμούς διαφορετικούς από τον δικό σου; Το παιδί σε πολύ λίγο χρόνο ανακαλύπτει ρυθμούς, ήχους και χορούς ξένων πολιτισμών με απώτερο σκοπό τη γνώση που σου παρέχεται ταξιδεύοντας και γνωρίζοντας άλλους κόσμους. Κάθε ταξίδι αποτελεί από μόνο του ένα μεγάλο μάθημα! Έτσι και στο ταξίδι του ο Βακάι.. Άλλωστε αν γνωρίζαμε τους πολιτισμούς της γης ταξιδεύοντας, θα σεβόμασταν και περισσότερο τους “διαφορετικούς” ανθρώπους.

Το χωριό του Ντο είναι μια μικρογραφία της σύγχρονης πραγματικότητας που ζούμε; Τι συμβολίζει ο Βακάι μέσα σε αυτό το πλαίσιο;

Κατά μία έννοια, ναι! Το Ντο συγκεντρώνει πολλά στοιχεία της υπάρχουσας πραγματικότητας, εμπνευσμένα, κυρίως, από τη σύγχρονη μορφή της κοινωνίας, κατάλληλα χρωματισμένα για το παιδικό κοινό. Ο Βακάι είναι ο καθένας από εμάς τη στιγμή που θα παρατηρήσει πραγματικά τον κόσμο γύρω του και θα αποφασίσει να δράσει, πάντα με σεβασμό, απέναντι σε ο,τι θεωρεί ότι τον προσβάλλει σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο.

Πιστεύετε ότι οι νέοι, κατακλυσμένοι από με μια σειρά πληροφοριών, δεν αφομοιώνουν ουσιαστικά γνώση και δεν αναπτύσσουν ενεργή κριτική σκέψη; Εσείς με ποιό τρόπο το πετυχαίνετε αυτό στο έργο σας;

Είναι πια δεδομένη η υπερπληροφόρηση που δεχόμαστε όλοι, ενήλικες και παιδιά. Ωστόσο, το θέατρο από τη φύση του περιέχει τη διαδικασία της προετοιμασίας για θέαση και την ικανότητα να μαγέψει και όχι να μαγνητίσει το κοινό όπως λειτουργούν άλλα μέσα ψυχαγωγίας. Στο “Τικ Τακ Ντο” καλούμε τα παιδιά να δουν, να ακούσουν και να βιώσουν καταστάσεις, προσπαθώντας να μην παρουσιάσουμε μία παγιωμένη στάση, στα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του έργου.

Η ξενοφοβία και ρατσισμός είναι δυστυχώς υπαρκτά στοιχεία και στα σχολεία μας σήμερα. Πώς αποφασίσατε να καταπιαστείτε με αυτά τα προβλήματα και πόσο εύκολο είναι να μιλήσουμε γι’ αυτά στα παιδιά;

Μας απασχολούν αυτές οι προβληματικές ως κοινωνία αρχικά και κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να μας απασχολούν περισσότερο και ουσιαστικότερα εμάς τους ενήλικες. Τα παιδιά, και ειδικότερα οι μικρές ηλικίες, που δεν έχουν απορροφήσει, ακόμα, τα κοινωνικά φίλτρα του κόσμου που μεγαλώνουν, ενεργούν και παίζουν μεταξύ τους, πέρα από φυλετικές διακρίσεις. Με την ίδια λογική ο Παναγιώτης Αδάμ σκηνοθέτησε την παράσταση, ενισχύοντας με άφθονο χιούμορ την γνωριμία των παιδιών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πολιτισμού.

Η μουσική φαίνεται να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Τικ Τακ Ντο. Γιατί επιλέξατε όμως την κλασική μουσική, ένα είδος που δύσκολα ένας ανήλικος έρχεται σε επαφή μαζί του. Τι προσφέρει σε ένα παιδί αυτού του είδους η μουσική;

Στο “Τικ Τακ Ντο” υπάρχει ένας συνδυασμός πρωτότυπων μουσικών, που έχουν γράψει οι Στρατής Στηλ & Ευτέρπη Κατσαμάτσα, και γνωστών θεμάτων κλασικών κομματιών ενορχηστρωμένων με μουσικά όργανα και ρυθμούς των διαφορετικών πολιτισμών που αναφέραμε προηγουμένως. Ακριβώς επειδή οι ανήλικοι δεν έχουν τέτοιες αναζητήσεις, και πολλές φορές ούτε καν τέτοιες αναφορές, θελήσαμε να τοποθετήσουμε τους 3 μεγάλους κλασικούς συνθέτες (Μπαχ, Μότσαρτ, Μπετόβεν) με χιούμορ μέσα στο έργο, ώστε τα παιδιά να τους αποτυπώσουν ως προσφιλείς και ευχάριστες φυσιογνωμίες! Ίσως, κάποια στιγμή, που θα είναι και εκείνα έτοιμα, να τους αναζητήσουν και να δουν αν έχουν να αποκομίσουν κάτι από αυτούς τους τρεις “περίεργους τύπους” και τη μουσική τους! 


