ΑΛ

Απόστολος Λυκεσάς

Τι να κάνεις τις κλίνες χωρίς προσωπικό και υγειονομικό υλικό;

Με τα διαθέσιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον να επαρκούν στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί και νοσηλευτές απευθύνουν έκκληση για παροχή υγειονομικού υλικού, ενίσχυση του προσωπικού και περισσότερα τεστ για τον εντοπισμό των ασθενών.

νοσοκομείο Medium 2

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νοσοκομείο Παπανικολάου, που εφημέρευε το βράδυ της Κυριακής, βρέθηκε με 5 άτομα διασωληνωμένα στη ΜΕΘ, τη στιγμή που το νοσοκομείο αναφοράς (ΑΧΕΠΑ) έχει 3 διασωληνωμένους.

«Δεν έχουμε προστατευτικές στολές για τη ΜΕΘ, ζητήσαμε 35 και μας έδωσαν 20, δεν έχουμε τις ειδικές γκέτες για τα πόδια, δεν έχουμε τις ειδικές μάσκες ασφαλείας, υπήρχε μεγάλη ανησυχία στο προσωπικό», έλεγε στην «Εφ.Συν.» νοσηλευτής με πολυετή παρουσία, τονίζοντας μάλιστα πως «παρά τις δυσκολίες όλοι υπερέβαλαν και αξίζει να ειπωθεί ότι η διευθύντρια της ΜΕΘ έφυγε 6 με 7 ώρες μετά τη λήξη της εφημερίας για να ξεκουραστεί».

Και πρόσθετε: «Μας λείπουν τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι ενδεικτικό ότι κλήθηκαν 23 νοσηλευτές από το επικουρικό προσωπικό του 2018 και εμφανίστηκαν μόνο 9, αλλά πώς να έρθουν οι άνθρωποι, να βάλουν το κεφάλι στον τορβά, να τραβήξουν όλο το ζόρι και να είναι με μπλοκάκι;».

Ας σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Παπανικολάου διαθέτει 20 κλίνες ΜΕΘ, δυναμικότητας 20 η πρώτη και 12 κλινών η δεύτερη, ωστόσο σήμερα λειτουργούν 12 και 8, αντίστοιχα.

Στο ΑΧΕΠΑ, ενώ την περασμένη Παρασκευή στην κλινική είχαν εισαχθεί 7 περιστατικά, χθες ήταν 15 και φαίνεται ότι μεγάλο θέμα υπάρχει με τη διασπορά στον Νομό Καστοριάς, όπου η κατάσταση δεν αξιολογήθηκε σωστά εξαρχής.

Εχει ενδιαφέρον ότι οι ασθενείς στην κλινική είναι όλων των ηλικιών, από 25 χρόνων ο μικρότερος μέχρι 80 οι μεγαλύτεροι. Στο νοσοκομείο οι υφιστάμενοι χώροι μαζί με την πρόβλεψη για εκκένωση και προετοιμασία άλλων τριών ορόφων δείχνουν αυτήν τη στιγμή επαρκείς, αλλά οι γιατροί εκφράζουν ανησυχίες για το γεγονός ότι δεν έχουν προσληφθεί επιπλέον συνάδελφοί τους. Κεντρική παρατήρηση παραμένει η έλλειψη του τεστ κορονοϊού, που θα επέτρεπε να γνωρίσουμε το μέγεθος της διασποράς στην κοινωνία.

Στα πολύ ανθρώπινα κομμάτια αυτής της μάχης, γιατρός εκμυστηρευόταν στην εφημερίδα μας ότι η περίθαλψη των ασθενών έχει πολλά ιδιόμορφα χαρακτηριστικά, με κυριότερο ότι επικοινωνούν με τους ασθενείς με τα μάτια λόγω της στολής και της μάσκας που φορούν. «Είναι φοβερό συναίσθημα, δεν το έχω ξανανιώσει», μας έλεγε, «δεν ξέρουν το πρόσωπό μας, των νοσηλευτών, ακόμη κι εμείς έχουμε πιάσει να ρωτάμε ποιος συνάδελφος είναι δίπλα μας».

Την ώρα της μάχης στελέχη της κυβέρνησης δεν χάνουν ευκαιρία να ασκηθούν σε… επικοινωνιακή προβολή. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου εμφανίστηκε χθες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για… τελετή παράδοσης 20.000 γαντιών μίας χρήσης από ιδιωτική εταιρεία ιατρικών αναλωσίμων για τις ανάγκες των αστυνομικών που υπηρετούν σε Θεσσαλονίκη, Καστανιές και Εβρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, αυτή «ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΥΜΑΘ».

Πηγή: ΕφΣυν