Τι συμβαίνει με την «εξαφάνιση» της Μπρίτνεϊ Γκρίνερ στη Ρωσία;

Μία σταρ του αμερικανικού μπάσκετ κρατείται στη Ρωσία κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε μια περίεργη υπόθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει η αναμενόμενη ενημέρωση.

griner

Η τελευταία, δημόσια εικόνα πριν την εξαφάνισή της προήλθε από μια κάμερα ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Ψηλή και επιβλητική, με μαύρη φόρμα και ένα φούτερ που έγραφε «Blak Lives for peace», μια μικρή βαλίτσα. Πέρασαν μερικές εβδομάδες, πριν εμφανιστεί ξανά σε μια φωτογραφία της σήμανσης. Τι είχε συμβεί; Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, η κάτοχος δύο χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες συνελήφθη με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών.

Στις αποσκευές φέρεται να μετέφερε λάδι κάνναβης, το οποίο μύρισε ένα από τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Σύμφωνα με το μέλος του Κογκρέσου, Κόλιν Άλρεντ, η σύλληψή της έγινε στις 17 Φεβρουαρίου. Έναν μήνα μετά, οι πληροφορίες για την υπόθεσή της είναι ελάχιστες, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει. Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν τη σύλληψη την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, χωρίς να δώσουν πληροφορίες για την τοποθεσία και τις συνθήκες κράτησής της. Επιβεβαίωσαν, ωστόσο, ότι είχε ελεγχθεί στο αεροδρόμιο τον Φεβρουάριο.

Οι λόγοι που την οδήγησαν στη Ρωσία

Η Γκρίνερ αποτελεί ένα τεράστιο όνομα στο χώρο του μπάσκετ γυναικών. Πρωταθλήτρια το 2014
στο WNBA, 7 φορές All star, 4 φορές νικήτρια της Ευρωλίγκας και 3 φορές πρωταθλήτρια Ρωσίας.
Με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και του Τόκιο. Πέραν της τρομερής αθλητικής της πορείας, η Μπρίτνεϊ είχε και τεράστιο κοινωνικό αντίτυπο. Στα 22 της χρόνια, όταν δηλαδή ξεκινούσε την επαγγελματική της καριέρα, δήλωσε ανοιχτά πως είναι γκέι. Το δικό της coming out βοήθησε κι άλλες αθλήτριες να πάρουν κουράγιο, καθώς ήταν ακόμα ταμπού για μια μαύρη γυναίκα στη λίγκα των ΗΠΑ να μιλήσει για τέτοιου
είδους ζητήματα. Στη συνέχεια, έγινε η πρώτη ανοιχτά γκέι αθλήτρια που χορηγήθηκε από τη Nike. Από το 2015, αγωνίζεται στο ρωσικό πρωτάθλημα το διάστημα που το WNBA έχει διακοπή. Αγωνίζεται στη UMMC του Εκατερίνμπουργκ και ο λόγος που το κάνει αυτό είναι φυσικά γιατί οι μισθοί για τις γυναίκες που παίζουν μπάσκετ δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς των ανδρών. Οι περισσότερες παίκτριες εκμεταλλεύονται την off season περίοδο για να παίξουν στην Ευρώπη. Στη Ρωσία παίρνουν σχεδόν τα πενταπλάσια από ό,τι στις ΗΠΑ, όπου οι μισθοί τους είναι περίπου 200 φορές μικρότεροι από αυτούς των ανδρών. Kι αυτό ισχύει για τα μεγάλα ονόματα του WNBA.

 Το γεγονός ότι είναι γυναίκα, για αρκετούς έχει παίξει ρόλο στον τρόπο που η υπόθεση έχει αντιμετωπιστεί. «Αν ήταν άνδρας παίκτης του ΝΒΑ του δικού της βεληνεκούς, θα ήταν πρωτοσέλιδο όχι μόνο σε αθλητικά Μέσα, αλλά σε όλα τα Μέσα του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Ταμρίλ Σπρούιλ, προσθέτοντας: «Αν ήταν ο Στεφ Κάρι ή ο ΛεΜπρον Τζέιμς δεν θα χρειαζόταν καν να ταξιδέψει εκεί, επειδή θα έβγαζε ήδη αρκετά». Οι «φωνές» που ζητούν από τις αμερικανικές αρχές να κάνουν περισσότερα συνεχώς αυξάνονται, αφού η σιωπή τους ήταν το λιγότερο περίεργη. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Άντονι Μπλίνκεν, ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρκέστηκε να πει ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί» για να τη βοηθήσει. Η Σπρούιλ ξεκίνησε να συγκεντρώνει διαδικτυακά υπογραφές ώστε η κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην υπόθεσή της και αρκετές χιλιάδες κόσμου έσπευσαν να τη στηρίξουν.

