Σε τρεις άξονες που θα ανοίξουν την πόρτα για έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές κινούνται οι προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή».
Την αγορά των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, 27 δισ. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ και μέρους των ομολόγων του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για την έξοδο στις χρηματαγορές.
Όπως λέει, για να ολοκληρωθεί το σχέδιο, πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών. Ο υπουργός Οικονομικών απαντά και σε σενάρια περί παραίτησής του, τονίζοντας:
«Κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες», ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα μη υπερψήφισης της συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «δεν θα καταθέσουμε στη Βουλή συμφωνία που διίσταται από τις αρχές μας».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά στις επικρίσεις Γιούνκερ ότι δεν βοηθά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι έχει δίκιο “αν το νόημα είναι η υποταγή σε μνημονιακές λογικές» και διευκρινίζει ότι δεν μπορούν να βρεθούν επιπρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. από τον ΦΠΑ.
Για τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι θα μειωθεί σταδιακά με τον εντοπισμό ισοδύναμων φόρων από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.