Τι ετοιμάζουν πάλι για τις εφημερίδες; Να ανησυχούμε;

Νέο «θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας» των εφημερίδων προαναγγέλλει παραπολιτική στήλη. 

background 3182873 1920

Ερωτήματα προκαλούν τα όσα αναφέρει η Παραπολιτική στήλη της ιστοσελίδας power game, η οποία αν μη τι άλλο έχει ρεπορτάζ από το κυβερνητικό επιτελείο από… «πρώτο χέρι».

Μπορεί το σημερινό θέμα της στήλης BigMouth να προβάλει ως κύριο ένα ρεπορτάζ-παραβολή που αφορά το λεγόμενο «δάγκωμα» του Άκη Σκέτρσου από τον «Πίνατ», τον «σκύλο» του Μαξίμου, όμως στη συνέχεια αποκαλύπτει κάτι που αφορά πολύ πιο κεντρικά πολιτικά ζητήματα.

Συγκεκριμένα η στήλη αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο «το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των εφημερίδων». Η κυβέρνηση είχε και στο παρελθόν επιχειρήσει να φέρει αλλαγές στη λειτουργία των ΜΜΕ, όμως όλα τα σχέδια είχαν ναυαγήσει, ενώ στη συνέχεια ήρθε και η πανδημία, μαζί με τη λίστα Πέτσα, και άλλαξε εντελώς τα πλάνα.

Στο παραπολιτικό ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η αποκάλυψη για τις αλλαγές στη λειτουργία των εφημερίδων έγινε από τον Γιάννη Οικονόμου, μετά από μια καθόλου αναμενόμενη παρέμβαση του αν. ΥΠΕΞ, Μιλτιάδη Βαρβτιτσιώτη, που αφορούσε «στην ελευθερία του Τύπου και τους κινδύνους που εγκυμονούν διάφορες κυβερνητικές δράσεις, που σχετίζονται με δημοσιογράφους και γενικώς με τα media». Ο αρθρογράφος υποστηρίζει μάλιστα ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης «διασύρθηκε» μετά τα όσα είπε από τον Μάκη Βορίδη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού… ξέφυγε από την κυβερνητική γραμμή που επιβάλλει απόλυτη σιγή σε οποιονδήποτε τολμήσει να γράψει εναντίον της κυβέρνησης.

Το θέμα όμως πλέον ανοίγει διάπλατα.Τι ετοιμάζουν πάλι για την ενημέρωση εν κρυπτώ στο κυβερνητικό επιτελείο; Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «βάλει χέρι» στη λειτουργία των εφημερίδων.

Θα μπορούσε κανείς ότι οφείλουμε να περιμένουμε να δούμε τις ανακοινώσεις πριν κρίνουμε. Ορθό, και θα περιμένουμε. Οι χυδαίες ενέργειες της κυβέρνησης όμως σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου τα τελευταία χρόνια και η μητσοτακική εμμονή με το Documento δεν μας επιτρέπουν να έχουμε πολλές ελπίδες ότι η στόχευση αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική.

Ας θυμούνται τουλάχιστον ότι τα μάτια των διεθνών οργανώσεων Τύπου είναι στραμμένα στην Ελλάδα, ενώ η χώρα παραμένει σε ελεύθερη πτώση στη σχετική παγκόσμια κατάταξη.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από το «ρεπορτάζ» του power game

Ο Βαρβιτσιώτης και η ελευθερία του Τύπου

-Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτός όλων των άλλων, μαθαίνω ότι υπήρξε και μια άσχετη παρέμβαση από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η παρέμβαση αφορούσε στην ελευθερία του Τύπου και τους κινδύνους που εγκυμονούν διάφορες κυβερνητικές δράσεις, που σχετίζονται με δημοσιογράφους και γενικώς με τα media. Τα όσα ανούσια υποστήριξε ο υπουργός Μίλτος προκάλεσαν την αντίδραση του πάντα δομημένου επί των θεμάτων που σχετίζονται με τα media, υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος όχι μόνο δεν υιοθέτησε τα όσα προηγουμένως υποστήριξε ο Βαρβιτσιώτης, αλλά απεναντίας τα αποδόμησε ένα, ένα με επιχειρήματα. Κάπου εκεί παρενέβη και ο πρόεδρος Μητσοτάκης, επικροτώντας στο σύνολό της, την επιχειρηματολογία που είχε αναπτυχθεί λίγο πριν από τον Βορίδη. Η συζήτηση επί του θέματος περατώθηκε με την προαναγγελία του αρμόδιου επί των Μέσων Ενημέρωσης υπουργού Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία των εφημερίδων. Με αυτά και με κάτι άλλα, διασύρθηκε και μάλιστα πανηγυρικά ο συναγωνιστής της καρδιάς μου, Μίλτος Βαρβιτσιώτης, που κανείς, μα κανείς δεν κατάλαβε τη σκοπιμότητα της παρέμβασής του.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό