Τί δήλωσε η Τουρκία λίγες ώρες πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο

Επιστολή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα 24ωρο πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, όπου θα συζητηθούν οι θαλάσσιες οριοθετήσεις, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση. 

200309 1904 urn newsml dpa com 20090101 200309 99 256722

Επιστολή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένα 24ωρο πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τουρκική Sabah στην επιστολή ο Τούρκος πρόεδρος δεν συμπεριέλαβε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφέρεται στις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε. διαχρονικά και μεταξύ άλλων τονίζει ότι «η πολιτική μας για την Ανατολική Μεσόγειο έχει δύο βασικούς στόχους. Ο πρώτος είναι η δίκαιη και θεμιτή οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να εγγυηθούμε τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων ως ίσοι εταίροι του νησιού της Κύπρου»

Η Τουρκία αναμένει ότι στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 1 και 2 Οκτωβρίου, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα σε θέματα που περιλαμβάνουν την επικαιροποίηση της μεταναστευτικής συμφωνίας του 2016 και της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, καθώς και για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου (βίζες) ανάμεσα στα δύο μέρη, δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφή, δήλωσε ότι η συνάντηση θα αφιερωθεί στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία. 

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετωπίζουμε εντάσεις και απρόβλεπτες καταστάσεις. Η Λιβύη και η Συρία είναι εστίες ανασφάλειας και αστάθειας. Ασκείται πίεση στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου. Η σχέση μας με την Τουρκία είναι υπό δοκιμασία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα αφιερωθεί στην υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής θέσης σε σχέση με αυτήν την περιοχή. Πρότεινα τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα συζητηθούν οι θαλάσσιες οριοθετήσεις, η ενέργεια, η ασφάλεια, η μετανάστευση κ.λπ».

Την ίδια ώρα, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» αν το Αζερμπαϊτζάν ζητήσει υποστήριξη από την Άγκυρα, όταν ερωτήθηκε στη συνέντευξη αν η Τουρκία θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στους Αζέρους, καθώς συνεχίζονται σήμερα για τέταρτη ημέρα οι μάχες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και αρμενικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ακόμη πως η στήριξη που παρέχει η Γαλλία στην Αρμενία ισοδυναμεί με υποστήριξη της αρμενικής κατοχής στο Αζερμπαϊτζάν.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή