Newsroom

Newsroom

Τί κάνει η Τρόικα σε έναν Έλληνα πολιτικό που τους λέει την αλήθεια;

Αν οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στο XrimaNews.gr είναι ακριβείς, τότε η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα με την προώθηση…

Αν οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στο XrimaNews.gr είναι ακριβείς, τότε η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα με την προώθηση του πακέτου αποκρατικοποιήσεων το οποίο μπορεί να τορπιλίσει ακόμη και αυτήν την, άκρως αμφισβητούμενη, προσπάθεια για μείωση του χρέους και το κυριότερο να δώσει εκ νέου αφορμές στην Τρόικα να κατηγορήσει τη χώρα για ασυνέπεια και αποτυχία.

Χωρίς να μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες, πηγή με άριστη γνώση των προβλημάτων του πακέτου αποκρατικοποιήσεων υποστηρίζει πως πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτό είναι τόσο ‘μπλεγμένα’ νομικά, που κανένας σοβαρός επενδυτής δε θα θελήσει να εμπλακεί σε μία διαδικασία εξαγοράς τους καθώς θα φοβηθεί να αναλάβει το ρίσκο να ταλαιπωρείται για χρόνια στα δικαστήρια με τα εμπλεκόμενα μέρη. Η νομική “ποιότητα” πολλών περιουσιακών στοιχείων του πακέτου είναι τόσο χαμηλή που μόνο η ιταλική Μαφία θα ενδιαφερόταν να επενδύσει σε αυτά, υποστηρίζει η πηγή ενώ δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων επισημαίνουν το ρεαλιστικό κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε πόλο έλξης επενδύσεων από το διεθνές οργανωμένο έγκλημα σημειώνοντας ότι, ήδη, η ιταλική Μαφία αλλά και οι κινεζικές Τριάδες βολιδοσκοπούν τη χώρα.

Ένας συνετός Έλληνας πολιτικός, αναφερόμενος στο σχετικό ζήτημα στην επικοινωνία του με την Τρόικα, θα είχε καθήκον να ενημερώσει για τα προβλήματα αυτά και να εξηγήσει πως ο προγραμματισμός που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα και έχει ανακοινωθεί σε όλον τον κόσμο, δηλαδή της μίας αποκρατικοποίησης ανά δέκα ημέρες, δεν είναι πρακτικά ρεαλιστικός και εν πάση περιπτώσει έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να αποτύχει με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Αυτό ακριβώς φαίνεται πως έκανε ο κύριος Βενιζέλος, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από αρκετές πηγές, μεταξύ των οποίων και αυτών που επικαλούνται οι Financial Times σε άρθρο τους όπου αναφέρονται στο περιστατικό και στη συνάντηση του με τους ηγέτες του Eurogroup τους είπε την αλήθεια: το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει και πρέπει να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα μέσω σημαντικών αλλαγών.

Η ανταπόκριση που βρήκε ο κύριος Βενιζέλος στην ειλικρινή αναφορά του στο παραπάνω πρόβλημα, ήταν η ομόφωνη απόρριψη της πρότασης του για ‘επαναδιαπραγμάτευση’ της από τους ηγέτες του Eurogroup, η παντελής έλλειψη στήριξης από το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ και η έκθεση του στα διεθνή ΜΜΕ, μέσω άρθρων που αναφέρουν ότι πριν ακόμη ξεκινήσει την άσκηση των καθηκόντων του εξόργισε την Τρόικα λέγοντας “όλα όσα ακριβώς έπρεπε να αποφύγει να πει”.

Το ερώτημα, βέβαια, τώρα είναι τί κάνει ένας συνετός Έλληνας πολιτικός όταν ενώ εξηγεί στην Τρόικα την πραγματικότητα, αυτή κλείνει τα μάτια και συνεχίζει να πιέζει για την προώθηση μη ρεαλιστικών λύσεων αδιαφορώντας για τις συνέπειες αλλά και εκβιάζοντας πως αν κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στις αποκρατικοποιήσεις η Ελλάδα θα αφεθεί να πτωχεύσει. Αν κρίνουμε από τα νέα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, τα οποία ακούγεται πως επίσης προσπάθεια να διαπραγματευτεί ο νέος υπουργός Οικονομικών, η απάντηση είναι, μάλλον, ότι υποχωρεί στις απαιτήσεις της Τρόικας και προχωρεί στη μη ρεαλιστική προσπάθεια υλοποίησης των επιταγών της. Το τελευταίο και πιο κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι ‘μέχρι πότε’.

Πάνος Παναγιώτου, χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
XrimaNews.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…