ΚΤ

Κατερίνα Τζωρτζινάκη

Τι πήγε στραβά

Οι εταιρείες συμφώνησαν τότε, για να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα. Είπαν-ξείπαν. Τόσο απλά;

emvolio2 2

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προαγοράσει σχεδόν 2 δισ. δόσεις από έξι διαφορετικές εταιρείες και μάλιστα περισσότερες δόσεις απ’ όσες χρειάζεται, για να είναι εξασφαλισμένη στην περίπτωση που κάποιο ή κάποια εμβόλια δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά. Ε, καλά, ο Καναδάς έχει προαγοράσει αρκετές δόσεις για να εμβολιάσει κάθε πολίτη πέντε φορές. 

Των φρονίμων τα παιδιά θεώρησαν ότι θα κυλούσαν τα εμβολιαστικά γραμμικά. Ακόμη και στο αρχικό στάδιο, παρά τη γιγαντιαία επιχείρηση και το πρωτόγνωρο εγχείρημα. 

Πέρασε ένας μήνας από την έναρξη των εμβολιασμών και τα νεύρα έγιναν «χορδή πολλών ρυθμών σε επαλληλία». Τι πήγε στραβά; Τα γνωστά, καθυστερήσεις στις παραδόσεις και προβλήματα εφοδιασμού.

Οι φαρμακοβιομηχανίες συμφώνησαν ότι θα παραδώσουν σε συντομότατο χρόνο υπέρογκες ποσότητες. Λίγη σημασία έχει αν υπερεκτίμησαν τις παραγωγικές τους δυνατότητες, αν στην πορεία αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα, αν ο Ερμής είναι ανάδρομος. Οι εταιρείες συμφώνησαν τότε, για να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα. Είπαν-ξείπαν. Τόσο απλά;

Η πίεση από τους πολίτες μεταφέρεται στο άλλο μέρος της σύμβασης. Την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, οι εταιρείες πέτυχαν «κατανομή των δόσεων (σ.σ.: των δόσεων, όχι των φιαλιδίων) σε τριμηνιαία βάση» και «παραδόσεις σε εβδομαδιαία». Στη σύμβαση της Κομισιόν με την Pfizer (παρόμοιες και με τις άλλες πέντε) οι Ιταλοί εντόπισαν μία λεπτομέρεια: σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται αυτομάτως.

«Αφορούν αποκλειστικώς τριμηνιαίες προμήθειες», δηλαδή κάτι που στη σύμβαση δεν υφίσταται, σύμφωνα με την εφημερίδα, και «η επιβολή τους δεν γίνεται αυτομάτως, αλλά στο τέλος του τριμήνου εξετάζεται τρόπος για αποκατάσταση». 

Βράσε όρυζα. Mπλέξαμε στις ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας», που έχουν νομικά τόση αξία όση οι ευχές για «παγκόσμια ειρήνη, αγάπη και ευημερία».

Τώρα, φταίει, κατά τον γερμανικό Τύπο, η επίτροπος Υγείας, που «δεν επέδειξε τη διαφάνεια, την οποία τώρα απαιτεί από τις παρασκευάστριες εταιρείες», φταίνε οι φαρμακευτικές, που «προσπαθούν να κοροϊδέψουν την Ε.Ε.», φταίει η AstraZeneca -το εμβόλιο της οποίας δεν έχει ακόμη αδειοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων- που «έχει εισπράξει σημαντική προπληρωμή, αλλά προφανώς δεν άρχισε να παρασκευάζει εγκαίρως τις δόσεις ή ενδεχομένως το πολύτιμο εμπόρευμα έχει πωληθεί αλλού», φταίει η Βρετανία, που υπέγραψε τρεις μήνες νωρίτερα από την Ε.Ε. και τα πάει εμβολιαστικά καλύτερα. 

Τώρα, θα εμβολιαστούμε με τα διδάγματα της ιστορίας. Σίγουρα, δεν θα κηρύξουμε, όπως σε μία συμφωνία, τον Ιούλιο του 2021 το τέλος της πανδημίας. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr