Τη νέα ρύθμιση για τους καλλιτέχνες έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση

Στη δημοσιότητα σχέδιο ΚΥΑ για το μισθολογικό μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη

5800513

Στη δημοσιότητα έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που διαμορφώθηκε με τα συναρμόδια υπουργεία για τα μισθολογικά των καλλιτεχνών. Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή  δεν δίνει ισοτίμηση με βαθμίδα τεχνολογικής εκπαίδευσης στο σύνολό της, παρά μόνο μισθολογική ισοτίμηση και δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης. Επίσης, στη ρύθμιση γίνεται λόγος για καλλιτεχνικό έργο κι όχι για καλλιτεχνική εκπαίδευση. Φαίνεται πως από την κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξαν τη διαδικασία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για να αποφύγουν την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές επιμένουν να «φωτογραφίζουν» ως υπεύθυνο της σύγκρουσης με τους καλλιτέχνες, τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη (είχε προηγηθεί δημοσίευμα της «Καθημερινής» επικαλούμενο το Μέγαρο Μαξίμου) για τους χειρισμούς του υφυπουργού Πολιτισμού

Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται οι αντιδράσεις των σωματείων για την κυβερνητική ρύθμιση.

Βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:

-Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
-H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)

-Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

-Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει παθογένειες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. «Μετά από δύο δεκαετίες, η σημερινή Κυβέρνηση δίνει λύση σε ακόμη ένα πρόβλημα των εργαζομένων στον πολιτισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση αφού προηγήθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις από τους καλλιτέχνες μετά το τελευταίο ΠΔ της παρούσας κυβέρνησης.

Κατά την κυβέρνηση, «η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες και την αναβάθμιση των σπουδών στο πεδίο αυτό, μέσα από την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025, τη διαβάθμιση όσων σχολών παραμένουν αδιαβάθμητες, και τη διαπερατότητα των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με την πρόβλεψη ακαδημαϊκών διαδρόμων για αποφοίτους σχολών παραστατικών σχολών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

Αναστασοπούλου

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

«Να πούμε ότι υπάρχουν κάποια πρόσωπα που δέχονται ασύλληπτη επίθεση από τους λεγόμενους "κομματικούς στρατούς"…

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Καιρός

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Ο καιρός θα σημειώσει σημαντική επιδείνωση - Έρχονται καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι