Newsroom

Newsroom

Τι είναι το ναρκωτικό «σίσα» που οδήγησε σε κώμα την 16χρονη στο Βύρωνα (video)

«Σκεφτείτε ότι έξι μήνες χρήσης σίσα, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης», αναφέρει καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας

ναρκωτικά

Απίστευτο παραμένει το περιστατικό που έγινε στον Βύρωνα το βράδυ της Παρασκευής (17/11) με ένα 16χρονο κορίτσι που είχε κάνει υπερβολική χρήση από ναρκωτικές ουσίες σε εγκαταλελειμμένο οίκημα και έπεσε σε κώμα.

Τι είναι το ναρκωτικό «σίσα»

To ναρκωτικό «σίσα», αλλιώς «κοκαΐνη των φτωχών», που οδήγησε την 16χρονη από τον Βύρωνα, σε κωματώδη κατάσταση, κρύβει άγνωστες συνθετικές προσμίξεις που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί μόνιμες βλάβες πολλαπλάσιες των ήδη γνωστών ναρκωτικών ουσιών.

«Σκεφτείτε ότι έξι μήνες χρήσης σίσα, προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ισοδύναμες με 20 χρόνια χρήσης ηρωίνης» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γιώργος Παπαζήσης, καθηγητής Ιατρικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ και Ψυχίατρος.

Είναι μάστιγα παγκοσμίως αυτά τα συνθετικά ναρκωτικά που είναι εύκολα στην παραγωγή και πολύ φθηνά και ανήκουν στην κατηγορία διεγερτικών μαζί με το Captagon, τόνισε ο καθηγητής.

 

 

«Μέχρι και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες»

Τέτοιες κωματώδεις καταστάσεις προκαλούν και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, είπε ο καθηγητής, την ώρα που η 16χρονη παραμένει σε άνιση μάχη στη Μονάδα Εντατικής.

«Η τοξικότητα αυτών των ουσιών είναι αυτό που φοβόμαστε, καθώς η βάση της «κοκαΐνης των φτωχών», είναι κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, με προσμίξεις και διάφορες ουσίες τις οποίες δεν γνωρίζουμε», είπε ο Γιώργος Παπαζήσης.

Η «σίσα» καπνίζεται αλλά τα τελευταία χρόνια γίνεται και χρήση ενέσιμης μορφής.

«Αλλαγή συμπεριφοράς παιδιού, πόσο απουσιάζει ή αν αποσύρεται από δραστηριότητες ευρεθιστότητα και επιθετικότητα, διαταραχή ύπνου, συνδέονται με την χρήση διεγερτικών ναρκωτικών και είναι αυτονόητο για τον Γιώργο Παπαζήση ότι «η οικογένεια πρέπει να έχει γενικότερο έλεγχο».

Βέβαια δεν γίνονται τόσο εύκολα αντιληπτά τα σημάδια χρήσης, παρά μόνο όταν περάσει στο δεύτερο στάδιο δηλαδή την ενέσιμη μορφή, τόνισε ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό από το Γυμνάσιο τα παιδιά να είναι ενημερωμένα για τους κινδύνους των συνθετικών ναρκωτικών που «στοιχίζουν λίγα ευρώ αλλά είναι πολλαπλάσια τοξικά και εθιστικά».

Διαβάστε περισσότερα: Βύρωνας: Εγκεφαλικά νεκρή 16χρονη από υπερβολική δόση ναρκωτικών

Βύρωνας: Πειραματόζωο στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών η 16χρονη

Βύρωνας: Σοκάρουν οι διάλογοι της 16χρονης που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο

Βύρωνας: Προφυλακιστέοι οι δύο από τους πέντε που έδωσαν ναρκωτικά στη 16χρονη

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…