Ομπντούλιο

Tι συμβαίνει με την ασφάλεια της UEFA;

Η αποχώρηση ενός κομβικού στελέχους, η παραδοχή για τη στρατηγική και τα δύο συμβάντα των φετινών τελικών.

AP20233597621206

Το φιάσκο στον φετινό τελικό του Champions League ήταν πρωτοφανές. Η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε της Λίβερπουλ στο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού και έβαλε το 14ο ευρωπαϊκό «διαμάντι» στο στέμμα της, όμως ο τελικός ξεκίνησε με 36 λεπτά καθυστέρηση και εκτεταμένα επεισόδια, εικόνα εντελώς ξένη για ματς αυτού του επιπέδου. Οι ομάδες αντέδρασαν, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας μίλησε για ψύχραιμη και σωστή διαχείριση των επεισοδίων. Γενικότερα από την πλευρά της χώρας που ανέλαβε τη διοργάνωση του τελικού, το… μπαλάκι ρίχτηκε στους οπαδούς, που κατηγορήθηκαν ότι έφεραν «35.000 πλαστά εισιτήρια». Από την πλευρά της, η αγγλική κυβέρνηση κατακεραύνωσε τους Γάλλους για τους χειρισμούς τους και η Λίβερπουλ ζήτησε από τους οπαδούς της τις μαρτυρίες τους, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και να γίνει επίσημη έρευνα. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε άμεσα, με χιλιάδες emails να φτάνουν στον σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ. Υπάρχουν πλάνα που δείχνουν τους φίλους των Reds να δέχονται αναίτια επίθεση από τις αρχές, ενώ σε δηλώσεις τους κάποιοι παλιότεροι ανέφεραν ότι τα όσα έγιναν τους θύμισαν την τραγωδία του Χίλσμπορο.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, έστω και καθυστερημένα, με ανακοίνωσή της ζήτησε απαντήσεις και «ξερίζωμα» από το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα όλων όσοι ευθύνονται για την κατάσταση. Η UEFA ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες, ενώ δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους 2.700 οπαδούς της Λίβερπουλ που δεν μπήκαν στο γήπεδο, παρότι είχαν εισιτήριο. Οι «κόκκινοι» δεν είναι οι μοναδικοί που έχουν σοβαρά παράπονα για όσα συνέβησαν. Στον τελικό του Europa League ανάμεσα στη Ρέιντζερς και στην Άιντραχτ Φρακφούρτης, οι Σκωτσέζοι οπαδοί διαμαρτυρήθηκαν ότι οι αρχές τους κατάσχεσαν ιατροφαρμακευτικά προϊόντα πριν μπουν στο γήπεδο και ότι δεν είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς. Θυμίζουμε ότι ο αγώνας έγινε στη Σεβίλλη και η ζέστη έκανε την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Η UEFA βρέθηκε και πάλι στο στόχαστρο για τους χειρισμούς της.

Η παραίτηση και οι «αιχμές»

Σε δύο τελικούς λοιπόν της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας δημιουργήθηκαν σοβαρά ζητήματα, τα οποία εγείρουν γενικότερα ερωτήματα για τη στρατηγική της UEFA. Και σ’ αυτά, ήρθε να προστεθεί μια αποκάλυψη του Guardian, που περιγράφει την κατάσταση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον Φεβρουάριο παραιτήθηκε από τον ρόλο του ο Άγγλος ειδικός ασφαλείας Στιβ Φρόσντικ. Πρώην αξιωματούχος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ο Φρόσντικ αφιερώθηκε στο τομέα της ασφάλειας στα αγγλικά και ευρωπαϊκά γήπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τα τελευταία 11 χρόνια ήταν σύμβουλος της UEFA, έχοντας μεταξύ άλλων σημαντική συμβολή στην εκπαίδευση και στην εφαρμογή προγραμμάτων ασφαλείας. Ο λόγος της παραίτησής του ήταν η ανάθεση του τομέα της ασφάλειας στον Ζέλικο Πάβλιτσα, στενό φίλο του προέδρου της UEFA, Αλεξάντρ Τσεφέριν. Όπως τόνισε ο ίδιος, αισθάνθηκε ότι ο επαγγελματισμός, η τεχνογνωσία και η ανάπτυξη υπονομεύτηκαν σημαντικά από την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου.

Ο Πάβλιτσα ανέλαβε τον ρόλο του επικεφαλής ασφάλειας, μετά τη συνταξιοδότηση του Κένι Σκοτ. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ διατηρεί πολυετή φιλική σχέση με τον Τσέφεριν, ο οποίος ήταν κουμπάρος στον γάμο του που έγινε το 2018. Ήταν στο πλευρό του από τον καιρό που ο νυν πρόεδρος της UEFA έγινε πρόεδρος της Σλοβενικής Ομοσπονδίας. Και δύο μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας στην UEFA, τον έκανε σύμβουλο ασφαλείας. Μετά την συνταξιοδότηση του Σκοτ, έγινε επικεφαλής με απευθείας ανάθεση. Εκπρόσωπος της UEFA ξεκαθάρισε στον Guardian ότι θεωρούταν ως «φυσικός διάδοχός» του και γι’ αυτόν δεν υπήρξε ανοιχτή προκήρυξη για τη θέση του.

Η παραδοχή για το πρόγραμμα ασφάλειας

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Στιβ Φρόσντικ, στην αποχαιρετιστήρια παρουσίασή του στις 18 Φεβρουαρίου, άφησε αιχμές για την έλλειψη επαγγελματισμού με την οποία πλέον γίνονται τα πράγματα. Η UEFA, μολονότι ισχυρίζεται ότι έχει στελεχωθεί με ειδικούς που γνωρίζουν πολύ καλά τα πράγματα, παραδέχθηκε πως το στρατηγικό της πρόγραμμα για τα γήπεδα και την ασφάλεια που ήταν προγραμματισμένο να «τρέξει» από το 2017 μέχρι το 2021, δεν έχει ανανεωθεί. Το πρόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με την UEFA «δίνει ώθηση σε όλες τις ενέργειες για την πρόληψη του ρίσκου και των περιστατικών», έμεινε, σύμφωνα με τους αρμόδιους, πίσω λόγω της πανδημίας και βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης. Το δεδομένο όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή, η στρατηγική χαράσσεται με δεδομένα του 2017 και το ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπορούσε πραγματικά να προλάβει περιστατικά σαν εκείνο που έγινε στο Παρίσι, στο οποίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, διαδραμάτισαν ρόλο και ντόπιοι χούλιγκανς.

Για τους οπαδούς της Λίβερπουλ, πάντως, υπάρχει αμφιβολία ακόμα και για το κατά πόσο η έρευνα που πραγματοποιεί η UEFA είναι πραγματικά ανεξάρτητη. Επικεφαλής της είναι ο Πορτογάλος πολιτικός, Τιάγκο Μπραντάο Ροντρίγκεζ, ο οποίος ήταν συνεργάτης του Τιάγκο Κραβέιρο, πρώην εκτελεστικού διευθυντή της πορτογαλικής ομοσπονδίας και συμβούλου του Τσέφεριν. Είναι λογικό να υπάρχει δυσπιστία, κυρίως από τη στιγμή που για μια ακόμα φορά αρκετοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τους «κακούς Άγγλους οπαδούς». Το θέμα είναι όμως ότι προκύπτουν σημαντικά κενά ασφαλείας στη στρατηγική της UEFA. Ακόμα κι αν η αποχώρηση του Φρόσντικ δεν ήταν τόσο κομβική όσο παρουσιάζεται από τους Βρετανούς, οι λόγοι για τους οποίους έγινε καθώς και τα σχέδια ασφαλείας που έχουν μείνει πίσω, αποδεικνύουν πως πιθανόν οι αιτίες να μην βαραίνουν μόνο τους οπαδούς, οποιασδήποτε απόχρωσης…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…