ΑΚ

Αλέξανδρος Καπέρδος

Τι συμβαίνει με την εταιρεία Palantir;

Η κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας στιγμή εκμεταλλεύθηκε την πανδημία για την δημιουργία κλίματος αποδοχής προς την ίδια και τις πολιτικές της.

Big brother is watching 620 w1200

Τα επικοινωνιακά σόου και τα -κατά καιρούς- αφηγήματα που επιστρατεύθηκαν για αυτόν τον σκοπό κατέρρευσαν κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος εξάπλωσης του ιού, όπου και η αρνητική αξιολόγηση στη διαχείριση του αυξήθηκε κατακόρυφα στις δημοσκοπήσεις. 

Η κυβέρνηση, ωστόσο, φρόντισε από την αρχή της πανδημίας να φέρει στην χώρα υπό άκρα μυστικότητα την Αμερικανική εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων Palantir για την συλλογή, εικάζω, προσωπικών μας δεδομένων που αφορούν αποκλειστικά τον Covid-19. Μια συνεργασία η οποία γνωστοποιήθηκε από δελτίο τύπου της ίδιας της εταιρείας που αφορούσε την ανανέωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών η οποία όπως αναφέρεται «τρέχει» από τον Μάρτιο.(1)

Η εταιρεία Palantir Technologies είναι αμερικάνικη εταιρεία διαχείρισης μαζικών δεδομένων. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 2003 από τον Πίτερ Τιλ, ένθερμο υποστηρικτή του Ντόναλντ Τράμπ. Προσφέρει λογισμικό σε κυβερνήσεις, υπουργεία και μυστικές υπηρεσίες το οποίο ειδικεύεται στην ανάλυση όγκου δεδομένων ύψιστης σημασίας και από το οποίο εξάγονται αποτελέσματα που καταλήγουν σε ορισμένες ροές αποφάσεων.(2) Το παρελθόν της εταιρείας θεωρείται σκοτεινό.

To όνομα της έχει εμπλακεί, μεταξύ άλλων, στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, εταιρεία που συγκέντρωνε τα δεδομένα χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να κατευθύνει τις επιλογές τους, στις αμερικανικές εκλογές του 2016 για ψήφο υπέρ του Τράμπ και για ψήφο υπέρ του Brexit.(3) Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, να κρατήσει δηλαδή επιλεκτικά μακριά από το φως της δημοσιότητας μια τέτοια συμφωνία για δέκα μήνες εύλογα γεννά ορισμένα ερωτήματα:

1. Γιατί δεν υπήρξε κάποια αρχική ανάλυση που να διευκρινίζει ακριβώς ολόκληρη την
διαδικασία;
2. Γιατί η συμφωνία παρέμεινε κρυφή όλο αυτό το χρονικό διάστημα και ποιος ο λόγος,
λοιπόν, οι συμβάσεις αυτής με το δημόσιο να μην δημοσιευθούν από την πρώτη στιγμή
στην Διαύγεια;
3. Σέβονται οι όροι της συμφωνίας το νομικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών
δεδομένων;
4. Μπορούμε να εμπιστευτούμε μια εταιρεία η οποία παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες της και
το παρελθόν της οποίας είναι σκιώδες;
5. Τα δεδομένα τα οποία παρέχονται προς ανάλυση είναι υπό καθεστώς ανωνυμίας;

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει έστω και η παραμικρή πρόθεση το θέμα να πάρει τις διαστάσεις που του αναλογεί. Μέχρι στιγμής οι διεφθαρμένοι δημοσιογράφοι της λίστας Πέτσα δεν δείχνουν να συγκινούνται και αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι τα non paper του Μαξίμου προς τους ίδιους δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο.

Ευελπιστώ όμως ότι η κυβέρνηση, έστω και τώρα, θα μπορέσει να δώσει πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα κοιτώντας κατάματα τον ελληνικό λαό. Διότι πρόκειται για ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σοκ σε πλοίο για την Ίο: Έξι μαθητές τραυματίστηκαν στις κυλιόμενες σκάλες – 14χρονη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας

6212764

Σοκ σε πλοίο για την Ίο: Έξι μαθητές τραυματίστηκαν στις κυλιόμενες σκάλες – 14χρονη μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας

Μαθητές από σχολείο της Θήρας βρίσκονταν στο πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» με προορισμό την Ίο, όταν…

Καιρός: Έρχεται αφρικανική σκόνη διαρκείας σε δύο κύματα – Πότε αρχίζει το φαινόμενο στη χώρα

6201041

Καιρός: Έρχεται αφρικανική σκόνη διαρκείας σε δύο κύματα – Πότε αρχίζει το φαινόμενο στη χώρα

«Ενδέχεται οι συγκεντρώσεις της σαχαριανής σκόνης να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα…