Τι πραγματικά είπε ο Ερντογάν για Θεσσαλονίκη και Δυτική Θράκη

Ένα λάθος στη μετάφραση από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο παρ’ ολίγον και θα προκαλούσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

5804f5381dc524a5778b46a3

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε διορθωτική του δήλωση το ΑΠΕ, ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν δεν μίλησε ποτέ για δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη, όπως μεταδόθηκε το πρωί της Δευτέρας, παρά είπε ότι «η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ στη διορθωτική του δήλωση η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στις 18:36 «τα αναφερόμενα στην τρίτη και τέταρτη παράγραφο, εκ παραδρομής αποδόθηκαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντί στον τουρκικό Τύπο». Εν ολίγοις όσα εμφανιζόταν να έχει δηλώσει ο Ερντογάν για δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη στο πλαίσιο του λεγόμενου Misak-ı Milli δηλαδή του «Εθνικού Συμβολαίου» δεν ήταν παρά ερμηνεία και σχόλιο του συντάκτη της εφημερίδας Σαμπάχ.

Το διορθωμένο τηλεγράφημα του ΑΠΕ

«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αφορμή την υπόθεση της Μοσούλης είπε πως η Τουρκία «εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν έκανε λόγο και για τη «Δυτική Θράκη».

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη Ρίζε και πρόσθεσε: «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας».

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, για το περιεχόμενο του «Εθνικού Συμβολαίου» και στο σημείο αναφορικά με τη Δυτική Θράκη αναφέρει: «Και το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης, το οποίο εναπόκειται στην ειρήνη που θα γίνει με την Τουρκία, θα πρέπει οριστεί, με κατάλληλο τρόπο, ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί ελεύθερα. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα, και τα νησιά του Αιγαίου».

Το αρχικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ πάντως, δημιούργησε σύγχυση με αποτέλεσμα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία διαμήνυε σε αυστηρούς τόνους ότι «η Θράκη είναι ελληνική» και πως είναι «αδιανόητη και επικίνδυνη οποιαδήποτε άλλη σκέψη». Το υπουργείο Εξωτερικών σημείωνε παράλληλα ότι «η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάνης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς».

Η θέση του ΥΠΕΞ

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσαν, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ δεν βασίστηκε στο δημοσίευμα του ΑΠΕ αλλά σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας στις 15 Οκτωβρίου.

Σε αυτή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του στην επαρχία του Ριζέ, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «Τα φυσικά σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας» προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν να σκεφτεί κανείς «ξεχωριστά την Ανδριανούπολη από την Θεσσαλονίκη», και πως η «Τουρκία δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τους ομοεθνείς της σε Δυτική Θράκη και Κύπρο».

Αναλυτικά η δήλωση του τούρκου Προέδρου

Σύμφωνα πάντως με τον ιστότοπο της τουρκικής Προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία δέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες όλους τους καταπιεσμένους και τα θύματα και ποτέ δεν άφησε τους ομοεθνείς της μόνους». «Τα φυσικά σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας. Θα πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Εμείς, βέβαια, εκφράζουμε το σεβασμό μας για τα φυσικά σύνορα, αλλά δεν μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας, ούτε θα το επιτρέψουμε», πρόσθεσε.

Ο τούρκος Πρόεδρος κατέληξε ως εξής: «Κάποιοι μας ρωτούν “γιατί ενδιαφέρεστε για το Ιράκ, γιατί ενδιαφέρεστε για τη Συρία”. Μας ρωτούν “γιατί νοιάζεστε για την Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική”. Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να επεκταθούν. Πάντως, παρατηρείστε ότι κανείς δεν ρωτά τις χώρες που έρχονται σε εμάς από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων “τι δουλειά έχετε εκεί”. Κανένα από αυτά τα μέρη για τα οποία μας ρωτούν “τι δουλειά έχετε εκεί” δεν είναι ξένα σε εμάς. Σας ρωτώ για την Ριζούντα, αγαπητοί μου αδελφοί. Πώς είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε την Ριζούντα από το Μπατούμι; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε την Ανδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κίρτζαλι; Πώς μπορείτε εσείς να θεωρήσετε ότι το Γκαζιαντέπ και το Χαλέπι, το Μαρντίν, τη αλ-Χασάκα, ή τη Σύρτη και τη Μοσούλη ότι είναι μέρη που δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο; Βλέπετε κάτι από εμάς σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, μεταξύ της επαρχίας Χατάι και του Μαρόκου. Σίγουρα συναντάτε τα ίχνη ενός από τους προγόνους μας σε κάθε βήμα σας (κατά τα εδάφη που εκτείνονται) από τη Θράκη στην Ανατολική Ευρώπη».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.

Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη.