Newsroom

Newsroom

Τι κρύβεται πίσω από το νομοσχέδιο για τις φυλακές ασφαλείας

Βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων, μερικές από τις οποίες είναι «φασιστικής  έμπνευσης», το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του σωφρονιστικού…

fylakes 3

Βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων, μερικές από τις οποίες είναι «φασιστικής  έμπνευσης», το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του σωφρονιστικού κώδικα και τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας Τύπου Γ. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις εισηγήσεις νομικών και δικηγόρων που έγιναν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η νεοσύστατη «Δράση Ενάντια στο Ελληνικό Γκουαντάναμο» και η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Επισημάνθηκε η χρονική στιγμή που επελέγη για να υπάρξει αυτό το ν/σ και τέθηκαν ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί, δεδομένου ότι ο νομικός κόσμος περίμενε ένα νομοσχέδιο που θα επιχειρούσε να επιλύσει χρόνια προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος και το οποίο θα βελτίωνε τις συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων. Όμως, το νομοσχέδιο περιορίζεται στους κατηγορούμενους ή τους καταδικασμένους με βάση του άρθρο 187Α για την τρομοκρατία, γεγονός που αποτελεί «δίκαιο εξαίρεσης», σύμφωνα με τους ομιλητές, καθώς καταργεί κάθε έννοια αναλογικότητας και ισότητας απέναντι στο νόμο και αφορά μόλις 30-50 άτομα. Επισημάνθηκε επίσης ότι:

– Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί τον ρουφιάνο με ανεξέλεγκτο μάλιστα τρόπο, αν καταδώσει εχθρούς του κράτους, επιφυλάσσοντας γι΄ αυτόν ευνοϊκή μεταχείριση.

– Δεν προβλέπει την κατασκευή κάποιας νέας φυλακής υψίστης ασφαλείας Τύπου Γ, αλλά «χώρους Τύπου Γ», δηλαδή, θα δημιουργηθούν παραρτήματα μέσα στις υπάρχουσες φυλακές…

– Δημιουργεί Ειδικό Σώμα Περιφρούρησης στις φυλακές αυτές, το οποίο δεν θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά στην Αστυνομία. Τα μέλη αυτού του Ειδικού Σώματος θα έχουν διευρυμένη δυνατότητα να πυροβολούν και ένα ευρύτατο πεδίο δράσης, που θα ορίζεται από τον Αστυνομικό Διευθυντή,  ενώ η δράση του θα είναι απόρρητη.

Οι νομικοί διατύπωσαν έντονους φόβους για το συνταγματικό πλαίσιο λειτουργίας του Ειδικού Σώματος Περιφρούρησης, το οποίο θα μπορεί να δρα σε όλη την επικράτεια, όπως τα περιβόητα «τάγματα εφόδου».  Τόνισαν ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί μια ακροδεξιά ατζέντα με φασιστικού τύπου διατάξεις. 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…