ΈΣ

Έρη Σφαέλου

Τι σημαίνει «ανδρισμός» όταν είσαι γκέι, μπάι ή τρανς;

Τι σημαίνει να είσαι άνδρας; Σήμερα η αρρενωπότητα μπαίνει στο μικροσκόπιο περισσότερο από ποτέ. Αλλά για τα μέλη της κοινότητας LGBT δεν πρόκειται για κάτι καινούριο ·ίσα ίσα που έχουν μάθει να βρίσκουν το δρόμο τους στο δύσκολο τερέν των δυναμικών ανάμεσα στα φύλα.

guardian gay bi trans

Πρόσφατη έρευνα του Attitude, του πιο γνωστού γκέι περιοδικού στη Βρετανία, αποκάλυψε πως το 69% των αναγνωστών του παραδέχονται ότι ο κύκλος τους ή η κοινωνία τούς έχουν κάνει να νιώθουν «λιγότερο άνδρες» επειδή είναι γκέι, αμφιφυλόφιλοι ή κουήρ. Κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό, το 41% υποστήριξε πως και οι ίδιοι πίστεψαν ότι δεν είναι άνδρες για αυτό το λόγο.

Τρεις άνδρες -ένας γκέι, ένας μπαϊσέξουαλ κι ένας τρανς- μίλησαν στον Guardian και εξήγησαν τι θεωρούν οι ίδιοι πως είναι η σύγχρονη αρρενωπότητα, τι σημαίνει να είσαι άνδρας.

Ο Justin Myers, 42 ετών, είναι γκέι, είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του μυθιστορήματος The Last Romeo. Όπως εξιστορεί, όσο ήταν στο σχολείο αισθανόταν ότι δεν καλός σε τίποτα. Ήταν ένα λεπτοκαμωμένο αγοράκι με κοριτσίστικη φωνούλα και κάπως θηλυκή συμπεριφορά. Ό,τι κι αν έκανε, κάποιος θα του έκανε επίθεση.

Έπρεπε να πάει στο Πανεπιστήμιο και να αρχίσει να βγαίνει με όμορφες κοπέλες, για να τον αφήσουν επιτέλους ήσυχο. Δυστυχώς, όμως, ο ίδιος καταπιεζόταν. Το να είναι με γυναίκες δεν του ταίριαζε, αλλά δεν ήθελε να είναι και γκέι…

Στα 24 του χρόνια αποκάλυψε τον πραγματικό του εαυτό. Όμως αν και σταμάτησε να ανησυχεί για τι πίστευαν οι άλλοι, ο Justin συνέχισε να αντιμετωπίζει μια εσωτερικευμένη ομοφοβία που δεν έλεγε να ξεριζωθεί. Στην κοινότητα των γκέι, οι πιο αρρενωποί άνδρες θεωρούνται και οι πιο ελκυστικοί. Οπότε για μία ακόμη φορά έβαλε τον εαυτό του σε καλούπι, στην προσπάθεια να ταιριάζει με την εικόνα αυτή.

«Ακόμα και σήμερα υπάρχουν μέρες που προσπαθώ να μην είμαι πολύ θηλυπρεπής, ειδικά όταν είμαι με την επαγγελματική μου ιδιότητα ή όταν γνωρίζω κάποιον για πρώτη φορά. Αλλά με τον καιρό έχω αποδεχτεί περισσότερο τον εαυτό μου», δηλώνει και προσθέτει: «Κάποιες φορές λυπάμαι τους στρέιτ άνδρες που μπορούν να βάλουν τα κλάματα σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, αλλά ντρέπονται και δεν νιώθουν αρρενωποί αν πουν στη σύντροφό τους πως την αγαπούν. Νομίζω ότι αυτό είναι θλιβερό».

Μάλλον γι’ αυτό το λόγο ο Justin θεωρεί πως κάθε στρέιτ άνθρωπος θα μπορούσε να επωφεληθεί από έναν φίλο γκέι: «Γιατί έχουμε διαφορετική οπτική, που ξεκινά από τις εμπειρίες μας».

Ο Lewis Oakley, 26 ετών, είναι συγγραφέας και μπαϊσέξουαλ ακτιβιστής. Όπως είπε στη βρετανική εφημερίδα, μόλις το 12% των μπαϊ ανδρών έχουν αποκαλύψει τις προτιμήσεις τους ·κυρίως για να μην πέσουν στα μάτια των γυναικών «καθώς υπάρχει ακόμα η ιδέα πως το να κοιμάσαι με άλλους άνδρες σε κάνει λιγότερο αρρενωπό».

«Τους άνδρες με τους οποίους είχα σχέση δε φαίνεται να τους πειράζει πολύ η σεξουαλικότητά μου, αλλά πολλές γυναίκες ξενερώνουν», εξηγεί ο Lewis και θυμάται πως, όταν ήταν μόνος και χρησιμοποιούσε dating apps όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ανέφερε πως του αρέσουν και οι άνδρες: «Ξαφνικά δεν είχαν τελικά ξεπεράσει τον πρώην…»

Η κοπέλα του επίσης δέχεται παράξενα σχόλια, όπως για παράδειγμα «Εσύ είσαι αυτή που τα έχει με τον γκέι

Ο ανδρισμός του Lewis έχει δεχθεί επίθεση πολλές φορές και συχνά έχει πιάσει τον εαυτό του να αναρωτιέται αν είναι αρκετά άνδρας. «Πιστεύω πως αυτά είναι συναισθήματα με τα οποία παλεύουν πολλοί άνδρες, είτε είναι γκέι, είτε στρέιτ, είτε μπάι», εκτιμά.

«Υποτίθεται πως όλοι φιλοδοξούμε να είμαστε οι σούπερ μάτσο, αλλά ελπίζω πως αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν παραπάνω από ένας τρόποι για να είσαι άνδρας», καταλήγει ο Lewis και εξηγεί πως στην κοπέλα του αρέσει που είναι μπάι, γιατί έχει πιο «ευέλικτη νοοτροπία».

Τέλος, γνωρίσαμε και τον Lewis Hancox, τρανσέξουαλ 29 ετών. Έναν κινηματογραφιστή και κωμικό που εμφανίστηκε στο πρόγραμμα «My Transsexual Summer» του βρετανικού Καναλιού 4.

«Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου αισθανόμουν άνδρας», λέει ο Lewis κι εξηγεί πως όταν ήταν τεσσάρων χρονών έκλαιγε και φώναζε στη μητέρα του ότι ήταν αγόρι παγιδευμένο σ’ ένα κοριτσίστικο κορμί. «Μετά, όταν ήμουν οχτώ, έπαιζα σε μια ομάδα μπάσκετ αγοριών και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί».

Τα πράγματα, ωστόσο, δυσκόλεψαν πολύ όταν πήγε στο γυμνάσιο. «Προσπάθησα να γίνω σαν τους άλλους για να μη με πειράζουν, αλλά άκουγα τυχαία τον κόσμο να ρωτά, «Αγόρι με φούστα είν’ αυτό;»

Η μαμά του τον βοηθούσε να βάφεται και του αγόραζε κοριτσίστικα ρούχα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν ο ίδιος να νιώθει σαν ντραγκ. «Προερχόμουν από μια μικρή πόλη. Δεν ήξερα καν τι σήμαινε να είσαι τρανς. Το μόνο που ήξερα ήταν το πώς ένιωθα», θυμάται.

Όταν ξεκίνησε τη διαδικασία της αλλαγής, ο Lewis κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες να δείχνει υπερβολικά αρρενωπός. Περνούσε πολλές ώρες στο γυμναστήριο για να φαίνεται «πολύ άντρας». Σήμερα νιώθει πιο άνετα με τον εαυτό του ·δε φοβάται πια τη θηλυκή του πλευρά, «γιατί γνωρίζω πως δε με εμποδίζει να είμαι άνδρας».

Είναι πια τόσο χαλαρός με τη θηλυκότητά του που κάποιες φορές οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είναι τρανς και τον ρωτούν: «Αν σου αρέσει τόσο πολύ να είσαι γυναίκα γιατί δε γίνεσαι;» Δεν τους απαντάει αλλά σκέφτεται: «Been there, done that!»

 

Οι φωτογραφίες είναι του Dan Wilton, για λογαριασμό του The Guardian

Ουκρανία: Στις φλόγες το εμβληματικό «Κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό

2024 04 29 22 25 29

Ουκρανία: Στις φλόγες το εμβληματικό «Κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleh Kiper δήλωσε ότι οκτώ από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου…

Η εμφάνιση της Μαρίζα Κωχ στη Eurovision με παρουσία ελεύθερου σκοπευτή – «Αγωνιστήκαμε μέσα στη Χούντα, ήμασταν έτοιμοι για όλα» (video)

Μαρίζα Κωχ

Η εμφάνιση της Μαρίζα Κωχ στη Eurovision με παρουσία ελεύθερου σκοπευτή – «Αγωνιστήκαμε μέσα στη Χούντα, ήμασταν έτοιμοι για όλα» (video)

«60.000 Τούρκοι διαδήλωσαν έξω από το θέατρο που θα γινόταν το φεστιβάλ για να μην…

Χαμός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω μεθυσμένων επιβατών

αεροδρόμιο 1

Χαμός στο αεροδρόμιο Ηρακλείου: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω μεθυσμένων επιβατών

Το ζευγάρι είχε ανάρμοστη συμπεριφορά με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Κασσελάκης: «Ισχύει ότι επικοινώνησα με τον Καλλιάνο – Ήταν από την καρδιά μου, το έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο» (video)

kasselakis19

Κασσελάκης: «Ισχύει ότι επικοινώνησα με τον Καλλιάνο – Ήταν από την καρδιά μου, το έκανα σε ανθρώπινο επίπεδο» (video)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε οτι συνομίλησε με τον Γιάννη Καλλιάνο, μετά την απώλεια του…