Τι γίνεται με τα πρόστιμα στα ανασφάλιστα οχήματα – Θα υπάρξει "πάγωμα";

Ως «πονοκέφαλο» φαίνεται πως βλέπουν εκατομμύρια ιδιοκτήτες την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε ισχύ και επιβάλλει πρόστιμα σε εκείνους που έχουν ανασφάλιστα τα οχήματά τους.

5735a31d1dc5243b6b8b45dc

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1078/2017, «Η Δ.ΗΛΕ.Δ. με βάση τα διαθέσιμα και τηρούμενα στη Α.Α.Δ.Ε. ηλεκτρονικά αρχεία και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών, εντοπίζει με διασταύρωση τα οχήματα που ήταν σε κυκλοφορία την εν λόγω ημερομηνία, παράγει αρχείο τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων και δημιουργεί ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 2 της Α.Υ.Ο. με αριθμό ΠΟΛ.1163/2013, όπως ισχύει.»

Στα πρώτα «μπιλετάκια» που έχουν σταλεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που το σύστημα τα δείχνει ως ανασφάλιστα δεν έλειψαν τα λάθη. Όπως σημείωναν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι λογικό πως ένα ποσοστό έως 20% του συνόλου των 1.151.000 ειδοποιητηρίων που εκδόθηκαν για ανασφάλιστα οχήματα, ενδεχομένως να ενσωματώνει λάθη.

Έχουν δοθεί μάλιστα ήδη εντολές από πλευράς Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να επιδεικνύεται προσοχή στις περιπτώσεις επιβολής προστίμων για ανασφάλιστα οχήματα. Καθώς μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις η διασταύρωση που διεξήγαγε το υπουργείο Οικονομικών να μην έλαβε υπόψη ειδικές συνθήκες έχει δώσει στις εφορίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, οι περιπτώσεις όπου λανθασμένα ένα όχημά βρέθηκε στη λίστα των μη ασφαλισμένων είναι οι εξής:

– Αν ήταν ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία διασταύρωσης.

– Αν δεν ανήκε το όχημα ποτέ στο φορολογούμενο ή αν έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης.

– Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν του ανήκει πλέον.

– Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε ΚΕΠ και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας.

– Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του ΠΔ 237/1986 (ΦΕΚ Α’ 331).

Πάγωμα, κατάργηση ή κανονικά το πρόστιμο;

Αρκετά δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως σήμερα, έκαναν λόγο πως το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το «πάγωμα» ή ακόμα και την κατάργηση του προστίμου των 250 ευρώ για τα ανασφάλιστα οχήματα. Το σενάριο που μεταδίδεται είναι πως το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα καταργεί επί της ουσίας το παράβολο των 250 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι σε εύλογο διάστημα- πιθανότητα- έξι μηνών θα ασφαλίσουν το όχημά τους. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, εξετάζεται ακόμη και ο διπλασιασμός του προστίμου.

Όπως πληροφορείται το koutipandoras.gr, προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως απόφαση για «πάγωμα» ή για κατάργηση του προστίμου. Από την άλλη μεριά βέβαια, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, γίνονται διαβουλεύσεις με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και το σενάριο του «παγώματος» είναι μέσα σε κάποια πιθανά σενάρια. Πάντως, όπως σημειώνεται από πηγές του ΥΠΟΙΚ, ο νόμος είναι νόμος και είναι ξεκάθαρος.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το enikonomia.gr, επισημαίνουν πως ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και τρία χρόνια αλλά ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί.

Μην ξεχνάμε πάντως ότι όσες αστοχίες ή λάθη έχουν προκληθεί από τις λίστες των ανασφάλιστων οχημάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν εντός διμήνου, όπως αναφέρει η τροπολογία.

«Σε περίπτωση μη εμφάνισης και μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη του οχήματος με τα οριζόμενα στην παρούσα, η Δ.ΗΛΕ.Δ. σε εύλογο χρόνο και όχι πέραν διμήνου από τη διενέργεια της διασταύρωσης για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αποστέλλει τα στοιχεία του, καθώς και του οχήματός του για το όποιο δεν υφίσταται ασφαλιστική κάλυψη στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή, για την σε βάρος του επιβολή των κυρώσεων και ποινών που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του π.δ. 237/1986.», γράφει ξεκάθαρα η ΠΟΛ.

Βέβαια, είναι γνωστό πως υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι εσκεμμένα εδώ και χρόνια δεν πληρώνουν ασφάλιστρα και κυκλοφορούν κανονικά, προτάσσοντας ως δικαιολογία την «ακινησία» του οχήματός τους.

Αν τελικά θα υπάρξει όντως κάποια απόφαση για «πάγωμα» η ακόμα και κατάργηση του προστίμου, αυτό θα γίνει γνωστό σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

5956209

Καιρός: Εκεί θα χτυπήσει η κακοκαιρία – Χάρτης με το συνολικό ύψος βροχής (Εικόνες)

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης παρουσίασε τις περιοχές που ενδέχεται να εμφανίσουν τα πιο μεγάλα ύψη βροχής.

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

γρίπη ιός

Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός από τον ΠΟΥ για κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους

Οι αγελάδες και οι κατσίκες εντάχθηκαν στον κατάλογο των ειδών που επλήγησαν τον περασμένο μήνα…

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

AP - Ζελένσκι

Ουκρανία: Συνελήφθη Πολωνός που συνεργαζόταν με τη Ρωσία για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ο ύποπτος φέρεται να δήλωσε στην πολωνική εισαγγελία ότι είχε αναλάβει την αποστολή να συλλέξει…

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

elefantas montana

Viral βίντεο από Μοντάνα: Ελέφαντας το έσκασε από τσίρκο και έσπειρε τον πανικό στους δρόμους της πόλης

Το NBC Montana μετέδωσε πλάνα με τον 58χρονο ασιατικό ελέφαντα ονόματι «Βιόλα» να βρίσκεται στους…

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…