Newsroom

Newsroom

Τι πρέπει να κάνουμε τελικά με τα ψώνια του Super Market;

O κορονοϊός μπορεί να ζήσει στον αέρα, σε χαρτόνι και να επιβιώσει σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες για μέρες

EK Super Market

Εάν πηγαίνετε στο Super Market τις ημέρες του Covid-19, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχετε αισθανθεί ένα μείγμα άγχους, φόβου, σύγχυσης, απογοήτευσης και ίσως ακόμη και παράνοιας.

Και αν έχετε αναζητήσει σε κοινωνικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνετε με τα ψώνια σας, σίγουρα είστε μπερδεμένοι και ταυτόχρονα το άγχος σας έχει διπλασιαστεί.

Το runnersworld.com μετά από ερωτήσεις αναγνωστών του, στράφηκε για εμπεριστατωμένες απαντήσεις γύρω από το θέμα στην Chrysan Cronin, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Muhlenberg College., η οποία διδάσκει την Επιδημιολογία των Λοιμώξεων και ειδικεύεται στην Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία.

Η απαντήσεις της μπορεί να λύσουν μερικές απορίες και παράλληλα να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα την κατάσταση και το κυριότερο με λιγότερο άγχος.

Η πρώτη ερώτηση που έγινε στην Chrysan Cronin, είναι αν ο ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει στον αέρα για τρεις ώρες, σε χαρτόνι για μία ώρα και να επιβιώσει σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες για τρεις ημέρες;

Ο Δρ VanWingen δηλώνει ότι αυτό είναι αλήθεια, σύμφωνα με μια μελέτη New England Journal of Medicine – αλλά η συγκεκριμένη μελέτη δεν περιλαμβάνει όλη την… ιστορία.

“Το άρθρο του NEJM ανέφερε τα ευρήματα αυτά”, λέει η Cronin. “Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες αφορούν εργαστηριακές μελέτες σε συγκεκριμένο περιβάλλον και συνθήκες και γίνονται για να καταφέρουν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του ιού».

Η Cronin παραθέτει στοιχεία από το έργο της Carolyn Machamer, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkins, που μελετά τους κορονοϊούς.

“Ναι, είναι αλήθεια ότι ο ιός μπορεί να «ζήσει» πολύ σε επιφάνειες, αλλά μετά από λίγες μέρες υπάρχει μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ιικών σωματιδίων (λιγότερο από 0,1%), επομένως είναι απίθανο να προκαλέσει μόλυνση”, λέει η Cronin και συνεχίζει: «Επιπλέον, οι εργαστηριακές συνθήκες δεν είναι ίδιες με τις συνθήκες ενός Σούπερ Μάρκετ».

“Παράλληλα τα σωματίδια που χρησιμοποιούνται στις εργαστηριακές μελέτες είναι πολύ ελαφρύτερα και μικρότερα από ό, τι συνήθως προέρχεται από ένα άτομο, έτσι ώστε να μένουν στον αέρα περισσότερο από ό, τι κανονικά συμβαίνουν σε ένα μη πειραματικό περιβάλλον”, λέει η Cronin.

Απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα

– Πρέπει οι άνθρωποι να προσπαθούν να αφήσουν τα τρόφιμά τους για τρεις ημέρες στο αυτοκίνητό τους ή στο μπαλκόνι για να αποτρέψουν την εξάπλωση του COVID-19;

«Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός έχει μεταδοθεί ή μπορεί να μεταδοθεί από τις αγορές. Η πιθανότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την επαφή σας με τους υπόλοιπους ανθρώπους που ψωνίζουν. Μην πηγαίνετε για ψώνια όταν είστε άρρωστοι. Σκουπίστε το καλάθι ή το καρότσι με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι ή φορέστε γάντια, γιατί μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από κάποιον ασθενή πριν. Απολυμάνετε να χέρια σας όταν επιστρέψετε σπίτι. Αυτές είναι οι βασικές συμβουλές. Σκεφτείτε ότι είναι δύσκολο ένας κοσερβοποιημένος τόνος να σας μολύνει πιο εύκολα από έναν άνθρωπο που νοσεί από Covid-19. Επιπλέον το να αφήνετε πράγματα στο μπαλκόνι ή στο αυτοκίνητο, ανάλογα το τρόφιμο, μπορεί να προσελκύσει περισσότερα παράσιτα ή αλλοίωση τους και να κινδυνέψετε από κάποια άλλη λοίμωξη».

– Πρέπει να καθαρίζουμε τα τρόφιμα που έχουν πιθανόν αγγιχτεί από άλλα χέρια πριν τα τοποθετήσουμε στο σπίτι μας;

«Πλύντε τα χέρια σας αφού τοποθετήσετε τα πράγματα στα ντουλάπια και στο ψυγείο σας. Μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση του ιού με αυτόν τον τρόπο και δεν υπάρχει κανένας οργανισμός που να προτείνει κατηγορηματικά τον καθαρισμό των συσκευασιών των τροφίμων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων. Να είστε προσεκτικοί και όταν ψωνίζετε να μην αγγίζετε να μάτια και το στόμα σας».

– Πρέπει να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας με σαπούνι και νερό;

«Για τους ίδιους λόγους που αναφέραμε παραπάνω όχι. Ακόμα και λίγο σαπούνι αν μείνει πάνω στην τροφή, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να πλένετε τα φρούτα σας με νερό ή προσθέτοντας λίγο ξύδι σε ορισμένα λαχανικά, είτε βρισκόμαστε στις ημέρες του κορωνοϊού, είτε όχι και να μην χρησιμοποιείτε σαπούνι ή άλλα καθαριστικά».

«Αν αισθάνεστε καλύτερα, κάντε το»

«Αν πάντως σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα να πλένετε τα πάντα και δεν βαριέστε, κάντε το χωρίς δισταγμό. Ξέρετε, η επιβάρυνση της ψυχολογίας και το άγχος, δεν είναι καλοί σύμμαχοι αυτές τις ημέρες», τονίζει η Chrysan Cronin.

«Θα πρέπει να αποφύγουμε πάντως τις υπερβολές, που μας οδηγούν στο άλλο άκρο. Το να ψεκάζεις τρόφιμα με χλωρίνη και απολυμαντικό σίγουρα δεν θα κάνει καλό στην υγεία μας. Το να αφήσουμε ένα τυρί τρεις ημέρες στο αμάξι επίσης. Ο κόσμος λειτουργεί με πανικό και είναι λογικό αυτές τις στιγμές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όχι ότι βλέπουμε και διαβάζουμε στο internet», καταλήγει η έμπειρη λοιμωξιολόγος.

Πηγή: runnfun.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…