«Να μη γίνει πιόνι στην πολιτική μάχη»

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το δικαστήριο παρέτεινε την κράτησή της
μέχρι τις 19 Μαΐου. Το πρακτορείο φιλοξενεί και δηλώσεις της Εκατερίνα Καλούγκινα, μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Παρατήρησης, η οποία παρακολουθεί την μεταχείριση των φυλακισμένων
στη Ρωσία. Η ίδια τόνισε ότι επισκέφτηκε την Γκρίνερ, σε αντίθεση με τους συμπατριώτες της από το προξενείο των ΗΠΑ, παρότι, σύμφωνα με τη Καλούγκινα, οι ρωσικές αρχές είναι διατεθειμένες να διευκολύνουν την επίσκεψη. Η πλευρά των Αμερικανών, η οποία μεταφέρθηκε στο CNN από τον Κόλιν Άλρεντ, υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο. Για κάποιους, οι ψυχροπολεμικές σχέσεις που επέστρεψαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ίσως έχουν παίξει τον δικό τους ρόλο. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δυσχεράνει σημαντικά τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Δεν θέλουμε η Γκρίνερ να γίνει πιόνι στην πολιτική μάχη που διεξάγεται στον κόσμο αυτή τη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Τζον Γκαραμέντι, προσθέτοντας με τη σειρά του ότι η Ρωσία έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια του προξενείου να έρθει σε επαφή μαζί  της. Για κάποιους σχολιαστές, οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει την πρέπουσα βάση στο συμβάν για να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά. Η σύλληψη, άλλωστε, έγινε περίπου μια βδομάδα πριν αρχίσει η εισβολή. Για τη Σπρούιλ, ωστόσο, το γεγονός έχει να κάνει και με το ότι είναι γυναίκα αθλήτρια, αντιπαραβάλλοντάς το με άλλες υποθέσεις που έμειναν στην επικαιρότητα για λιγότερο σημαντικούς λόγους, όπως ο εμβολιασμος του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Το 2014, ο Αμερικανοϊρανός δημοσιογράφος Τζέισον Ρεζαγιάν, συνελήφθη στην Τεχεράνη και πέρασε 544 μέρες σε ένα μπουντρούμι χωρίς προφανή αιτία. Για τον ίδιο, η υπόθεσή του έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή της Γκρίνερ. «Είναι η πιο τολμηρή ομηρεία που μπορεί κανείς να φανταστεί. Ξέρω από τη δική μου υπόθεση ότι οι υποτιθέμενες κατηγορίες εναντίον μου δεν είχαν καμιά πραγματική βάση και χρησιμοποιούνταν για να διαιωνίσουν την αιτία για την οποία με κρατούσαν». Η ομάδα της στην Αμερική, Φοίνιξ Μέρκιουρι, οι επαγγελματικές λίγκες, τα σωματεία παικτών και αρκετοί ακόμα φορείς μοιράστηκαν δημόσια την ανησυχία τους, ενώ το ίδιο έκανε και η Χίλαρι Κλίντον, η οποία πόσταρε στο twitter ένα άρθρο με την ιστορία της και έγραψε:

«Απελευθερώστε την Μπρίτνεϊ». Η ευαισθητοποίηση γύρω από την 31χρονη αθλήτρια είναι όλο
και μεγαλύτερη, με τον κόσμο να αναζητά περισσότερα. Είναι γεγονός πως αν καταδικαστεί, κινδυνεύει μέχρι και με 10 χρόνια φυλάκισης. Είναι πιθανόν να πρόκειται για μια απλή σύλληψη για ναρκωτικά. Ωστόσο, το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει πού είναι και τις συνθήκες για τις οποίες κρατείται, καθώς και η περίεργη σιωπή γύρω από το συμβάν, είναι λογικό να προκαλούν ερωτηματικά…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.