Newsroom

Newsroom

Τι θα συζητηθεί στο ραντεβού Σαμαρά- Τρόικας

To πρόγραμμα «κινητικότητας» στο Δημόσιο, η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και το ειδικό τέλος ακινήτων είναι τα…

To πρόγραμμα «κινητικότητας» στο Δημόσιο, η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και το ειδικό τέλος ακινήτων είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα. Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται μονίμως σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου καθώς χθες αναβλήθηκε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να εξετάσουν ενδελεχώς τα εκκρεμή ζητήματα ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό την Κυριακή το πρωί.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις στο Δημόσιο και κάνουν λόγο για πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα τα οποία επιτάσσουν την επιδίωξη συμβιβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι των δανειστών αξιώνουν αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την απόλυση 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014. Παράλληλα, φέρονται να θεωρούν «μικρό κομμάτι της συζήτησης» την αντικατάσταση περίπου 1000 επίορκων υπαλλήλων.

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, η τρόικα στέκεται στο μέγεθος της νέας τράπεζας και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του. Οι εκπρόσωποι των δανειστών προσθέτουν ότι, μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς, θα πρέπει να απορροφηθούν επίσης το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank. Εγείρουν δε ζήτημα αναφορικά με τη χρησιμότητα ενός νέου πόλου στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Και για το τέλος ακινήτων πρόκειται να απαντήσει η τρόικα και πιο συγκεκριμένα για τις τρεις εναλλακτικές εκδοχές που αφορούν στον νέο φόρο ακινήτων ώστε να καλυφθεί κατά 200 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό.

Αναφορικά με την εκταμίευση των επόμενων δόσεων (2,8 δις ως «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου το οποίο έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Μάρτιο και 6 δις για το α΄ τρίμηνο του 2013), η ελληνική πλευρά επιδιώκει να καταφέρει την εκταμίευση του πρώτου ποσού μέσα στον Απρίλιο (ίσως μετά από τηλεδιάσκεψη) και του δεύτερου ποσού τον Μάιο.

Ωστόσο, η τρόικα προσεγγίζει την εκταμίευση των ποσών ως «πακέτο» και την τοποθετεί πιθανώς στο Eurogroup στις 13 Μαΐου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν έως τις 20 Μαΐου (οπότε λήγει ομόλογο του Δημοσίου).