Τι άλλο θα δούμε... τα Ελληνικά Hoaxes αποκάλυψαν τα fake news του ΣΚΑΪ για την Ουκρανία

Οι «συγκλονιστικές εικόνες» που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ ήταν ψέμματα

NewsRoom 28/02/2022 | 13:12

«Συγκλονιστικές εικόνες από τα καταφύγια – Ζουν με τον τρόμο», ήταν η λεζάντα που συνόδευε το βίντεο που έδειχνε πλήθος κόσμου να κατεβαίνει σε κατάσταση πανικού τις σκάλες του μετρό στην Ουκρανία.

Το συγκεκριμένο βίντεο μεταδόθηκε από το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ μόνο που όπως αποδείχτηκε καμία σχέση δεν έχει με τον πόλεμο στην Ουκρανία.To επίμαχο βίντεο είναι για την ακρίβεια από το 2018, από την κατάρρευση κυλιόμενης σκάλας στον σταθμό «Ρεπούμπλικα» στη Ρώμη.

Τώρα αν στο ΣΚΑΪ ήξεραν πως αναπαράγουν ψέμματα ή όχι, δεν θα μάθουμε ποτέ. Αυτό όμως που έχει αξία είναι πως η διάψευση έγινε από τα Ελληνικά Hoaxes, στο δημοσίευμα των οποίων αναφέρεται:

«Σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού αναμεταδόθηκαν στις 25/2 πλάνα που, σύμφωνα με τη ρεπόρτερ, απεικονίζουν κατοίκους του Κιέβου, οι οποίοι προσπαθούν για να βρούν καταφύγιο στο μετρό. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Το επίμαχο απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων:

Τι ισχύει

Αρχικά, παρότι παρουσιάζεται ως πρόσφατο και σχετικό, το εξεταζόμενο απόσπασμα δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία ή με τα όσα εκτυλίσσονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην πρωτεύουσά της. Τα πλάνα προβλήθηκαν σε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στις 25 Φεβρουαρίου του 2022.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής:

Σειρήνες ηχούν και σπέρνουν τον πανικό στο κέντρο του Κιέβου. Κάτοικοι της περιοχής απελπισμένοι, τρέχουν πανικόβλητοι να βρουν καταφύγιο στο μετρό. Με το που μπαίνουν μέσα τρέχουν ακόμη πιο γρήγορα για να προλάβουν. Ο ένας πέφτει πάνω στον άλλον. Κάποιοι μάλιστα κινδυνεύουν να τραυματιστούν σοβαρά.

Στην πραγματικότητα, στο βίντεο διαδραματίζονται σκηνές από ατύχημα που έλαβε χώρα στον αστικό σιδηρόδρομο της Ρώμης, στις 23 Οκτωβρίου του 2018.

Πιο συγκεκριμένα, στις κυλιόμενες σκάλες του σταθμού “Piazza Repubblica” επέβαιναν οπαδοί της CSKA Μόσχας, οι οποίοι κατευθύνονταν προς το Stadio Olimpico για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην ομάδα τους κι εκείνη της Ρόμα».

Πού φτάσαμε, τι άλλο θα δούμε... τα Hoaxes να «κρεμάνε» τον ΣΚΑΙ για fake news και ψεύτικα ρεπορτάζ.