Newsroom

Newsroom

Τι είδους ναρκισσιστές είστε; (τεστ)

Η αλήθεια είναι ότι όλοι, περισσότερο ή λιγότερο έχουμε στοιχεία ναρκισσισμού. Όσο τα στοιχεία αυτά αυξάνονται τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να πάσχουμε από κάποια ναρκισσιστική διαταραχή.

578f4d8f1dc524a97a8b4ae9

Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι νάρκισσοι δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημά τους και άρα δεν κάνουν καμία προσπάθεια να το λύσουν.

Ο δόκτωρ και καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Κρεγκ Μάλκιν, έφτιαξε ένα μικρό τεστ για να δώσει στους ανθρώπους μια πρώτη κατεύθυνση ώστε αν τα αποτελέσματα το απαιτούν, να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Το τεστ λέγεται “Κλίμακα Φάσματος Ναρκισσισμού” και χωρίζει τους ανθρώπους σε 3 κατηγορίες ναρκισσισμού. Το ηχωισμό, τον υγιή ναρκισσισμό και τον ακραίο.

Στην πρώτη περίπτωση, το άτομο νιώθει σπάνια – αν όχι ποτέ – ξεχωριστό και εστιάζει κυρίως στους “άλλους” παραμελώντας τον εαυτό του. Ζει δηλαδή στην “ηχώ” των ανθρώπων γύρω του και εμφανίζει στοιχεία κατάθλιψης ή είναι αγχώδης. Στην δεύτερη περίπτωση, το άτομο δέχεται ή δίνει βοήθεια στους άλλους αλλά είναι και φιλόδοξο και έχει αυτοπεποίθηση. Στην τελευταία περίπτωση, στον ακραίο ναρκισσισμό, το άτομο έχει εξαιρετικές χειριστικές ικανότητες, είναι εριστικό, αποζητά συνεχώς επιβεβαίωση ενώ η αυτοπεποίθησή του κυμαίνεται από υψηλά έως πολύ χαμηλά επίπεδα, τα οποία αλλάζουν συνεχώς.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χαρακτηριστικά και από τις 3 κατηγορίες αλλά ΜΟΝΟ ένα υπερέχει.

Δοκιμάστε λοιπόν το τεστ για να δείτε τι υπερισχύει σε εσάς

Απαντήστε ειλικρινά στις παρακάτω ερωτήσεις ανάλογα με το βαθμό που συμφωνείτε ή διαφωνείτε.

1 = Διαφωνώ ριζικά

2 = Διαφωνώ

3 = Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ (ουδέτερα)

4 = Συμφωνώ

5 = Συμφωνώ απόλυτα

Βαθμολογείστε τις παρακάτω προτάσεις:

1. Ξέρω πως έχω κάτι το ξεχωριστό

2. Είμαι εξαιρετικός σε πολλά πράγματα, σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους ανθρώπους

3. Ενδόμυχα πιστεύω ότι είμαι καλύτερος από τους περισσότερους άλλους ανθρώπους

4. Προχωράω ακόμα και όταν αυτό που πρέπει να κάνω είναι πολύ απαιτητικό

5. Τα εμπόδια σπανίως με επιβραδύνουν

6. Έχω αυτοπεποίθηση, αλλά νοιάζομαι για τους άλλους

7. Αισθάνομαι άβολα όταν είμαι το επίκεντρο της προσοχής

8. Μου είναι δύσκολο να νιώσω ικανοποίηση από μία φιλοφρόνηση

9. Δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου

Η βαθμολογία σας

Για να υπολογίσετε τη βαθμολογία σας, κάνετε τα εξής:

Προσθέστε τους βαθμούς των προτάσεως 1 έως 3, για να βρείτε τη βαθμολογία σας στον «Ακραίο Ναρκισσισμό»

Προσθέστε τους βαθμούς των προτάσεων 4 έως 6 για τον «Υγιή Ναρκισσισμό»Προσθέστε τους βαθμούς των προτάσεων 7 έως 9 για τον «Ηχωισμό».

Στον ακραίο ναρκισσισμό ο μέσος όρος είναι το 9. Αν έχετε 10, είναι υψηλή και πιθανώς έχετε την τάση να είστε χειριστικοί, απαιτητικοί και συχνά αλαζονικοί. Από 11 βαθμούς και πάνω, μπορεί να είστε ένας ακραίος ναρκισσιστής, αλλά αν έχετε ηλικία κάτω των 25 ετών αυτό μπορεί να αλλάξει με τον καιρό.

Στον υγιή ναρκισσισμό ο μέσος όρος είναι το 11. Από 12 και πάνω είναι υψηλό και σημαίνει ότι νιώθετε συμπόνια και νοιάζεστε για τους άλλους, αλλά είστε και φιλόδοξοι και με αυτοπεποίθηση.

Στον ηχωισμό ο μέσος όρος είναι το 10. Από 12 και πάνω είναι υψηλός και πιθανώς σημαίνει ότι η αγωνία σας είναι μην επιβαρύνετε τους άλλους και έτσι σπανίως διεκδικείτε ό,τι εσείς χρειάζεστε.

Συνολικά, η υψηλότερη βαθμολογία είναι αυτή που κυριαρχεί, αλλά αν κάποιος έχει υψηλή βαθμολογία (πάνω από 11) στον ακραίο ναρκισσισμό, αυτή τα υπερκαλύπτει όλα και πιθανώς είναι ένα σήμα κινδύνου ότι κάτι δεν πάει καλά.

*Το τεστ αυτό είναι ενημερωτικό και όχι διαγνωστικό. Αν η βαθμολογία σας είναι είτε κοντά στον ηχωισμό είτε στην ακραία μορφή καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.  

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…