Newsroom

Newsroom

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αναταράξεις σε πτήση: Πώς δημιουργούνται και πόσο επικίνδυνες είναι

Τελικά πόσο πρέπει να φοβόμαστε τις αναταράξεις στα αεροπορικά ταξίδια

αναταράξεις

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η είδηση πως ένας επιβάτης σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν όταν αεροσκάφος της εταιρείας Singapore Airlines, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Λονδίνο- Σιγκαπούρη, αντιμετώπισε αναταράξεις, με αποτέλεσμα να κάνει αναγκαστική προσγείωση στη Μπανγκόκ.

Το αεροσκάφος Boeing 777-300ER με 211 επιβάτες και 18 μέλη πληρώματος κατευθυνόταν στη Σιγκαπούρη από το Λονδίνο όταν χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στις 15:45 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας).

Για τους περισσότερους η πτήση με αεροπλάνο δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και ειδικά οι αναταράξεις αποτελούν έναν απρόβλεπτο εφιάλτη. Ωστόσο τι ισχύει τελικά με τις περίφημες αναταράξεις στα αεροπορικά ταξίδια, πόσο πρέπει να τις φοβόμαστε και πώς δημιουργούνται.

Τι λένε οι ειδικοί για τις αναταράξεις

Η πτήση με αεροπλάνο είναι μια από τις πιο συχνές φοβίες. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν ταξιδεύουν ποτέ με το λεγόμενο «πιο ασφαλές μέσο», ενώ άλλοι το χρησιμοποιούν ως ύστατη λύση.

Ειδικά γι’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων που φοβάται, οι αναταράξεις είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να τους συμβεί κατά τη διάρκεια της πτήσης. Και τι κάνεις όταν πετάς στα 37.000 πόδια και ξαφνικά αρχίζουν έντονες αναταράξεις; Ακόμα και οι πιο συχνοί ταξιδιώτες με αεροπλάνο μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν από επαναλαμβανόμενες αναταράξεις αλλά χρειάζεται;

Τρεις έμπειροι πιλότοι εξηγούν τι είναι τα λεγόμενα «κενά αέρος» και αν πρέπει να φοβούνται ή να είναι ήσυχοι οι επιβάτες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν διάφορα είδη αναταράξεων, από αυτές της «καθαρής ατμόσφαιρας» που είναι οι πιο συχνές, μέχρι αυτές που σε «ξυπνούν» και οι οποίες είναι πιο σπάνιες.

Οι αναταράξεις προκαλούνται όταν μία μάζα αέρα κινούμενη σε μία συγκεκριμένη ταχύτητα συναντά μια άλλη μάζα που κινείται με διαφορετική ταχύτητα, όπως ένα αεροπλάνο.

Τις περισσότερες φορές αυτές δημιουργούνται από τις καιρικές συνθήκες όπως τις καταιγίδες, τα Jet Streams ή προκαλούνται από τα ίδια τα αεροσκάφη όταν αυτά είναι πολύ μεγάλα και πετούν πάνω από βουνά.

Στην Μετεωρολογία Αεροχείμαρρος (Jet stream) καλείται ένα ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών δυτικών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης (από την ηλιακή ακτινοβολία) και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Σύμφωνα με τους έμπειρους πιλότους οι αναταράξεις δεν είναι ευχάριστες, αλλά δεν είναι και επικίνδυνες. Οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες προκαλούν και διαφορετικού τύπου αναταράξεις. Όταν οι μάζες του αέρα που κινούνται πολύ γρήγορα συναντήσουν μάζες αέρα που κινούνται πιο αργά και «αναμιχθούν», τότε προκαλούνται αυτές οι αναταράξεις που πολλοί τις αποκαλούν «κενό αέρος», ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα κενό.

Οι επιβάτες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ούτε για τις καιρικές συνθήκες που προκαλούν τις αναταράξεις σύμφωνα με τους πιλότους καθώς τα σύγχρονα ραντάρ καιρού τους δίνουν πλήρη εικόνα για να ξέρουν πώς να κινηθούν. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να πετάξουν και εκτός πορείας για κάποια χιλιόμετρα ώστε να αποφύγουν καταιγίδα, αλλά χωρίς κίνδυνο.

Όπως αναφέρει το hellenicweather.com σε ειδικό θέμα όταν οι πιλότοι συναντούν αναταράξεις περισσότερο θέλουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της άνεσης των επιβατών, καθώς δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προκληθεί ατύχημα στο αεροπλάνο από αναταράξεις και γι΄αυτό δεν ανησυχούν. Ένας από τους πιλότους αναφέρει μάλιστα ότι τα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα να δέχονται οποιοδήποτε ταρακούνημα χωρίς να πάθουν τίποτα.

Μετά από κάθε ισχυρή ανατάραξη το αεροπλάνο περνάει από έλεγχο για να διαπιστωθεί αν υπέστη έστω και κάποια μικρή ζημιά. «Αυτό που μας ενδιαφέρει στην πραγματικότητα είναι να μην χυθούν οι καφέδες», λέει ένας πιλότος θέλοντας να δείξει πόση ασφάλεια υπάρχει.

Οι πιλότοι εξετάζουν κάθε φορά την ένταση των αναταράξεων και αν χρειαστεί επιλέγουν άλλη, καλύτερη διαδρομή για την πτήση. Αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που φοβούνται τις αναταράξεις την επόμενη φορά, καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε την πτήση σας.

Ειδήσεις σήμερα:

Πτήση Λονδίνο – Σιγκαπούρη: Οι πρώτες εικόνες από το αεροπλάνο και η «τρελή» πορεία που στοίχισε τη ζωή σε ένα άτομο (video)

Πανικός σε παραλία στα Τέμπη: Φίδι κολυμπούσε στη θάλασσα – Γιατί ανησυχούν οι αρχές (photos)

Καιρός: Καλοκαίρι τέλος λέει ο Μαρουσάκης – Έρχεται η «ψυχρή λίμνη» με καταιγίδες (video)

O Μπομπ Κατσιώνης μετέτρεψε σε Heavy Metal το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι – «Αν είχαμε πάει με αυτή την version θα είχαμε κερδίσει» (video)