ΔΦ

Δημήτρης Φαναριώτης

Τι κοινό έχουν η πανδημία της COVID-19 και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο;

Η αλληλεπίδραση που παρατηρείται ανάμεσα στον κυβερνοχώρο και στην πανδημία του κορονοϊού αποτελεί κομμάτι έρευνας για τους εμπειρογνώμονες επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συνεπάγεται η διασφάλιση των δεδομένων και ελευθεριών των πολιτών.

computer

Τι κοινό έχουν η πανδημία της COVID-19 και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο;

Αν και με μια πρώτη ματιά μπορεί να φαίνονται εντελώς διαφορετικοί και άσχετοι τομείς, το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis» υπογραμμίζει ότι οι συνολικές επιπτώσεις που προκαλούνται είτε από μια πανδημία είτε από μια επίθεση στον κυβερνοχώρο προσομοιάζουν και αλληλεπικαλύπτονται. Κι αυτό, λόγω των αισθημάτων που προκαλούν στους πολίτες όπως φόβο και ανάγκη προστασίας του εαυτού μας και των άλλων, καθώς και απώλεια υγείας, πλούτου και ιδιωτικότητας.

Ετσι, σε μια σειρά δημόσιων διαδικτυακών συζητήσεων, εμπειρογνώμονες ασφαλείας εξετάζουν πλέον πώς οι δύο τομείς επηρεάζουν ο ένας τον άλλον και τι μπορεί να γίνει για τη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Ευρώπη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Με στόχο την αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων καταστάσεων, το έργο SPARTA (Στρατηγικά προγράμματα για προηγμένη έρευνα και τεχνολογία στην Ευρώπη) που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., ξεκίνησε πρόσφατα μια ειδική σειρά πολυμερών διαδικτυακών συζητήσεων με στόχο τη διερεύνηση της σχέσης αλληλεπίδρασης της COVID-19 και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συνεπάγεται η διασφάλιση των δεδομένων και ελευθεριών των πολιτών.

Οπως τονίζει στο «Cordis» η Ράινα Σταμπολίσκα, αντιπρόεδρος Διακυβέρνησης και Δημοσίων Υποθέσεων του «Yes we hack», ενός δικτύου με περισσότερους από 15.000 ηθικούς χάκερ από όλο τον κόσμο: «Μελετάμε τα πάντα και παρέχουμε δωρεάν συμβουλές σε εργαστήρια ή φαρμακεία για το πώς θα ασφαλίσουν σωστά τους υπολογιστές τους και τα πληροφορικά τους συστήματα, επειδή υπήρξε τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 από άτομα που αναζητούν ευπάθειες στα κυβερνοσυστήματα οργανώσεων και οργανισμών, αλλά και ιδιωτών». Προσθέτει ότι το δίκτυό τους ήταν αρκετά ενεργό στον έλεγχο της ασφάλειας και στην ανάπτυξη λογισμικού ανίχνευσης επαφών που σχετίζεται με το COVID-19.

Οσον αφορά το StopCovid, μια εφαρμογή που προειδοποιεί τους ανθρώπους για την εγγύτητα των χρηστών που είναι θετικοί στον Sars Cov-2, επισημαίνει ότι «υπάρχουν θεμιτές ανησυχίες σχετικά με το εάν τηρείται ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων όσον αφορά τη διασφάλισή τους και το απόρρητο των Ευρωπαίων πολιτών».

«Ημασταν αρκετά τυχεροί και συνεργαζόμαστε με μια γενιά ευφυών νέων ανθρώπων που βιώνουν μια πανδημία στον δυτικό κόσμο και παλεύουν να την αντιμετωπίσουν, κάτι που είχε να συμβεί πολύ καιρό» σχολιάζει ο συντονιστής της SPARTA Φλόρεντ Ο’Κίρσνερ. Προσθέτει ότι «η καραντίνα και η κοινωνική αποστασιοποίηση κατέστησαν απαραίτητο για τους ανθρώπους να επικοινωνούν στον ψηφιακό και όχι στο φυσικό χώρο. Ενα μεγάλο μέρος της εργασίας στο SPARTA έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση και την ανάπτυξη εργαλείων που μπορούν να προσομοιώσουν πρόσωπο-με-πρόσωπο αλληλεπιδράσεις στον κυβερνοχώρο με ασφάλεια». Επιπροσθέτως, εξηγεί ότι «καθώς πλέον υπάρχουν περισσότερα συστήματα, περισσότερα δεδομένα και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στο διαδίκτυο, λόγω της πανδημίας, αυτό καθιστά τις κυβερνο-επιθέσεις πιο κερδοφόρες».

«Δεν υπάρχει πλέον αυτό που αποκαλούμε φυσιολογικό και όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να το κατανοήσουμε, να το αφομοιώσουμε και να προσαρμοστούμε, τόσο πιο αποτελεσματικοί και ευέλικτοι θα είμαστε. Επομένως, θα πρέπει να καταλάβουμε πως αυτές οι δημιουργικές προσπάθειες, όπως οι συνεδρίες ανταλλαγής ιδεών, μπορούν να συμβούν και εξ αποστάσεως».

«Πάνω από όλα, όμως», καταλήγει ο Κίρσνερ, «είναι αναγκαία η προστασία των ευρωπαϊκών αξιών και η συνέχιση του έργου που απαιτείται για τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων». Υπογραμμίζει ότι «έχουμε δει πόσο οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστούν φάρο σε ολόκληρο τον κόσμο σε καταστάσεις, όπου είναι εύκολο να επιτεθείς στην επιστήμη, να επιτεθείς στην κοινωνία, να επιτεθείς στην ένταξη, να επιτεθείς στην πολυμορφία. Κι αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει».

Πηγή: efsyn.gr

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…