Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός 2019 για την Υγεία

Ψηφίστηκε την εβδομάδα που μας πέρασε ο προϋπολογισμός για το 2019. Ας δούμε τι προβλέπει συγκεκριμένα για το χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου.

υγεία

Το 2019 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών για όλα τα νοσοκομεία.

Για το υπουργείο Υγείας προβλέπονται συνολικά πιστώσεις 3.884.312.000 ευρώ, που αναλύονται σε 3.824.312.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και 60.000.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων. Τα νοσοκομεία και το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκτιμάται ότι στο τέλος του 2018 θα εμφανίσουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 161 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αφορούν:

1- Μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ με την επέκταση των ΤΟΜΥ και την αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών.

2- Ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον προσωπικό και οικονομικούς πόρους

3- Εφαρμογή της πρόσφατα ψηφισθείσας φαρμακευτικής πολιτικής τιμολόγησης με προτεραιότητα στην εδραίωση του νεοσύστατου μηχανισμού της αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και των τεχνολογιών υγείας ΗΤΑ. Επίσης θα επιχειρηθεί διαπραγμάτευση για τις τιμές στα ακριβά φάρμακα

4- Τροποποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων

5- Επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

6- Θα δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού και την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών

Σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 322 εκατ. ευρώ από το 2018. Θα επιτύχει περαιτέρω μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων σε τρίτους, επιτάχυνση των πληρωμών από τα ταμειακά του διαθέσιμα που θα προκύψουν από τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και το clawback. Για το 2019, το δημοσιονομικό πλεόνασμα του Οργανισμού εκτιμάται να είναι ύψους 269 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, η εισηγητική έκθεση προβλέπει τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης των παρόχων εντός του ορίου των 2 εκατ. ευρώ και 1,455 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, κυρίως με τη χρήση των μηχανισμών αυτόματων επιστροφών clawback και του κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής rebate.

Από την άλλη πλευρά, το ΚΕΕΛΠΝΟ για το έτος 2018 αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα ύψους 4 εκατ. ευρώ, οφειλόμενο σε δαπάνες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, το οποίο θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του φορέα, ενώ για το 2019 αναμένεται να εξισορροπήσει τα χαμένα.

 

Πηγή: iatropedia.gr

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…