Τι βλέπουμε στο σινεμά; H διαχρονική γοητεία του Spider-Man

Η ώρα της ωριμότητας για τον Άνθρωπο – Αράχνη σε μια απέραντα διασκεδαστική περιπέτεια που θα ξετρελάνει τους φαν του.  

spider man

Spider-Man: No way home (***)

Περιπετεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2021 (148)

Σκηνοθεσία: Τζον Γουότς Πρωταγωνιστούν: Τομ Χόλαντ, Ζεντάγια, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζον Φαβρό

Καθώς η ταυτότητα του Spider-Man αποκαλύπτεται ο ήρωας της Marvel δεν έχει άλλη λύση από το να ζητήσει τη συνδρομή του Dr Strange. Τα μαγικά ξόρκια του τελευταίου έχουν τον τρόπο να διορθωθεί το κακό αλλά όταν ένα λάθος ξόρκι ανοίγει μια τρύπα στα παράλληλα σύμπαντα όλοι οι εχθροί του Spider man (ο Greek Goblin, o Doctor Octopus, o Sandman, o Electro ) επιστρέφουν.

Τα τελευταία χρόνια οι κινηματογραφικοί σούπερ ήρωες αλλάζουν. Σημάδια υπαρξιακής κρίσης, απρόσμενοι θάνατοι, δραματικές εξομολογήσεις. Σε παρόμοια διάθεση και κυρίως αποφασιστικότητα να πάει η ιστορία του ένα βήμα πιο μπροστά, ο Πίτερ Πάρκερ βρίσκεται στο κατώφλι της ενηλικίωσης και ετοιμάζεται να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε όσους αγαπά. Νοσταλγικό, σινεφίλ και άκρως ψυχαγωγικό το «No way home» είναι το ψαγμένο και ανατρεπτικό last story στην αιώνια εφηβεία του ήρωα που πάντως δεν λησμονεί τις ρίζες του. Οι τρομερές σκηνές δράσης κουμπώνουν υποδειγματικά με τις κωμικές ατάκες – και τις απίθανες εκπλήξεις για τις οποίες δεν μπορούμε να πούμε λεπτομέρειες χωρίς να αποκαλύψουμε μυστικά της πλοκής- σε αυτό το νοσταλγικό φιλμ που διαβάζεται και ως φόρος τιμής στην χαμένη πλέον αθωότητα του ήρωα.  Υπεύθυνος για το χορταστικό θέαμα είναι ο Τζον Γουότς,  σκηνοθέτης των «Homecoming» και «Far from home» που ολοκληρώνει την τριλογία του Τομ Χόλαντ (σίγουρα μετά από αυτό το φιλμ θα αναδειχθεί στον καλύτερο Spider- man όλων των εποχών) με απαράμιλλο στυλ.

Ελπίδα (Hope) (**1/2)

Δραματική σουηδονορβηγικής συμπαραγωγής 2019 (125)

Σκηνοθεσία: Μαρία Σοντάλ Πρωταγωνιστούν: Aντρέα Μπριν Χόβιγκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ

Η Άνια και ο Τόμας ζουν μαζί και χώρια: είναι απορροφημένοι και οι δύο στις δημιουργικές καριέρες τους, συναντούν όποτε τα καταφέρνουν όλοι μαζί με τα 6 παιδιά τους, δείχνουν να μην τους αγγίζει τίποτα κακό. Ωσπου η Άνια μαθαίνει ότι είναι βαριά άρρωστη.

Δύσκολα ένα σενάριο σαν αυτό δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το θεατή. Η σκηνοθέτρια πατά σε μια αυτοβιογραφική ιστορία για να καταγράψει κυρίως τις αντιδράσεις όλων των μελών της οικογένειας μπροστά στο άκουσμα μιας τόσο σκληρής είδησης. Μπεργκμανική υφής το σενάριο διανθισμένο όμως με κάποιες ανάλαφρες νότες που βοηθούν στην θέαση, ενώ τον καλύτερο τους εαυτό δίνουν οι δύο πρωταγωνιστές.

Μετά την αγάπη (After love) (***)

Δραματική βρετανικής παραγωγής 2021 (89)

Σκηνοθεσία: Αλίμ Καν Πρωταγωνιστούν: Τζοάνα Σκάνλαν, Νάταλι Ρίτσαρντ, Νάσερ Μεμάρτζια, Ταλίντ Αρίς

Μια εξηντάχρονη βρατνίδα που ζει στο Ντόβερ κι έχει ασπαστεί το Ισλάμ για χάρη του μουσουλμάνου συζύγου της, μετά τον αναπάντεχο θάνατο του ανακαλύπτει πως είχε ερωμένη στην άλλη πλευρά της Μάγχης.

Εφευρετικό, με δυνατές αλά θρίλερ αναλαμπές στη διάρκεια μιας λιτής αφήγησης και συνεχείς ανατροπές στο παιχνίδι των ρόλων αλλά και των σχέσεων εξουσίας που διαμορφώνονται από τη στιγμή που η ηρωίδα μπαίνει στη ζωή της άλλης γυναίκας. Απίστευτη ερμηνεία από την Τζοάνα Σκάνλαν που παίρνει κυριολεκτικά στις πλάτες της το συγκινητικό δράμα και το μετουσιώνει σε μια σπαρακτική κραυγή αγωνίας και παραπόνου.

Τραγούδα! 2 (Sing 2) (***)

Animation αμερικανικής παραγωγής 2021 (112)

Σκηνοθεσία- σενάριο: Γκαρθ Τζένινγκς Με τις φωνές των: Θέμη Γεωργαντά, Θοδωρή Μαραντίδη

Το φιλόδοξο Κοάλα ονόματι Μπάστερ Μουν ετοιμάζει μια παράσταση που «θα αφήσει εποχή» αλλά για να τα καταφέρει πρέπει να βρει που κρύβεται ένας θρυλικός γερο-ροκάς και να τον πείσει να επανέλθει στην ενεργό δράση.

Στο πρώτο «Τραγούδα» χαρήκαμε τις περιπέτειες κάποιων αυθεντικών μουσικών ταλέντων που πέτυχαν να βρουν το δρόμο τους προς την αναγνώριση. Εδώ θα γίνουμε μάρτυρες των πιο σκοτεινών σημείων της βιομηχανίας του θεάματος. Μαφιόζοι παραγωγοί, ερημίτες ροκάδες με τάσεις αυτοκτονίας, ψωνισμένοι αρτίστες που δεν έχουν υποψία ταλέντου. Όλα αυτά δένουν θεσπέσια με το μουσικό σύμπαν του φιλμ που πέρα από το ασυναγώνιστο σάουντρακ – όπως και στην πρώτη φορά- διαθέτει μερικούς συναρπαστικούς νέους χαρακτήρες και ακαταμάχητα κωμικά σκετς. Μάλιστα στα περισσότερα από αυτά πρωταγωνιστεί η δαιμόνια γραμματέας του Μουν, η υπερήλικη χαμαιλέοντας.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…