Newsroom

Newsroom

Τι θα δούμε στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα;

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που προτείνουμε για τις επόμενες μέρες. Θέατρο, συζητήσεις, εκθέσεις και συναυλίες. 

Φεμινισμος

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης διοργανώνεται ολονυχτία ποίησης (18.00-23.00) στις 21/3 στο βιβλιοπωλείο Ιανός της οδού Σταδίου, με γνωστούς καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφους, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφους, επιστήμονες και μελετητές να απαγγέλλουν ένα ποίημα που αγαπούν. Την ίδια μέρα (19.00-22.00) η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών οργανώνει νυχτερινή ποιητική δράση με προβολή ποιημάτων στο κτίριο του δημαρχείου. Στις 22/3 η Εταιρεία Συγγραφέων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με την εκδήλωση «Στο φως του Ομήρου» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων στις 19.30, όπου συγγραφείς και ηθοποιοί διαβάζουν στίχους του Ομήρου και άλλων ποιητών.

Ο «Μισάνθρωπος» στο Εθνικό

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή του τον «Μισάνθρωπο», ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του Μολιέρου, με τον Γιάννη Χουβαρδά στο σκηνοθετικό τιμόνι και τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Αλσέστ, μέλος της «καλής κοινωνίας», είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με τη Σελιμέν. Μισεί όμως όλους τους άλλους καθώς όσοι τον περιστοιχίζουν επιδίδονται ανελέητα στην κολακεία, στον κοινωνικό σχολιασμό και στις ίντριγκες, στην υποκρισία και στο ψεύδος. Οταν ο Αλσέστ δει με τα μάτια του ότι η αγαπημένη του διάγει ακριβώς αυτήν τη ζωή που ο ίδιος απεχθάνεται, επιλέγει την αναχώρηση και τη μοναξιά.

INFO

Εως 21/4

Για την Ηρώ Κωνσταντοπούλου

Η Ομάδα Ρίχτερ παρουσιάζει μια πειραματική σκηνική σύνθεση με αφορμή τη ζωή και τον θάνατο της έφηβης αγωνίστριας Ηρώς Κωνσταντοπούλου, η οποία εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής τον Σεπτέμβρη του 1944 σε ηλικία 17 χρονών. «Ντροπή. Να θες να αλλάξεις τον κόσμο και να μην μπορείς. Ντροπή. Να θες να πεθάνεις και να μην μπορείς. Ντροπή. Να συνηθίζεις τον θάνατο κάθε μέρα. Τσουβάλια σώματα». Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

INFO

17/3-4/4, Κυρ. & Πέμ. στις 21.30, Booze, Κολοκοτρώνη 57, Aθήνα

Φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης

Η έκθεση «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις» συνεχίζει το ταξίδι της στην Πάτρα. Εκείνη η τόσο γόνιμη για το γυναικείο ζήτημα και την ελληνική κοινωνία εποχή παρουσιάζεται γλαφυρά μέσα από τη σημαντικότατη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Την έκθεση θα πλαισιώσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένες ξεναγήσεις και εκδηλώσεις.

INFO

Αγορά Αργύρη, Πάτρα. Εως 14/4

Ο Αττίκ στο Παρίσι

Ο Γιώργης Χριστοδούλου παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Ο Αττίκ στο Παρίσι», ένα σύγχρονο καμπαρέ με τραγούδια και αφηγήσεις γεμάτες χιούμορ και συγκίνηση για τα νεανικά χρόνια του πρώτου Ελληνα που έκανε διεθνή καριέρα, τους έρωτες και την άγνωστη παρισινή περίοδο της ζωής του που κράτησε 22 χρόνια. Μαζί του ο Χάρης Σταυρακάκης στο πιάνο και το ακορντεόν.

INFO

Babel Πυρήνας Τέχνης, 22/3, στις 21.30

Επίσης: 

-Το Κέντρο Πολιτισμού Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζουν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τον Χρήστο Νικολόπουλο σε μια συναυλία-αφιέρωμα, σε ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση Χάρη Ανδρεάδη. Τραγουδούν οι Γιώργος Νταλάρας, Κώστας Μακεδόνας και Ασπασία Στρατηγού (18/3, στις 21.00).

-Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με το Εθνογραφικό Κέντρο και Κέντρο Ερευνας Μάσκας Γιώργη Μελίκη παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Μάσκες – Συλλογή Γιώργη Μελίκη» (έως 31/3)