Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

NewsRoom 01/11/2018 | 07:43

Στους ρυθμούς της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα κινείται η ελληνική Βουλή από την επόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται να κατατεθεί επίσημα η πρόταση 50 (κατ' ελάχιστον) βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, παραλαμβάνοντας την πρόταση των βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής οφείλει να ζητήσει άμεσα από τους αρχηγούς των κομμάτων να υποδείξουν τους βουλευτές που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο αριθμός των βουλευτών αποτελεί συνάρτηση της κοινοβουλευτικής δύναμης του κάθε κόμματος, ενώ εκπροσώπηση θα έχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή αποτελείται από 38 ως 50 μέλη. Πάντως, με δεδομένο ότι σήμερα έχουμε οκτακομματική Βουλή με 10 επιπλέον ανεξάρτητους βουλευτές, εκτιμάται ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα επιλέξει τον ανώτατο αριθμό μελών (πενήντα), προκειμένου να έχουν εκπροσώπηση οι πάντες.

Μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, θα συνεδριάσει για μία και μόνη φορά η Ολομέλεια, η οποία θα ορίσει τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή, μετά από το πέρας των εργασιών της, θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια ποια άρθρα κρίνονται αναθεωρητέα και ποια μορφή πρέπει να πάρουν. Θα ακολουθήσουν δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Βουλής, με ένα μήνα διαφορά, για το ποια άρθρα του Συντάγματος είναι αναθεωρητέα. Για όσα άρθρα η αναθεώρησή τους προκριθεί από τα 3/5 του Σώματος (180 βουλευτές), η επόμενη Βουλή αποφασίζει για την αναθεώρησή τους με 151 βουλευτές. Αντιθέτως, αν τώρα η Βουλή πάρει απόφαση με λιγότερο από τα 3/5 (αλλά πάντως με πλειοψηφία), τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί πλειοψηφία των 3/5 για τις αναθεωρητέες διατάξεις.

Σημειωτέον ότι όσο θα συνεδριάζει η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι εφικτή η κατάθεση και άλλης πρότασης, πέραν της αρχικής, από τους 50 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, υπό τον όρο, ότι και αυτή η πρόταση θα έχει τις υπογραφές 50 βουλευτών. Με τα σημερινά δεδομένα, τον αριθμό αυτό βουλευτών μπορεί να συγκεντρώσει μόνο η Νέα Δημοκρατία.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.