Τι ισχύει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εργαζόμενους σε προνοιακές δομές – Σήμερα ξεκινούν οι αναστολές εργασίας

Τι ισχύει για Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα

emvolio Medium

Η απόφαση της κυβέρνησης προβλέπει ότι έως σήμερα Δευτέρα 16 Αυγούστου θα έπρεπε υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, να έχουν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.

Εκτιμάται ότι περίπου 400 εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές έχουν διατυπώσει την άρνησή τους να εμβολιασθούν κατά του κορονοϊού.

Υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός και για όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντικαταστήσει άμεσα όσους βρεθούν εκτός συστήματος, κάτι που άλλωστε προβλέπεται και στις σχετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν.

Ωστόσο το πρόβλημα εστιάζεται στην ανεύρεση προσωπικού ειδικά στον νοσηλευτικό τομέα, όπου οι διαθέσιμοι επαγγελματίες είναι ελάχιστοι.

Διατάξεις και πρόστιμα

Οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί προβλέπουν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού:

Δημόσιος Τομέας

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ιδιωτικός τομέας

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας: «Έχω δικαίωμα να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι»

Σιλιάνοφσκα

Επιμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας: «Έχω δικαίωμα να εκφράζομαι όπως εκφράζομαι»

Υποστηρίζει ότι η μη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας από την ίδια δεν παραβιάζει…