Newsroom

Newsroom

Τι είναι "επιτυχία"; Πως θα αλλάξεις τον ορισμό της επιτυχίας!

Γράφει η Ελένη Φύσσα, Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης

Γράφει η Ελένη Φύσσα, Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης

Ουσιαστικά επιτυχία σημαίνει θετικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλ’ αυτά τα media, με το να παρουσιάζουν τον πλούτο, τη φήμη και τη δόξα των celebrities, μας έχουν πείσει πως άλλο πράγμα είναι η επιτυχία. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι περισσότεροι άνθρωποι δε νιώθουν «επιτυχημένοι».

1.   Όρισε εσύ τι σημαίνει επιτυχία για εσένα. Είσαι ένας δημιουργικός άνθρωπος -όλοι είμαστε-, οπότε δείξτο, γιόρτασε το, τίμησε το και κάνε το αναγκαίο ψάξιμο μέσα σου για να ανακαλύψεις το δικό σου ορισμό για την επιτυχία. Ο δικός σου ορισμός θα έχει μέσα του τις δικές σου ανάγκες κι επιθυμίες, τους δικούς σου στόχους κι όρους, αυτό που ταιριάζει σε εσένα. Θα χρειαστεί να βρεις το δικό σου μονοπάτι επιτυχίας και σοφίας.

2.   Ανακάλυψε ό,τι σε παθιάζει. Αυτό που συχνά προτείνω στους θεραπευομένους  μου είναι να ασχοληθούν με την καταγραφή μίας λίστας με όλα όσα τους ενθουσιάζουν. Πάρτε 2 εβδομάδες χρόνο και συμπληρώστε μία τέτοια λίστα. Μία τέτοια λίστα θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία συνταγή που σας ενθουσίασε, ένα νέο βιβλίο, ένας πίνακας ζωγραφικής, ένα τοπίο, μία ταινία, μία ομιλία, ένα ντοκυμαντέρ, μία πράξη αγάπης ή μία αγάπης προσφοράς που την είδατε μπροστά σας κ.α. Με αυτές θα ανακαλύψετε μία σειρά γεγονότων που θα οδηγήσει στο τι σας κάνει ευτυχισμένο τελικά.

3.   Ακολούθησε ό,τι σε παθιάζει. Τώρα που ξέρεις τι είναι αυτό, ή ποια είναι αυτά που σε ενθουσιάζουν και σε παθιάζουν, άρχισε να πειραματίζεσαι με αυτά. Για παράδειγμα εάν παρατήρησες που σε ενθουσιάζουν οι συνταγές πειραματίσου με καινούριες ή παρακολούθησε σεμινάρια μαγειρικής. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε ενθουσιάζει, αυτό είναι που θα χρειαστεί να τιμήσεις κι ακολουθήσεις κι όχι το τι προωθούν τα media κάθε διαφορετική σεζόν. Αυτό που σε ενθουσιάζει, αυτό είναι και το οποίο θα σε βάλει σε τροχιά επιτυχίας. Σε αυτό είναι που θα πετύχεις τελικά, γιατί αυτό είναι πάνω στο οποίο θα βάλεις την κατάλληλη δράση. Αυτό που αγαπάμε είναι αυτό που εξασκούμε πιο πολύ κι άρα σε αυτό που θα πετύχουμε στα σίγουρα!

4.   Αναγνώρισε το ποιος τρόπος ζωής σου αρέσει και σου ταιριάζει. Σου αρέσει να ταξιδεύεις ή είσαι σπιτόγατος; Ανθίζεις σε εργασιακό περιβάλλον με έντονους ρυθμούς μέσα σε ομάδα ή προτιμάς να εργάζεσαι σε πιο ήρεμους ρυθμούς και μόνος; Προτιμάς να εργάζεσαι σε έναν μεγάλο οργανισμό ή εταιρεία με δυνατότητες εξέλιξης ή ανθίζεις ως ελεύθερος επαγγελματίας; Σκέψου το διεξοδικά και δες με ποιο τρόπο νιώθεις ισορροπία στη ζωή σου. Πότε νιώθεις ότι η ζωή σου είναι σε ισορροπία;

5.   Πραγματικά, πόσα χρήματα χρειάζεσαι; Ναι, πιθανότατα θα ήθελες να είσαι ζάμπλουτος και σου εύχομαι να το πετύχεις, αλλά ας δούμε τα πράγματα από μία άλλη οπτική: Ποιο είναι αυτό το χρηματικό ποσό που θα σε κάλυπτε και έχοντας το θα ένιωθες ανακούφιση, ασφάλεια, ελευθερία; Πόσα χρήματα χρειάζεσαι να για να νιώθεις καλά; Όρισε το ποσό που χρειάζεσαι το μήνα για να νιώθεις καλά. Κι έπειτα ανάλογα με το ποσό, δες τι είδους σχέση θέλεις να έχεις με τα χρήματα. Θέλεις να εξαρτάται η ελευθερία σου από το ποσό που υπάρχει στην τράπεζα; Θέλεις να εξαρτάται η ευτυχία σου από το ποσό που υπάρχει στην τράπεζα; Θέλεις να εξαρτάται η επιτυχία σου από το ποσό που υπάρχει στην τράπεζα; Αυτό θα το αποφασίσεις εσύ.

6.   Τι κλέβει την επιτυχία σου. Αν κάνεις ένα σκανάρισμα στη ζωή σου θα δεις πως υπάρχουν τομείς που νιώθεις δυσαρεστημένος, ανεπαρκής ή στρεσαρισμένος. Αυτοί λοιπόν οι τομείς της ζωής σου, π.χ. η σχέση σου με το σύντροφο σου στην περίπτωση που δεν είναι αυτή που θα ήθελες, σου κλέβουν από την αίσθηση της επιτυχίας. Όσο επιτυχημένος ή επιτυχημένη κι αν είσαι σε όλους τους άλλους τομείς, αν νιώθεις στρες μέσα στη σχέση σου με τον/ την σύντροφο σου, τότε είναι πολύ πιθανό να νιώθεις αποτυχημένος. Ένας λοιπόν τομέας που δεν πάει όσο καλά θα θέλαμε, συχνά μας κάνει να χάνουμε την ηρεμία μας και την ισορροπία μας. Κι εδώ θα χρειαστεί να λύσουμε αυτό που μας δυσαρεστεί και να εφαρμόσουμε τις αρχές και τους κανόνες της επιτυχίας που εφαρμόσαμε στους άλλους τομείς της ζωής μας που τα καταφέρνουμε καλά.

7.   Τίμησε τη δημιουργικότητα σου. Πολλές φορές έχουμε ιδέες, πρωτοποριακές, με ισχυρό όραμα από πίσω κι όμως δεν τις βάζουμε ποτέ σε εφαρμογή, δεν αναλαμβάνουμε ποτέ δράση. Και έπειτα αναρωτιόμαστε γιατί δεν πετύχαμε π.χ. στη δουλειά μας. Μιλήστε για τις ιδέες σας, βγάλτε προς τα έξω τις προτάσεις σας, εκφράστε τη δημιουργικότητα σας.

8.   Κράτα τις υποσχέσεις σου προς τον εαυτό σου. Αν έβαλες στόχο αυτή τη χρονιά να βελτιώσεις τα εμφάνιση και την υγεία σου, θα χρειαστεί να το εφαρμόσεις. Κάθε μέρα δώσε τον καλύτερο σου εαυτό τιμώντας το λόγο που έδωσες στον εαυτό σου, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι το ιδανικό. Δεν πειράζει που έφαγες τηγανιτές πατάτες ενώ είχες πει πως δε θα το ξανακάνεις, δεν πειράζει που έφαγες εκείνο το κουλουράκι, το σημαντικό είναι να μην τα παρατήσεις. Όσο αργά κι αν πας, το σημαντικό είναι να μην σταματήσεις.

9.   Γιόρτασε τα δικά σου μοναδικά κατορθώματα. Σταμάτησε να συγκρίνεσαι με τους άλλους και με τις επιτυχίες των άλλων. Ο κάθε ένας από εμάς έχει το δικό του μονοπάτι να περπατήσει, τις δικές του προκλήσεις να αντιμετωπίσει, τα δικά του κατορθώματα να γιορτάσει ανάλογα με τον τρόπο ζωής που θέλει να δημιουργήσει. Αυτό που θα κάνεις εσύ είναι να γιορτάζεις τα κατορθώματα σου καθημερινά, να γιορτάζεις τις επιτυχίες που είχες μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα «Σήμερα δεν αναστατώθηκα με τον προϊστάμενό μου όπως χτες. Κατάφερα να ρυθμίσω τα συναισθήματα μου ώστε να μην πάρω προσωπικά αυτό που είπε», «Σήμερα έφαγα όλες τις μερίδες λαχανικών που χρειάζεται να τρώω», «Σήμερα πήγα τον 20-λεπτο περίπατο μου», «Σήμερα μίλησα με πιο θετικό τρόπο στον σύντροφο μου», «Σήμερα δεν αποβλακώθηκα μπροστά στην τηλεόραση, πήρα μία ταινία/διάβασα ένα βιβλίο», «Σήμερα μίλησα μπροστά σε όλους τους συναδέλφους με σθένος» κ.α.

Καλή επιτυχία!

 

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο – Παραμένει υπό κράτηση

6200549

Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο – Παραμένει υπό κράτηση

Στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του…

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

6200552

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν, όπως το ανακοίνωσε ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας Χύτας.

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

603

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

Όσα είπε η δικηγόρος της αδελφής του θύματος Κική Πακιρτζίδου - Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…