Τι γνώμη είχε ο Στίβεν Χόκινγκ για τον καπιταλισμό και γιατί πίστευε ότι πρέπει να τον φοβόμαστε

Μια απο τις πλέον μνημειώδεις τοποθετήσεις του Στίβεν Χόκινγκ ήταν για τη σχέση της τεχνολογίας και τον τρόπο που αυτή εφαρμόζεται και υπηρετεί την ανθρωπότητα, κάνοντας μάλιστα σαφή υπαινιγμό ενάντια στο οικονομικό σύστημα.

5aa95b9b1dc52401708b4597

Ο επιφανής καθηγητής ανέλαβε να συνομιλήσει με χρήστες του διαδικτύου μέσω της πλατφόρμας Reeddit και εκεί εξέφρασε την ανησυχία του πως η ανθρωπότητα δεν έχει πάρει το σωστό μονοπάτι. 

Απορρίπτοντας τις δοξασίες τύπου “Terminator” πως μια μέρα οι μηχανές θα μας εξολοθρεύσουν ως είδος, διαπίστωσε πολύ απλά πως εκείνο που μας απειλεί περισσότερο είναι ο… καπιταλισμός.

“Αν οι μηχανές παράγουν όλα όσα χρειαζόμαστε, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πως αυτά θα διανέμονται” σημείωσε σε κάποια από τις απαντήσεις του, προκειμένου να εξηγήσει πως οι μηχανές λειτουργούν λίγο πολύ σαν την ηθική παραβολή πως το μαχαίρι είναι απλά το εργαλείο που μπορεί να κόψει ψωμί ή και να αφαιρέσει ζωές.

“Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή, αν η ευμάρεια που παράγεται από τις μηχανές μοιράζεται ή περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταλήξουν άθλια φτωχοί αν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συνεχίσουν το λόμπι κατά της αναδιανομής του πλούτου” συνέχισε ο Χόκιγνκ παρατηρώντας πάντως πως από τις δύο οδούς, εκείνη που ακολουθούμε προς το παρόν είναι η δεύτερη. “Μέχρι τώρα, η τάση δείχνει προς τη δεύτερη εκδοχή, με την τεχνολογία να οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενη ανισότητα”.

Η παρέμβαση Χόκιγνκ έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν τις τελευταίες δηλώσεις του που προέβλεπαν τον αφανισμό μας, σε περίπτωση που κάποιος εξωγήινος πολιτισμός ανακάλυπτε και επισκεπτόταν τη γη. Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, είχε δηλώσει βέβαιος για την ύπαρξη ζωής και σε άλλους πλανήτες του αχανούς σύμπαντος. Όπως, έχει δηλώσει και σε παλαιότερες συνεντεύξεις και ομιλίες του είναι σχεδόν αδύνατο στο απέραντο σύμπαν να μην υπάρχουν ίχνη ζωής και σε άλλους πλανήτες.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…