Τι είναι η ζωή μπροστά στο κέρδος!

Προστατεύουμε τη δημόσια υγεία ή κάνουμε εκπτώσεις γιατί αν παραταθεί κι άλλο η καραντίνα οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι καταστροφικές;

ap maldkd 1

Το δίλημμα είναι δραματικό: προστατεύουμε τη δημόσια υγεία ή κάνουμε εκπτώσεις γιατί αν παραταθεί κι άλλο η καραντίνα οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι καταστροφικές; Οι προβλέψεις είναι μαύρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η πανδημία μπορεί να εξαλείψει έως και το ένα δέκατο της οικονομικής παραγωγής της ηπείρου. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, εισηγείται πιο γενναιόδωρες ενισχύσεις και προτείνει την ίδρυση μιας κακής τράπεζας όπου θα διοχετευτούν τα τοξικά δάνεια των τραπεζών (όταν το είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση το 2015, διά του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, είχαν πέσει να τη φάνε οι τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού).

Το πακέτο που θα βοηθήσει την Ε.Ε. να ανακάμψει μπορεί να απαιτήσει κεφάλαια ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίου ευρώ, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Τιερί Μπρετό.

Ακόμη και ο σφιχτός Κλ. Ρέγκλινγκ είπε ότι θα χρειαστούν άλλα 500 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας στην ευρωζώνη. Θέλει όμως και μνημόνια ο αρχιτέκτονας της μνησικακίας. Το ακούει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Κόντε, και του ανάβουν τα λαμπάκια: «Δεν έχουμε ξεχάσει ότι οι Ελληνες υποχρεώθηκαν σε απαράδεκτες θυσίες προκειμένου να δανειστούν», είπε στη Sueddeutsche Zeitung. Εξαιτίας της επαπειλούμενης οικονομικής πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποσύρουν κάποια αυστηρά μέτρα. Ο φόβος για το οικονομικό αύριο φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι του φόβου για το υγειονομικό σήμερα.

Γεννάται το ερώτημα: Η διαφορετική αξιολόγηση των κινδύνων στηρίζεται σε στοιχεία; Σαφές το μήνυμα του Ντέιβιντ Ναβάρο, καθηγητή Παγκόσμιας Υγείας στο Imperial College του Λονδίνου και απεσταλμένου στον ΠΟΥ για τον Covid-19. Μιλώντας στον Guardian εκτιμά ότι η κοινή γνώμη δεν πρέπει να υποθέτει πως το εμβόλιο θα παρασκευαστεί σύντομα και ότι ο κόσμος θα πρέπει να προσαρμοστεί στη συνεχιζόμενη απειλή. (…) Αυτή θα είναι μια νέα κανονικότητα για μας». Καμπανάκι και από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ότι «τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας».

Οι ηγέτες που κινούνται μεταξύ φασισμού και αυταρχισμού, όπως ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο, καταγγέλλουν τους ειδικούς που διατυπώνουν τέτοιες απόψεις ότι παίζουν το παιχνίδι των Κινέζων, οι οποίοι, σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας που διακινούν, κατασκεύασαν τον ιό για να πλήξουν τις οικονομίες της Δύσης ώστε να κυριαρχήσουν στον πλανήτη. Στηρίζουν τις διαδηλώσεις που γίνονται υπέρ της κατάργησης της καραντίνας κι ας έχουν στις χώρες τους πολλές απώλειες. Γι’ αυτούς -το έλεγαν και οι δύο με απύθμενο κυνισμό από την αρχή- προέχει η σωτηρία του άπληστου καπιταλισμού τον οποίο υπηρετούν με θρησκευτική ευλάβεια. Γι’ αυτούς η προστασία της ανθρώπινης ζωής από τον κορονοϊό είναι δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα.

Πιέζουν τους υπουργούς και τους κυβερνήτες να σφυρίξουν λήξη συναγερμού. Γι’ αυτούς και πολλούς ομοϊδεάτες τους ισχύει αυτό που επισημαίνει ο Εντγκάρ Μορέν: «Ο οικονομικός λόγος είναι πιο σημαντικός και πιο ισχυρός από τον ανθρωπιστικό. Το κέρδος αξίζει πολύ περισσότερο από τις απώλειες ανθρώπινων υπάρξεων, που η επιδημία μπορεί να προκαλέσει… Στο βάθος η θυσία των πιο ευάλωτων (των γέρων, των ασθενών) είναι λειτουργική σε μια λογική της φυσικής επιλογής. Οπως συμβαίνει στον κόσμο της αγοράς, όποιος δεν επικρατεί στον ανταγωνισμό προορίζεται να χαθεί» («Εφημερίδα των Συντακτών», 17-4-2020, από τη στήλη «Ιδέες» του Θ. Γιαλκέτση).

Ανάγωγα 

Ο Μητσοτάκης διαψεύδει, οι φίλοι του όμως στα δεξιά μέσα ενημέρωσης τον προτρέπουν να προσφύγει στις κάλπες και να ζητήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού (ο ίδιος πιστεύει πως την έχει), γιατί το πρόγραμμά του δεν ισχύει πια και πιθανότατα θα κληθεί να εφαρμόσει σκληρά μνημόνια (παλιά του τέχνη κόσκινο). Ας ζητήσει τη γνώμη του Πανάγαθου. Τι σόι Μωυσής είναι;

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…