Newsroom

Newsroom

Τι δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις – Δημοσκοπική άνοδος της κυβέρνησης με φόντο τη δυσαρέσκεια

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κυβερνητική παράταξη δείχνει να ενισχύεται, ωστόσο αυτή η «άνοδος» μοιάζει περισσότερο με δημοσκοπική οφθαλμαπάτη, παρά με πολιτική επιτυχία.

dimoskopisi

Δύο νέες δημοσκοπήσεις – της Opinion Poll για το Action24 και της Alco για τον Alpha – παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις για τη Νέα Δημοκρατία, την ώρα που η απογοήτευση και η κοινωνική δυσαρέσκεια παραμένουν πεισματικά ακλόνητες. Ή αλλιώς: η ΝΔ κερδίζει πόντους… σε μια χώρα που χάνει την υπομονή της.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κυβερνητική παράταξη δείχνει να ενισχύεται, ωστόσο αυτή η «άνοδος» μοιάζει περισσότερο με δημοσκοπική οφθαλμαπάτη, παρά με πολιτική επιτυχία. Κι αυτό γιατί το γενικό κλίμα που αποτυπώνουν οι ίδιες οι έρευνες είναι βαθιά αρνητικό, με τους πολίτες να δηλώνουν απογοητευμένοι, θυμωμένοι και απελπισμένοι.

Την ίδια στιγμή, η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στο πολιτικό κατεστημένο, ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να… ψάχνει την ταυτότητά του, καταγράφοντας εκ νέου υποχώρηση.

Ειδικότερα, στην δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24, η ΝΔ καταγράφει τάση ενίσχυσης μετά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό, την ώρα που οι πολίτες καταλογίζουν στην αντιπολίτευση αδυναμία να αντιδράσει. Οι πολίτες τοποθετούνται στα σενάρια επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στα όσα λέγονται περί συνεργασιών στην κεντροαριστερά.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ φτάνει στο 25,2% , η Πλεύση Ελευθερίας  13.9% ,  το ΠΑΣΟΚ 11%, η Ελληνική Λύση  8.8%,  το Κ.Κ.Ε 7.1%,  ο ΣΥΡΙΖΑ 5.1%, η Νίκη 2.7%, η Φωνή Λογικής 2.5%, το Κίνημα Δημοκρατίας 2.3% ,  το ΜέΡΑ 25 2.2%,  η Νέα Αριστερά 1.3%, Άλλο 2.1% και αναποφάσιστοι 16%.

Η γκρίζα ζώνη στην απλή πρόθεση ψήφου ανέρχεται στο 22.6%.

prothesi 1
prothesi 2

Στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ εμφανίζει μια σημαντική άνοδο της τάξης του 1.9% και φτάνει το 30%. Ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 16.5%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 13%. Οι επιδόσεις των άλλων κομμάτων είναι: Ελληνική Λύση 10.5%( 11.4%), Κ.Κ.Ε 8.4% ( 8.3%) , ΣΥΡΙΖΑ 6.1% ( 6%) , Νίκη 3.2% ( 3.1%) , Φωνή Λογικής 3% ( 4.1 %), Κίνημα Δημοκρατίας 2.7%( 2.4%) ΜέΡΑ 25 2.6% ( 2.3%), Νέα Αριστερά 1.6% ( 1.2%) και Άλλο κόμμα 2,5%.

ektimisi 1
ektimisi 2
ektimis diaxronika

Σε σχέση με τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης οι θετικές απόψεις είναι :

  • Αύξηση μισθών ενστόλων  67.2%
  • Αύξηση κατώτατου μισθού  65.5%
  • Νέο δόγμα οχύρωσης της χώρας και ενίσχυσης του Στρατού                 61.1%
  • Οικονομική στήριξη σε συνταξιούχους  με 250 ευρώ κάθε Νοέμβριο   60.2%
  • Επιστροφή ενός ενοικίου κάθε Νοέμβριο                                                     60%
  • Η κατάθεση του θαλάσσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της χώρας        58.7%
  • Τα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων                 56.9%
metra kibernisis
metra kibernisis 2

Πώς αξιολογούν την αντιπολίτευση

Στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύουν οι πολίτες ότι κάνει την πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση , το 48.1% δηλώνει ΚΑΝΕΝΑ. Από τα κόμματα που δηλώνονται πρώτη είναι η Πλεύση Ελευθερίας με 20.7% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 8%, η Ελληνική Λύση με 6.6%, το Κ.Κ.Ε με 5.2% , ο ΣΥΡΙΖΑ με 3.1% , η Φωνή Λογικής με 1.4% κ.λ.π

antipoliteusi

Πώς απαντούν οι πολίτες στο ερώτημα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας

Το 74.6% δηλώνει ότι θεωρεί την διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα αυτή την εποχή των διεθνών αναταράξεων πολύ και αρκετά σημαντική. Λίγο δηλώνει το 10.8% και καθόλου το 11.6%.

politiki statherotita

Alco

Παραμένει η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο όπως δείχνει η δημοσκόπηση της Alco, η ΝΔ μετά τις εξαγγελίες με τα μέτρα για συνταξιούχους και ενοικιαστές, φαίνεται να κερδίζει ποσοστά.

Την ίδια ώρα η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου «παγιώνεται» στη δεύτερη θέση.

Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση του Alpha, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει, στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό της τάξης του 24,7%, με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου να είναι δεύτερη με 11,6%.

