Τί αποκάλυψαν τα 12 παιδιά και ο προπονητής για την περιπέτεια στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης

Εξιτήριο πήραν από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους, που είχαν εγκλωβιστεί για σχεδόν 17 ημέρες στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης παραχωρώντας παράλληλα την πρώτη τους συνέντευξη μετά την περιπέτεια που είχαν.

5b4f34181dc524e50f8b4731

Τα αγόρια, ο προπονητής τους και ορισμένοι από τους διασώστες κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά προσεκτικά διατυπωμένων ερωτήσεων, τις οποίες οι δημοσιογράφοι είχαν καταθέσει από πριν στους διοργανωτές της συνέντευξης Τύπου, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Λίγο προτού αρχίσουν να απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τα παιδιά συστήθηκαν με τα μικρά τους ονόματα με τη χαρά να είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Τα παιδιά εμφανίστηκαν ντυμένα με την εμφάνιση της ομάδας τους, τους Wild Boars. Στους δημοσιογράφους συστήθηκαν και οι τρεις δύτες του Πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης που έμειναν μαζί τους στο σπήλαιο έως την τελευταία στιγμή.  

Αρχικά ξεκίνησε να μιλάει ο 25χρονος προπονητής τους Αke αποκαλύπτοντας πως η απόφαση να μπουν στο σπήλαιο ήταν κοινή.

«Δεν είχαμε ποτέ βρεθεί σε σπήλαιο, αλλά το δημοσιεύσαμε στο Facebook. Είδα νερό που έμπαινε στο σπήλαιο και σκέφτηκα να φύγουμε από τη σπηλιά. Ξέραμε ότι είμαστε παγιδευμένοι και δεν μπορούσαμε να γυρίσουμε. Έπρεπε να βραχούμε και να κολυμπήσουμε. Όλοι μπορούσαμε να κολυμπήσουμε. Δεν ήταν αλήθεια ότι δεν μπορούσαμε να κολυμπήσουμε. Μετά το ποδόσφαιρο κάνουμε δραστηριότητες κολύμβησης» επισήμανε ο προπονητής και πρόσθεσε:

«Δεν συνειδητοποιήσαμε πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί η στάθμη του νερού».


Συνεχίζοντας την περιγραφή ο 25χρονος προπονητής που στάθηκε στήριγμα όλες αυτές τις ημέρες για τα παιδιά είπε:

«Κάποιος φώναξε “έχουμε χαθεί;” τότε τους καθησύχασα και τους είπα ότι θα μπορούσαμε να βγούμε με σχοινιά. Όταν συνειδητοποίησαν ότι ήταν παγιδευμένα ένα αγόρι είπε ότι σκέφτηκε τη μητέρα του εκείνη την ώρα».

Ένα από τα παιδιά, ο Dul ρωτήθηκε πως αισθάνθηκαν όταν είδαν τους Βρετανούς δύτες. Ο Dul ήταν το μοναδικό από τα παιδιά που μιλούσε αγγλικά και ο 25χρονος προπονητής τον παρότρυνε να μεταφράζει όσα τους έλεγαν οι δύτες. Ο Ake θυμάται ότι ο Dul παροτρύνει την ομάδα να είναι υπομονετική. Ο 14χρονος Dul ήταν το αγόρι που συνέβαλε τα μέγιστα στη συνεννόηση των παιδιών με τους διασώστες τους. Πρόκειται για ένα παιδί η προσωπική ιστορία του οποίου συγκίνησε τους πάντες όταν αποκαλύφθηκε. Ένα μικρό αγόρι που μόλις στα επτά του χρόνια έγινε μετανάστης, αφήνοντας την οικογένειά του στη Μιανμάρ για να βρει καλύτερη εκπαίδευση στην Ταϊλάνδη. 

«Άκουσα κάποιον να μιλάει και δεν πίστευα ότι υπήρχε κάποιος εκεί. Ο Μικ πλησίασε τους Βρετανούς δύτες. Όταν εμφανίστηκαν, είπα “γεια”. Ήταν ένα θαύμα», είπε ο Dul και αμέσως απάντησε στους δύτες «είμαστε καλά».


Ο Dul θυμήθηκε ότι «ο εγκέφαλος τους λειτουργούσε πολύ αργά» όταν τους εντόπισαν. Ήταν πολύ πεινασμένοι, εξηγεί. Έως ότου τους εντοπίσουν, τα παιδιά έπιναν μόνο νερό, το οποίο αντλούσαν από τα τοιχώματα του σπηλαίου. Ορισμένα ονειρεύονταν τηγανητό ρύζι για να ξεγελάσουν την πείνα τους. Τα περισσότερα ωστόσο αναζητούσαν μαζί με τον προπονητής τους διέξοδο.

