Τι έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την άρση της πατέντας στα εμβόλια κατά της Covid-19;

Ας θυμηθούμε τι είχε γίνει όταν ο Αλέξης Τσίπρας ειχε καλέσει την κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες...

NewsRoom 06/05/2021 | 10:41

Μετά τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, έχει αξία να θυμηθούμε κάτι που είχε συμβεί πριν από όχι και πολύ καιρό στα μέρη μας, όταν τέθηκε το ζήτημα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Ιανουάριο κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ζητήσει από την ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ωστόσο, στην πρόταση αυτή εισέπραξε τον χλευασμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ειρωνευόμενος τον κ. Τσίπρα έλεγε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας πως κάποιοι «φαίνεται ότι ανακάλυψαν τα εμβολιόδεντρα» κατηγορώντας τον για άγνοια.

«Δεν μπορώ, πάντως, να μη σχολιάσω κι ένα έκτο έωλο επιχείρημα το οποίο ακούστηκε από τα χείλη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Γιατί δεν παίρνετε”, λέει, «τις πατέντες των εμβολίων ώστε να παράγονται εδώ από ελληνικές εταιρείες»; Πάλι καλά που δε μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η AstraZeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία, είναι αστεία επιχειρήματα, είναι αστεία πυροτεχνήματα. Η ανεδαφικότητά τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες. Είτε δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είτε κάτι άλλο, μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Όμως είναι επιβεβλημένο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο πολίτης πάνω από όλα να έχει υπεύθυνη ενημέρωση. Να μην την έχει μόνο από την κυβέρνηση. Να την έχει και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διότι φαίνεται ότι κάποιοι, μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

 

 

Άραγε έχει αλλάξει γνώμη έκτοτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;