Τί περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας και τί φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η αντεπίθεση της κυβέρνησης με κοινωνικά μέτρα αφού όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος «ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν οι μεγάλες αδικίες εις βάρος του λαού» άρχισε την ώρα που ο Μητσοτάκης βεβαιώνει τους …Ιταλούς τηλεθεατές πως «έχει σχέδιο» και πιστεύει πως θα του δοθεί η ευκαιρία να το εφαρμόσει.

Τσίπρας Μητσοτάκης

Βέβαια δεν είναι βέβαιο ότι αυτά τα πρώτα «μέτρα άμεσης ανακούφισης» -όπως τα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας- «αλλάζουν ήδη την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων». Θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από τις στοχευμένες ελαφρύνσεις ή τη μη μείωση των συντάξεων και δεν φτάνουν οι δηλώσεις πως «καθαρά λέμε στον Λαό ότι ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν οι μεγάλες αδικίες σε βάρος του». Θα πρέπει να αποκατασταθούν κιόλας.

Πίσω από τις γραμμές πάντως διαβάζουμε πως θα χρειαστεί μια ακόμα τετραετία -αφού αυτές είναι οι πρώτες εκατό μέρες της διακυβέρνησης χωρίς μνημόνιο. Αν πιστέψουμε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, η Βουλή αυτή που πρώτη φορά φθάνει μέχρι την 4η Σύνοδο μέσα στον 21ο αιώνα θα έχει πολύ δουλειά τους επόμενους μήνες.

Αν πιστέψουμε το πρωθυπουργό  οι επόμενες μήνες όχι μόνο θα είναι πολλοί, αφού οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αλλά σκέφτεται να πάρει ακόμα είκοσι μέρες -όπως μπορεί. Καλού – κακού όμως το υπουργείο Εσωτερικών είναι προετοιμασμένο και για τριπλές εκλογές τον Μάϊο.

Καλού- κακού. Γιατί αν οι εκλογές δεν γίνουν Οκτώβριο μπορεί να γίνουν νωρίτερα, αλλά όχι τον Μάιο. Ο πρωθυπουργός θα δει τις αυτοδοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές πώς θα πάνε τα πράγματα- και αν δεν πάνε καλά το πιθανότερο είναι -αν οι εκλογές γίνουν νωρίτερα- να γίνουν τον Ιούνιο ή αρχές Ιουλίου.

Αλλά όπως έχει πει κάποιος σοφός «αποφεύγω τις προβλέψεις, ειδικά για το μέλλον». Στην πραγματικότητα μετά την βροχή μέτρων η κυβέρνηση θα περιμένει τις επόμενες δημοσκοπήσεις και μάλλον είναι ευχαριστημένη από τις προηγούμενες. Ούτε η Συμφωνία των Πρεσπών έριξε τον περασμένο καλοκαίρι την κυβέρνηση, ούτε θα την ρίξει όταν έρθει για συζήτηση στη Βουλή. Κι αυτό θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 -κατά τον Νίκο Βούτση, που συχνά αν και Πρόεδρος της Βουλής λειτουργεί κι ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την επόμενη περίοδο εκτός από τη Συμφωνία των Πρεσπών- που θα προκαλέσει κάποιο σάλο, αλλά δεν θα ρίξει την κυβέρνηση με την αποχώρηση από αυτήν των -μισών- ΑΝΕΛ, η συνταγματική αναθεώρηση, το θέμα Εκκλησίας – Κράτους θα κυριαρχήσουν ως το τέλος Φεβρουαρίου- όπως προβλέπει ο Πρόεδρος της Βουλής- ίσως και μέχρι το τέλος Μαρτίου- οπότε θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές.

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης που πέρα από ορισμένα θέματα όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις έχει στόχο να πάει σε εκλογές με ολοκληρωμένες τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, αλλά περιμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ορισμένες υποθέσεις όπως η υπόθεση Novartis, το σκάνδαλο της KEEΛΠΝΟ, η υπόθεση που άνοιξε πρόσφατα για τα CI4 -υποθέσεις που μπορούν να ταράξουν το πολιτικό σκηνικό- ιδιαίτερα αν έχουμε όπως στην περίπτωση Παπαντωνίου και ορισμένες προφυλακίσεις- όπως θα ήθελε ο Πολάκης.

Η «σκανδαλολογία»

Η Υπόθεση Novartis συνδέει τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ με την επιθυμία τους για άμεσες εκλογές όταν ο Αλέξης Τσίπρας είπε πολύ καθαρά στη Βουλή:  “Πάντως μην αγχώνεστε. Διότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στη καθορισμένη από το Σύνταγμα ημερομηνία τον Σεπτέμβριο του 2019 και μέχρι τότε δεν θα υπάρχει σκανδαλολογία. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις και θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Και οι αθώοι θα είναι αθώοι και οι ένοχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους, κύριε Μητσοτάκη”.

Όλοι θυμούνται πως τα συλλαλητήρια ξέσπασαν όταν έσκασε η Υπόθεση Novartis, αν και η άποψη ορισμένων μέσων της αντιπολίτευσης είναι πως η Υπόθεση Novartis άνοιξε ακριβώς τη στιγμή που ξέσπαγαν τα συλλαλητήρια- για να τα σκεπάσει.

Η συζήτηση έφερε στην επιφάνεια τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κ. Φρουζή -της Novartis- τον οποίο όπως έλεγε «τον έχω δει δυο φορές στη ζωή μου σε μια περίοδο που δεν ήταν διευθύνων σύμβουλος στη Novartis γιατί είχε φύγει. Σε μια περίοδο που εγώ δεν είχα εκδηλώσει καν τη πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ». 

Ο Φρουζής όμως τον διέψευσε όταν αποκάλυψε πως είχε μια «κοινωνική επαφή» – με ένα δείπνο που παρέθεσε στην οικία του τον Σεπτέμβριο του έτους 2015″, όταν ήταν δηλαδή υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ανακοινώσεις του πήγαν την υπόθεση αυτή λίγο πιο πέρα μιλώντας για «γραμμάτια» που ξεπληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καλύπτοντας» το σκάνδαλο και μιλώντας για «σκευωρία».

Όλως τυχαίως αυτές τις μέρες εμφανίζεται στην επικαιρότητα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης- είτε για πληροφορίες ότι εξορίζεται στην ευρωβουλή, είτε για να πει πως «δεν είμαστε ακραίοι, δεν είμαστε λαϊκιστές», αν και κανείς δεν τον είπε «ακραίο». Ήταν το  φαβορί- που όμως τελικά δεν επανεξελέγη κάτω από περίεργες συνθήκες. Έχασε από το «αουτσάιντερ» που εμφανίστηκε από το πουθενά όταν…. χάλασαν τα μηχανήματα και οι εκλογές αναβλήθηκαν για να κερδίσει τελικά ο Μητσοτάκης.

Αυτή όμως είναι μια υπόθεση που έχει ξεχαστεί αλλά η υπόθεση Novartis, η υπόθεση Zήμενς, η «τυπική» σχέση Μητσοτάκη με τον Φρουζή που εμφανίζεται την κρίσιμη στιγμή να βοηθά με δείπνα με επιχειρηματίες την διεκδίκηση της ηγεσίας της ΝΔ, θα επανέλθει στην επικαιρότητα μαζί με άλλες ιστορίες όπως ποιοι αγόρασαν γειτονικά με τον Χριστοφοράκο σπίτια στην Τήνο.

