Τι γράφει ο διεθνής τύπος για τη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια

Ψηλά στη διεθνή ειδησεογραφία βρίσκεται σήμερα η πύρινη κόλαση στη Μόρια, που οδήγησε στον δρόμο σχεδόν 13.000 ανθρώπους.

AP 20253042360985 1

Ψηλά στη διεθνή ειδησεογραφία βρίσκεται σήμερα η πύρινη κόλαση στη Μόρια, που οδήγησε στον δρόμο σχεδόν 13.000 ανθρώπους.

Με τίτλο «η φωτιά στο καμπ προσφύγων στη Λέσβο αναγκάζει χιλιάδες να το εκκενώσουν» αναφέρεται ο Guardian και σημειώνει ότι «οι φλόγες στο υπερσυνωστισμένο καμπ της Μόριας κατέστρεψαν σκηνές και κοντέινερ και ανάγκασαν μετανάστες που ζουν εκεί να φύγουν».

Η βρετανική εφημερίδα δεν παραλείπει να σημειώσει ότι η δομή φιλοξενεί πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο αριθμό απ’ τη χωρητικότητά της και ότι συχνά έχει ασκηθεί κριτική από ανθρωπιστικές οργανώσεις για τις κακές συνθήκες διαβίωσης.

Η πυρκαγιά στη Μόρια είναι πρώτη είδηση στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle. Συνεργάτης της εφημερίδας, η Ανθή Καρασάββα, δήλωσε πως οι τοπικές αρχές την ενημέρωσαν πως έχουν ζητήσει από την Αθήνα να θέσει τη Λέσβο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Αυτό θα επέτρεπε στον στρατό να έρθει και να βοηθήσει την κατάσταση» είπε η ίδια.

Η φωτιά που κατέκαψε το ΚΥΤ είναι δεύτερο θέμα και στην ιστοσελίδα του BBC, που γράφει ότι κατέστρεψε το μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στην Ελλάδα. Το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται επίσης τη μαρτυρία κατοίκου, του Θανάση Βουλγαράκη, που είπε πως σχεδόν όλο το καμπ τυλίχθηκε στις φλόγες. «Τώρα με το πρώτο φως βλέπω πως λίγες σκηνές αντέχουν, είναι εντάξει, αλλά το υπόλοιπο καμπ, όσο μπορώ να δω απ’ αυτή την απόσταση, έχει καεί», φέρεται να είπε. 

Επίσης, σχολίασε ότι «η πρόκληση τώρα είναι να βρεθεί ένας αρκετά μεγάλος χώρος για να στεγαστούν οι άνθρωποι με ασφάλεια μακριά από την υπόλοιπη κοινότητα» και ότι «είναι μια καταστροφή που ήταν αναμενόμενο να συμβεί επειδή διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν να επιλύσουν τα θέματα υπερσυνωστισμού».

Η καταστροφική πυρκαγιά απασχολεί και το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, που με τη σειρά του μεταδίδει ότι χιλιάδες μετανάστες σε φυγή μετά την πυρκαγιά στο καμπ της Λέσβου. Μάλιστα, αναφέρει ότι οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για εμπρησμό, αν και διευκρινίζει πως κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.

Αλλά και το CNN αναφέρεται στο γεγονός και μεταδίδει πως «φωτιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο καμπ μεταναστών στην Ευρώπη» «Το καμπ της Μόριας δεν υπάρχει πια. Έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Τα κοντέινερ και οι σκηνές έχουν καταστραφεί παντελώς.Οι φωτιές τώρα έσβησαν. Πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες γύρισαν στο καμπ για τα υπάρχοντά τους» είναι τα λεγόμενα του φωτογράφου Γιώργου Μουτάφη που αναμεταδίδει  το αμερικανικό δίκτυο.

Η γαλλική Le Monde μεταδίδει ότι «στην Ελλάδα μια τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε το καμπ μεταναστών στο νησί της Λέσβου». Η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρία φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, που βρίσκεται επί τόπου: «σχεδόν ολόκληρο το καμπ καίγεται, τόσο μέσα όσο και έξω από τις σκηνές στον ελαιώνα».

Πηγή: efsyn.gr

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…