Παράλληλα, ο προπονητής είπε στους δημοσιογράφους ότι τα αγόρια προσπάθησαν να σκάψουν ένα δρόμο και να βγουν έξω.«Τους είπα να μην φοβούνται, γιατί η στάθμη του νερού θα πέσει αύριο» είπε ο Ake.

«Είδαμε το νερό να στάζει από τους τοίχους, έτσι μείναμε κοντά στην πηγή του νερού. Εκείνη τη στιγμή δεν φοβόμασταν, γιατί πιστεύαμε ότι η στάθμη του νερού θα υποχωρήσει και κάποιος θα μας σώσει».

Ο Ake είπε ότι προσπάθησε να ανυψώσει το ηθικό των αγοριών και προσπάθησε να βρει νερό για να πιει από τα τείχη της σπηλιάς. Το νερό ήταν καθαρό, είπε.

«Δεν είχαμε φαγητό, απλώς πίναμε νερό», τόνισε ένα αγόρι.

«Τι σκεφτόσασταν όταν ήσασταν πεινασμένοι», τους ρώτησαν οι δημοσιογράφοι.

Ένα αγόρι είπε ότι σκέφτηκε το τηγανιτό ρύζι.


Ο Ake πρόσθεσε ότι κάποιοι σκέφτηκαν ότι υπήρχε διέξοδος από τη σπηλιά, κι έτσι μετακινήθηκαν προς τα πίσω μέσα από τη σπηλιά. «Ακούσαμε το νερό να έρχεται προς εμάς, ενώ περιμέναμε να διασωθούμε. Η στάθμη αυξήθηκε σχεδόν 3 μέτρα. Δεν μπορούσαμε να ακούσουμε τη βροχή έξω». 

«Προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε να σκάβουμε για να βρούμε έναν ασφαλή χώρο».

«Τι σας δίδαξε η περιπέτεια αυτή;» τους ρώτησαν οι δημοσιογράφοι

Ο 25χρονος προπονητής είπε ότι εκτίμησε την καλοσύνη όλων και πρόσθεσε πως «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να ελέγχουμε τις δραστηριότητες μας.»

Ένα άλλο αγόρι είπε: «Υπόσχομαι να γίνω καλός άνθρωπος, καλός πολίτης».

«Ποιο είναι το όνειρό σας;» τους ρώτησε ένας άλλος δημοσιογράφος.

«Θέλω να γίνω ποδοσφαιριστής» είπε ένα αγόρι. «Αισθάνομαι πιο δυνατός και έχω περισσότερη υπομονή και αντοχή».

Ένα άλλο αγόρι είπε ότι «η εμπειρία μου έμαθε να εκτιμώ τη ζωή».


Όταν τα παιδιά ρωτήθηκαν αν θα ξαναπήγαιναν στο σπήλαιο, τα περισσότερα απάντησαν πως δεν θα το επιχειρούσαν ξανά.

Όταν ρωτήθηκαν ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλουν να κάνουν όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους τα αγόρια άρχισαν να απαριθμούν τα αγαπημένα τους φαγητά. 

«Ποιος αποφάσισε ποια παιδιά θα βγουν πρώτα από τη σπηλιά» ρώτησε ένας δημοσιογράφος.

Ο Ake είπε ότι κανείς δεν έσπευσε να βγει πρώτος από την σπηλιά γιατί όλα είχαν έρθει τόσο κοντά μεταξύ τους όλες αυτές τις ημέρες που ήταν εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο. Σύμφωνα με τον προπονητή τους, τα παιδιά θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί στη μνήμη του πρώην δύτη της Επίλεκτης Μονάδας SEAL του Ναυτικού της Ταϊλάνδης ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

«Τα αγόρια θεωρήθηκαν εξίσου δυνατά», είπε ένας γιατρός.

Ο Mark, ήταν ένα από τα αγόρια που βγήκε την τελευταία ημέρα από την σπηλιά και αυτό γιατί δεν υπήρχε τόσο μικρή μάσκα προσώπου για εκείνον, αποκάλυψε ένας γιατρός.

Αξιωματούχος γιατρός είπε ότι όλα τα παιδιά «έχουν ανακτήσει τις δυνάμεις τους». «Ανυπομονούν να φάνε σπιτικό φαγητό. Μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους και να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή», τόνισε συμπληρώνοντας ότι και η ψυχική τους κατάσταση «είναι σχετικά καλή».


Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…