Θα επανέλθουν στην επικαιρότητα- όπως ήρθε ξαφνικά και υπόθεση με τα C4Ι και τα ημερολόγια της γραμματέως του που δεν αποκαλύπτουν κάτι σε βάρος του Σημίτη- που θίχτηκε, αλλά συναντήσεις με πολλά ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Κώστας Γείτονας!  Τι μπορεί να συζητούσαν στελέχη ενός κόμματος με έναν άνθρωπο που έδινε μίζες και γιατί- όπως δέχτηκε ο Τσουκάτος- η Ζήμενς έστελνε λεφτά στο ΠΑΣΟΚ;

Τους επόμενους μήνες θα ανοίξουν πολλά «βαθιά λαρύγγια» και οι αποκαλύψεις θα συνταράξουν το εσωτερικό των δύο κομμάτων και η κυβέρνηση έχει πολλούς λόγους να πάει τις εκλογές όσο πιο μακριά γίνεται για έναν απλό λόγο: θα γίνουν μέσα σε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό και οι εκπλήξεις που πολλοί περιμένουν στις εκλογές ή μετά από αυτές μπορεί να υπάρξουν πριν τις εκλογές με διαστάσεις πολιτικών σεισμών.

Ο πανικός των δύο κομμάτων που σπεύδουν να υπερασπιστούν στελέχη τους -μιλώντας για σκευωρίες και βρόμικο ΄89 είναι εμφανής από την εποχή που η πρόεδρος του Κινάλ έστειλε επιστολή για συνταγματική αναθεώρηση στον Αλέξη Τσίπρα και μετά ζήτησε …άμεσες εκλογές- δηλαδή να μη γίνει η συνταγματική αναθεώρηση.

Η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ έχει άμεση σχέση με την Υπόθεση Novartis καθώς η ταύτιση των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης με την θεωρία της σκευωρίας -αφού δεν υπάρχουν στοιχεία- θα φέρει σε δύσκολη θέση τους ηγέτες τους αν υπάρξουν όχι μόνο ενδείξεις, αλλά και βίντεο, καταθέσεις, μαρτυρίες – που θα προκαλέσουν σεισμό- μέσα στα ίδια τα κόμματα.

Δεν φαντάστηκαν κάποιοι βαλίτσες ή κατασκεύασαν στοιχεία- σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο- διακινδυνεύοντας ότι θα βρεθούν οι ίδιοι κατηγορούμενοι. Ούτε συνέδεσε τυχαία ο πρωθυπουργός τις εκλογές με αυτές τις υποθέσεις λέγοντας καθαρά πως θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα -και θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις. Και μάλλον οι δικαστικοί λειτουργοί που δεν ντρέπονται να ζητάνε να ανοίξουν πρώην πρωθυπουργών θα δώσουν απίστευτη συνέχεια σε υποθέσεις που ορισμένοι είναι τόσο σίγουροι για την ασυλία τους που ξεχνάνε τα ημερολόγιά τους εδώ κι εκεί.

Εκπλήξεις

Αν και δεν πέρασε απαρατήρητο παραμένει ένα μυστήριο ότι ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ των άλλων για τη συνταγματική αναθεώρηση έστειλε επιστολές στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος -που ίσως κανείς άλλος να μην ήξερε ότι υπήρχε -είναι ο Νικόλαος Νικολόπουλος- όσο και στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο- ξεχωρίζοντας τον, όπως και τον πρόεδρο του εξωκοινοβουλευτικού ΚΙΔΗΣΟ- από το Κινάλ- στο οποίο προεδρεύει η Φώφη Γεννηματά.

Συμπτωματικά ο Γιώργος Παπανδρέου- που δεν συσχετίζεται με κανένα σκάνδαλο- έχει εκφράσει απόψεις για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ίδιο τόνο που αποκλείει τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε χθες στο AΠΕ: «Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν σημαίνει συνεργασία του Κινήματος Αλλαγής με τον στρατηγικό ιδεολογικό μας αντίπαλο τη ΝΔ, η οποία παραμένει ένα βαθιά συντηρητικό κόμμα».

Το βέβαιο είναι πως θα έχουμε εξελίξεις στα κόμματα. Το ερώτημα είναι αν αυτές θα υπάρξουν μετά τις εκλογές ή πριν από αυτές. Πάντως, η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά κι αυτή για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει ποιος είναι με ποιον και ποιος θα συνεργαστεί με ποιον.

Πηγή: anoixtoparathyro.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…