"Τι φορούσα όταν με βίασαν;"

Μια πυτζάμα, ένα παντελόνι, μια παιδική μπλούζα. Αυτά είναι τα ρούχα που φορούσαν θύματα βιασμού, τη στιγμή που τους επιτέθηκαν. Αυτά τα ρούχα αποτελούν μέρος μιας έκθεσης στις Βρυξέλλες που σκοπεύει να σπάσει το μύθο ότι τα ρούχα προκαλούν το βιασμό και τη σεξουαλική παρενόχληση.

5a5ca7101dc524f2228b456a

H έκθεση στη συνοικία του Μόλενμπικ των Βρυξελλών παρουσιάζει αντίγραφα ρούχων, παρόμοια με αυτά που φορούσαν τα θύματα βιασμού, τη νύχτα της επίθεσής τους. «Αυτό που αντιλαμβάνεσαι αμέσως είναι ότι αποτελούν τυπικά ρούχα, που θα μπορούσε ο καθένας να φοράει», δήλωσε η Λίζμπεθ Κένις, σύμβουλος του φορέα που υποστηρίζει θύματα βιασμού και διοργανώτρια της έκθεσης.

«Ήταν λάθος μου;» είναι ο τίτλος της έκθεσης αλλά και μια ερώτηση που υπονοεί ότι το θύμα είναι και εκείνο υπεύθυνο για την επίθεση που δέχτηκε. Η έκθεση δίνει μια ηχηρή απάντηση σε αυτό το υποσυνείδητο ερώτημα που κυριαρχεί γύρω από την κουλτούρα του βιασμού. Πριν από δύο χρόνια το «Washington Post-Kaiser Family Foundation» σε μια έρευνα που διεξήγαγε για την σεξουαλική επίθεση «έδειξε» ότι 6 στις 10 γυναίκες πιστεύουν ότι όσες κοπέλες πηγαίνουν σε πάρτι με προκλητικά ρούχα «ζητούν να μπλέξουν». Ωστόσο η πλειοψηφία των ανδρών που ρωτήθηκε διαφώνησε.

 


 Η διοργανώτρια έφερε ως παράδειγμα και μια μπλούζα της έκθεσης με τη στάμπα από το «Μικρό μου Πόνυ»: «Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Τα περισσότερα θύματα βιασμού γνωρίζουν ακριβώς τι φορούσαν εκείνη τη στιγμή». Σκοπός της έκθεσης είναι να αποδείξει ότι τα ρούχα δεν παίζουν κανένα ρόλο στις επιθέσεις βιασμού.Τα θύματα δε πρέπει ποτέ να κατηγορούνται για εγκλήματα σε βάρος τους.


«Υπάρχει μόνο ένας υπαίτιος, αυτός που θα μπορούσε να αποτρέψει το βιασμό, ο δράστης.», προσέθεσε η διοργανώτρια. Το 2015 μόνο το 10% των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας στις Βρυξέλλες καταγγέλθηκε σε τοπικά αστυνομικά τμήματα. Μόνο το 10% αυτών των περιστατικών καταδικάστηκε. «Η κοινωνία μας αποθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν για την εμπειρία τους, κατέληξε η Λίζμπεθ Κένις.

πηγή:www.kar.org.gr