Τι «γυρεύει» ο Τσίπρας στο Βερολίνο; Τα πολλαπλά μηνύματα μιας διήμερης επίσκεψης λίγο πριν τις εκλογές

Γέφυρες Τσίπρα μεταξύ Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας - Το ιστορικό των συναντήσεων Τσίπρα με Σόλτς

4614643

Ομολογουμένως δεν είναι σύνηθες οι πολιτικοί αρχηγοί να «αφήνουν» τις περιφέρειές τους και να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες έναν μήνα πριν τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο που επιφυλάσσει συναντήσεις με την ηγεσία του Die Linke αλλά και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, φαίνεται ότι αφορά άμεσα την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσεχείς εκλογές. Και γιατί συμβαίνει αυτό;

Την ίδια στιγμή που λίγο πριν την κάλπη της απλής αναλογικής η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να πείσει ότι η πολιτική σταθερότητα ταυτίζεται με την αυτοδυναμία -και αυτό επειδή δεν βρίσκει κυβερνητικό εταίρο- η επίσκεψη Τσίπρα στη Γερμανία έρχεται να αναδείξει την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε επίπεδο κυβερνήσεων συνεργασιών που αναιρεί, όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, το αφήγημα Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, η επίσκεψη του πρώην Πρωθυπουργού στη Γερμανία θα καταδείξει αφενός ότι σε μεγάλα Ευρωπαϊκά κράτη κυριαρχούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας και αφετέρου, τη χρησιμότητα που έχει μια κυβέρνηση συνεργασίας για την Ελλάδα. Βέβαια, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι αύριο ο κ. Τσίπρας συναντιέται με τον πρόεδρο του μεγαλύτερου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην Ευρώπη. Με αυτό ως δεδομένο, είναι βέβαιο ότι το μήνυμα της συνάντησης με τον Όλαφ Σόλτς θα «ταξιδέψει» μέχρι τη Χαριλάου Τρικούπη.

Γέφυρες Τσίπρα μεταξύ Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας

Πάντως, όσο ισχυρά και αν επιδιώκουν από την Κουμουνδούρου να είναι τα πολιτικά μηνύματα που θα εκπέμψει η συνάντηση Τσίπρα – Σόλτς, να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πολύ ενεργό πολιτικό μέρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ως μέλος της επιδιώκει να χτίζει «γέφυρες» σε γερά θεμέλια με τα υπόλοιπα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης.

Η δε σχέση με το SPD είναι σταθερή, όπως φάνηκε και από την πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2018 να μιλήσει σε συνέδριο του SPD.

Το ιστορικό των συναντήσεων Τσίπρα με Σόλτς

Πηγές της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν ότι η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Όλαφ Σόλτς έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο και σημειώνουν ότι αποτελεί ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα για την σημασία που αποδίδουν ΗΠΑ και Γερμανία στον Αλ. Τσίπρα αλλά και στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να είναι ξανά στην κυβέρνηση

Πράγματι, είναι ελάχιστες οι φορές που τόσο ο κ. Μπλίνκεν όσο και ο κ. Σολτς βλέπουν αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Εξάλλου, της συνάντησης Τσίπρα – Σολτς είχε προηγηθεί η στήριξη που παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τον Ιούνιο του 2021 στην προεκλογική εκστρατεία του Σολτς, όπου ο Αλ. Τσίπρας προσκλήθηκε σε τακτική συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών.

 

 

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Screenshot 2024 04 28 175209

Αιμιλία Υψυλάντη: Οι γυναίκες σήμερα σκοτώνονται όλη μέρα στα καθήκοντά τους και νιώθουν ενοχές

Ξέσπασε η γνωστή ηθοποιός σχετικά με την καθημερινότητα των σύγχρονων γυναικών, ενώ παράλληλα μίλησε και…

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

eka

Καθηγητές Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ προς Καλλιάνο: Το ΕΣΥ παρέχει παρέχει υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών

Ο Σύλλογος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καταγγέλλουν τον Γιάννη…

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…