Newsroom

Newsroom

Τι κρύβεται πίσω από το μίνι-κραχ στις αγορές – Πώς επηρέαζει το ελληνικό Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι χρηματιστηριακές δείκτες στις παγκόσμιες αγορές δημιουργώντας έντονη αναταραχή. Παγκοσμίως, οι αγορές βιώνουν ένα μίνι - κραχ λόγω των έντονων ανησυχιών των επενδυτών για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα αυξανόμενα επιτόκια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποίησε νωρίτερα αυτή τη βδομάδα ότι η άμβλυνση των εμπορικών εντάσεων, όπως αυτές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρεία διόρθωση στις παγκόσμιες αγορές και μια απότομη σύσφιξη των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών.      

αγορές

Ακολουθώντας το χθεσινό sell off της Wall Street και της Ασίας ο πανευρωπαϊκός Stoxx600 άνοιξε σήμερα με πτώση 1,7% στις 360,61 μονάδες. Ο δείκτης βρέθηκε σε χαμηλό 20 μηνών.

Στο «κόκκινο» έχουν βυθιστεί όλοι οι μεγάλοι δείκτες. Πτώση 1,45% σημειώνει ο βρετανικός FTSE100, στο -1,20% ο γερμανικός DAX, πτώση 1,48% στον γαλλικό CAC40, ενώ στην περιφέρεια, η πτώση για τον FTSE MIB στο Μιλάνο φθάνει το 1,49% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ35 χάνει 1,77%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας με πτώση 3,2%.

Νωρίτερα, Τόκιο, Σανγκάη, Σενζέν, Χονγκ Κονγκ και Σεούλ υποχώρησαν περί το 4%, ενώ οι απώλειες στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας πλησίασε το 3%.

«Οι αγορές καταγράφουν μια απότομη πτώση, εξαιτίας της αύξησης των αποδόσεων, των προειδοποιήσεων του ΔΝΤ για τους κινδύνους της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της συνεχιζόμενη εμπορικής ένταση που προκαλεί η αβεβαιότητα», ανέφεραν οι αναλυτές στην ANZ Bank.

Ενώ η αγορά είναι σαφώς κυριευμένη από φόβο αυτή τη στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούχιν συνέστησε ηρεμία.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως μία «διόρθωση» που αναμενόταν εδώ και καιρό ενώ επέκρινε για μία ακόμη φορά την απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της, δηλώνοντας πως τα στελέχη της έχουν «τρελαθεί».

«Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στ’ αλήθεια διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι έχει τρελαθεί» είπε, αναφερόμενος στην αναγγελία της ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ψυχραιμία στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Απώλειες της τάξης του 1,5% καταγράφει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ύστερα από τις πρωινές ισχυρές ρευστοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν λόγω της αναταραχής που επικρατεί στις υπόλοιπες αγορές. Ωστόσο, το ελληνικό Χρηματιστήριο φαίνεται να αντιδρά με ψυχραιμία στην πτώση των διεθνών αγορών παρουσιάζοντας σημάδια αντίστασης.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 619 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,08% ενώ πτωτικά κινούνται όλες οι τραπεζικές μετοχές.

Την ίδια ώρα, αρνητικό παραμένει το κλίμα σήμερα και στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,51% λόγω Ιταλίας αλλά και του sell off στις αγορές.

Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων

Οι επενδυτές αναζητούν τώρα ένα ασφαλές καταφύγιο προκειμένου να προστατέψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη ήταν από 4 έως 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα.

Για το λόγο αυτό στράφηκαν στην ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομολόγων σήμερα, οδηγώντας πτωτικά τις αποδόσεις.

Οι ιταλικές αποδόσεις ήταν λίγο υψηλότερες ενόψει μιας σειράς δημοπρασιών, καθώς οι παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα χρέους της χώρας υπό το φως του σχεδίου της για τον προϋπολογισμό και την πρόσφατη αύξηση στο κόστος δανεισμού.

Τι κρύβεται πίσω από το sell off

Το ερώτημα ωστόσο είναι που οφείλεται η «διόρθωση» αυτή και αν τελικά ήταν πράγματι κάτι αναμενόμενο από τους επενδυτές όπως ισχυρίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η σοβαρή πτώση στη Wall Street ξύπνησε μνήμες από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ο S&P 500 υπέστη μία από τις ταχύτερες διορθώσεις του 10% εγείροντας ερωτήματα για το εάν το σχεδόν 10ετές bull market είναι σε κίνδυνο.

Αναμφισβήτητα, η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα αποτελεί την μεγαλύτερη αιτία για την αντιστροφή της κίνησης στις χρηματιστηριακές αγορές. Τα ομόλογα παρέμειναν υπό πίεση αυτή την εβδομάδα. Αναλυτές και επενδυτές λένε ότι οι αποδόσεις δεν είναι αρκετά υψηλές, ώστε να τους ανησυχούν αδικαιολόγητα, και οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων ήταν σχετικά ήπιες, μέχρι που η πτώση των μετοχών χειροτέρεψε το απόγευμα της Τετάρτης.

Η βιαιότητα της πτώσης παρακίνησε τους επενδυτές να στραφούν στη σχετική ασφάλεια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Έτσι, τα αυξημένα επιτόκια ίσως έθεσαν τη βάση για το sell off, αλλά πιθανότατα δεν μπορούν να επωμιστούν την ευθύνη για την αγριότητά του.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αγορές δεν μένουν ανεπηρέαστες από το πρόβλημα που λέγεται «Ιταλία» και την κόντρα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες με τις Βρυξέλλες με αφορμή τον ιταλικό προϋπολογισμό.

.Η αρχική προσπάθεια να υπάρξει ένας εφησυχασμός, καθώς πλησιάζει και η διορία για την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στην Κομισιόν, δεν φαίνεται να έχει το αποτέλεσμα που περίμεναν Ρώμη και Βρυξέλλες Οι νέες προειδοποιήσεις από τους οίκους αξιολόγησης, Moody’s και Fitch, αλλά και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ώθησαν εκ νέου σε υψηλότερους τόνους τη ρητορική που χρησιμοποιούν κορυφαία μέλη της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τους στόχους για το έλλειμμα ακόμα κι αν το spread διευρυνθεί στις 400 μονάδες βάσης. Σήμερα αυξήθηκε και πάλι στις 303 μονάδες βάσης, με τις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών τίτλων να αυξάνονται κατά 3 μονάδες βάσης.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…