Τι συμβαίνει με τη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

Μείζον ζήτημα έχει ανακύψει από χθες με τη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων καθώς χιλιάδες φοιτητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αυτά λόγω της αδυναμίας του υπουργείου Παιδείας να πληρώσει τις επιχειρήσεις του κλάδου.

NewsRoom 05/10/2017 | 12:31

Δεδομένης της σοβαρότητας του ζητήματος το οποίο αφορά, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εκδοτών Πανεπιστημιακών Βιβλίων, περίπου 240.000 φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συγγράμματα, το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον επικεφαλής του Συλλόγου Αλέξανδρο Παπαζήση ο οποίος απηύθυνε έκκληση στον υπουργό να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να δώσει λύση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρείχε ο κ. Παπαζήσης, οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έχουν πληρωθεί καθόλου την περυσινή χρονιά, ενώ υπάρχουν και αρκετά χρωστούμενα από τον Μάιο του 2016, εδώ δηλαδή και περίπου ενάμιση χρόνο. Κατά τον Αλέξανδρο Παπαζήση το πρόβλημα αφορά περίπου 20.000 εργαζόμενους άμεσης εξάρτησης από τις επιχειρήσεις του κλάδου, πολλοί από τους οποίους παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Ο επικεφαλής του Συλλόγου Εκδοτών Πανεπιστημιακών Βιβλίων σημειώνει μιλώντας στο koutipandoras.gr ότι στις επαφές του Συλλόγου με το υπουργείο Παιδείας, οι αρμόδιοι ζητούν πρακτικά μια μικρή παράταση υποσχόμενοι πως θ’ αρχίσουν να καταβάλλουν τα χρωστούμενα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Κατά τον κ. Παπαζήση αν το υπουργείο Παιδείας φροντίσει εγκαίρως να καταβάλλει ένα πόσο της τάξης των περίπου 18 εκατ. ευρώ, τότε οι επιχειρήσεις του κλάδου θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην εκτύπωση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Μέχρι τότε ωστόσο τους είναι αδύνατο, καθότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τις εκτυπώσεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι τον περασμένο Αύγουστο οι εκδότες είχαν πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με θέμα την αποπληρωμή παλιών οφειλών, ενώ είχαν αποστείλει και σχετικές επιστολές ζητώντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους. Ταυτόχρονα σε επιστολή τους προς των πρωθυπουργό την οποία είχε φέρει στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών» επεσήμαιναν ότι:

«Η συμφωνία που κάναμε για την πληρωμή μας με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου (σ.σ. Παιδείας) έχει παραβιαστεί: έχουμε να πάρουμε χρήματα από τον Μάιο του 2016. Τα χρήματά μας είναι ήδη διαθέσιμα στο υπουργείο για τον σκοπό αυτό, η πληρωμή μας όμως καθυστερεί για λόγους γραφειοκρατικούς». Στην ίδια επιστολή οι εκδότες σημείωναν τον κίνδυνο να μη διανεμηθούν βιβλία στους φοιτητές το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Για το ζήτημα, αναμένεται σήμερα να εκδώσει ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας.