Τι δήλωσε ο Αλεξιάδης για τον αντι-ΕΝΦΙΑ και τα νέα τέλη κυκλοφορίας

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης προαναγγέλλει αλλαγές στη φορολογία ακινήτων με αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο που θα έχει αφορολόγητο όριο και θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, καθώς και ηλεκτρονική υποβολή «δήλωσης περιουσιακής κατάστασης» από όλους τους φορολογουμένους, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

57aee3171dc52432578b4f0f

Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι “ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι στο ιδεολογικό μας πλαίσιο. Είναι μια αναγκαιότητα και πρέπει να αντικατασταθεί από έναν φόρο που θα φορολογεί το σύνολο της περιουσίας, με αφορολόγητο και σίγουρα χωρίς υπερβολές και γραφικότητες. Στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρέπει να έχουμε έναν φόρο περιουσίας που θα μεταφέρει το βάρος στη μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία, θα απαλλάξει την πολύ μικρή και θα ελαφρύνει σημαντικά τη μεσαία. Ναι στον δίκαιο και αναλογικό φόρο περιουσίας, που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ΕΝΦΙΑ. Ναι σε έναν φόρο που αξιολογεί διαφορετικά τα ακίνητα. Άλλη αξία έχει ένα διαμέρισμα που αποφέρει εισόδημα (πχ ενοίκιο) και άλλη ένα ίδιο που είναι κλειστό. Το τονίζω γιατί έγινε κακή απόδοση προηγούμενης δήλωσής μου. Δίκαιοι και αναλογικοί φόροι στο εισόδημα από ακίνητα, δίκαιος και αναλογικός φόρος στην ιδιοκτησία ακίνητης περιουσίας”.

Σχετικά με το περιουσιολόγιο ο κ. Αλεξιάδης τονίζει ότι πρέπει να συνδυαστεί με την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, με τις σχετικές διατάξεις να είναι ήδη έτοιμες, ενώ όπως προσθέτει “θα υπάρχει ειδική εφαρμογή στο ΤAXIS για τη συμπλήρωση της εικόνας που ήδη έχουμε για την περιουσία του πολίτη. Θα γίνει μια φορά και δεν θα αλλάξει με την αγορά – πώληση κάποιου στοιχείου”.

Ερωτηθείς για μια ενδεχόμενη νέα επιβολή “φόρου πλούτου” ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι “όσοι συνδέουν το περιουσιολόγιο με την επιβολή “φόρου πλούτου” δείχνουν – τουλάχιστον- άγνοια για την ανάγκη να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το περιουσιολόγιο”.

Τέλος ο κ. Αλεξιάδης υποσχέθηκε δίκαια και αναλογικά τέλη κυκλοφορίας που θα αντιμετωπίζουν τα λάθη και τις υπερβολές που έχουμε σήμερα. “Λίγη υπομονή ακόμη, θα έχουμε σύντομα να εξαγγείλουμε το νέο πλαίσιο” είπε χαρακτηριστικά.