Τι είναι αυτό που σας εμπνέει και δημιουργείται τα παραμύθια σας; Ποιό είναι το αγαπημένο σας σημείο στο Τικ Τακ Ντο;

Είναι το πρώτο μας παραμύθι! Η πρώτη μας απόπειρα! Είχαμε μία κοινή ανάγκη, που πηγάζει από τις μέχρι τώρα εμπειρίες μας, να μιλήσουμε στα παιδιά για θέματα που απασχολούν ολόκληρη τη σημερινή κοινωνία, χρησιμοποιώντας τον κώδικα τους και αντιμετωπίζοντας τα με σεβασμό. “Συνομιλώντας” μαζί τους παιδικά, όχι παιδιάστικα.

Αγαπημένη σκηνή:

Παναγιώτης Α.: Η σκηνή του δάσους (σημ.: Το κορίτσι, ο Βακάι και ένα μαγεμένο δέντρο)

Γεωργία, Στρατής, Παναγιώτης Λ., Αργυρώ: “Οι ουμπούντου”(σημ: Μία φυλή επηρεασμένη από φυλές της Αφρικής, που βοηθάει τον Βακάι στο ταξίδι του)

Χρήστος: Ο χορός στο Πασακάλι (σημ: Ένα χωριό εμπνευσμένο από τις χώρες της Νότιας Ασίας) & η φράση στην τελευταία σκηνή “Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τη ζωή”

Ευτέρπη: Το τραγούδι που λέει την ιστορία του Ντο (σημ: Βασισμένο μουσικά σε τέσσερις γνωστές συμφωνίες του Μπετόβεν)

Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενο: Αργυρώ Ταμβάκου & Παναγιώτης Λαμπής

Σκηνοθεσία – Κατασκευές: Παναγιώτης Αδάμ

Πρωτότυπη Μουσική -Στίχοι – Μουσική Διδασκαλία: Ευτέρπη Κατσαμάτσα & Στρατής Στηλ

Κοστούμια: Βάλια Συριοπούλου

Χορογραφίες: Λουκάς Θεοδοσόπουλος

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής

Βοηθός Σκηνοθέτη:Κωσταντίνος Ντομουχτσής

Φωτογραφίες – Video: Φώτης Γαβριλάκης Πλέγας & Παναγιώτης Λαμπής

Επικοινωνία: Hoopla!

Ερμηνεύουν: Γεωργία Γρίβα, Χρήστος Καπενής, Ευτέρπτη Κατσαμάτσα, Στρατής Στηλ, Αργυρώ Ταμβάκου

Θέατρο Rabbithole

Γερμανικού 20, Μεταξουργείο

Τηλ.: 210 524 9903

Web: www.rabbitholespace.com

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή από 29/10 – 3/12, στις 12.00 μ.μ.

Διάρκεια παράστασης: 70′

Εισιτήρια: 8 ευρώ (κανονικό), 6 ευρώ παιδικό (μέχρι 13 ετών), φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων, εκπαιδευτικών (με την επίδειξη της κάρτας ελευθέρας εισόδου ΔΟΕ), κάρτα πολυτέκνων.

Τα μειωμένα εισιτήρια πωλούνται μόνο στο ταμείο του θεάτρου και όχι στο viva.gr

Προσφορά Viva:

Οι πρώτες 10 κρατήσεις σε κάθε παράσταση, γενική είσοδος: 6 ευρώ.

(www.viva.gr/tickets/theater/theatro-rabbithole/tik-tak-nto)

Ομαδικές κρατήσεις από 10 άτομα και πάνω: 5 ευρώ ανα άτομο.

Περισσότερες πληροφορίες:

tiktaknto.gr

Facebook Page:www.facebook.com/pg/tiktaknto

Instagram: @tik_tak_nto



Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…