Η μεγάλη δημοσκόπηση του Alpha
17:18

Συγκεκριμένα, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, στη δημοσκόπηση του Alpha καθιερώνονται ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία, 24,7%
  • Πλεύση Ελευθερίας, 11,6%
  • ΠΑΣΟΚ, 10,4%
  • Ελληνική Λύση, 8,4%
  • ΚΚΕ, 7,1%
  • ΣΥΡΙΖΑ, 6,7%
  • Φωνή Λογικής, 3,1%
Πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση Alpha

Η εναλλακτική κυβερνητική επιλογή

Στο ερώτημα για την εναλλακτική κυβερνητική επιλογή, οι πολίτες που απάντησαν στη δημοσκόπηση Alpha προτιμούν τον «κανένα», παρά οποιοδήποτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πιο συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 13%, η Πλεύση Ελευθερίας 9, η Ελληνική Λύση 6, ο ΣΥΡΙΖΑ 5, το ΚΚΕ 5, η Φωνή Λογικής 1 και ο κανένας 51%, ένα ποσοστό αρκετά πρωτοφανές για τα εκλογικά δεδομένα.

Την ίδια ώρα, σε ερώτημα, επί του συνόλου, για τη νεανική παραβατικότητα ή τη νεανική βία στο ευρύτερο περιβάλλον τους, το 76% απάντησε «Όχι» και το 24% «Ναι» για την ηλικιακή ομάδα 17-24.

Στην ηλικιακή ομάδα 17 με 24 ετών, όπου λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα περιστατικά βίας, το 56% απάντησε θετικά για το εάν γνωρίζει περιστατικό νεανικής παραβατικότητας ή νεανικής βίας στο ευρύτερο περιβάλλον του, με το 44% να αποκρίνεται αρνητικά.

Ποια είναι, λοιπόν, η εικόνα; Μια κυβέρνηση που «ανεβαίνει» ενώ η κοινωνία κατεβαίνει, ένα πολιτικό σκηνικό όπου η κούραση βαφτίζεται σταθερότητα

Ερντογάν: «Ο Νετανιάχου είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τους Ισραηλινούς μετά το Ολοκαύτωμα»

images 16

Ερντογάν: «Ο Νετανιάχου είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τους Ισραηλινούς μετά το Ολοκαύτωμα»

Επίθεση κατά του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαπέλυσε με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράν, ο…

Ιρανός πρέσβης στην Κύπρο: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ τραυματίστηκε την στιγμή της δολοφονίας του πατέρα του

motzaba

Ιρανός πρέσβης στην Κύπρο: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ τραυματίστηκε την στιγμή της δολοφονίας του πατέρα του

Ο 56χρονος Μοτζταμπά Χαμενεΐ δεν είχε εμφανιστεί δημόσια μετά την εκλογή του την Κυριακή στο…

Θάνατος καθηγήτριας στη Θεσσαλονίκη: Καταγγελία ότι υπάρχει βίντεο με το bullying μέσα στην τάξη

kathigitria thessaloniki

Θάνατος καθηγήτριας στη Θεσσαλονίκη: Καταγγελία ότι υπάρχει βίντεο με το bullying μέσα στην τάξη

Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση της καθηγήτριας αγγλικών του 3ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, η οποία πέθανε το…

Οι Προτάσεις μας

Θάνατος καθηγήτριας στη Θεσσαλονίκη: Καταγγελία ότι υπάρχει βίντεο με το bullying μέσα στην τάξη

kathigitria thessaloniki

Θάνατος καθηγήτριας στη Θεσσαλονίκη: Καταγγελία ότι υπάρχει βίντεο με το bullying μέσα στην τάξη

Εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση της καθηγήτριας αγγλικών του 3ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, η οποία πέθανε το…

Σχετικά με ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γυναίκες στα χακί: Το ΓΕΣ προσκαλεί σε εθελοντική στράτευση με φόντο μια ψεύτικη ισότητα (Video)

ges

Γυναίκες στα χακί: Το ΓΕΣ προσκαλεί σε εθελοντική στράτευση με φόντο μια ψεύτικη ισότητα (Video)

Ολες οι εθελόντριες θα υπηρετούν σε μονάδες και υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς και θα μπορούν…

Σηκώνει τα χέρια ο Κυρανάκης για τις αυξήσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια – «Να επικρατήσει η διπλωματία»

kuranakis

Σηκώνει τα χέρια ο Κυρανάκης για τις αυξήσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια – «Να επικρατήσει η διπλωματία»

«Όσες εβδομάδες διαρκούν αυτά που βλέπετε στους δέκτες σας, οι τιμές θα αυξάνονται», σημείωσε ο…

Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα πυρηνικά: «Επικίνδυνη υποχώρηση» της κυβέρνησης

πυρηνικά

Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα πυρηνικά: «Επικίνδυνη υποχώρηση» της κυβέρνησης

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους, υπογραμμίζοντας κινδύνους ασφάλειας, οικονομικής επιβάρυνσης και…

Φαραντούρης για τα τουρκικά F-16 στα Κατεχόμενα: Ζητά κυρώσεις από Κομισιόν και αμερικανική κυβέρνηση

6647267

Φαραντούρης για τα τουρκικά F-16 στα Κατεχόμενα: Ζητά κυρώσεις από Κομισιόν και αμερικανική κυβέρνηση

«Η ανάπτυξη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από την Τουρκία συνιστά ενέργεια…

ΜέΡΑ25: Οπισθοδρόμηση και κίνδυνος η στροφή στην πυρηνική ενέργεια

mitsotakis 3

ΜέΡΑ25: Οπισθοδρόμηση και κίνδυνος η στροφή στην πυρηνική ενέργεια

Το κόμμα καταγγέλλει την εξυπηρέτηση συμφερόντων της βιομηχανίας Τεχνητής Νοημοσύνης, προτάσσοντας την ενεργειακή δημοκρατία έναντι…