Τι αλλάζει στο τηλεοπτικό τοπίο το 2019

Tο πρώτο βήμα ρύθµισης του άναρχου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, έγινε µέσα από ένα συγκροτηµένο θεσµικό πλαίσιο του ΨΗΠΤΕ µε τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών εθνικής εµβέλειας. Το  2019 θα βρει το µιντιακό τοπίο καλύτερο από το 2018. 

NewsRoom 06/01/2019 | 09:37

Η εµφάνιση του Open TV, το κλείσιµο του ιστορικού Mega Channel, η είσοδος της Motor Oil στο τηλεοπτικό κάδρο µε την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου του Οµίλου Alpha, όπως και η χορήγηση τηλεοπτικών αδειών εθνικής εµβέλειας, ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν το στείρο μηντιακό τοπίο το 2018. 

Eλκυστική εργαλειοθήκη

Σχεδόν «αόρατη» ήταν η Ελλάδα στον παγκόσµιο χάρτη οπτικοακουστικών επενδύσεων. Η ανυπαρξία θεσµικού πλαισίου επενδυτικών κινήτρων για τη βιοµηχανία του θεάµατος την είχε, µέχρι τώρα, καταστήσει ευκαιριακό παίκτη του περιθωρίου. Η αυτοεξορία της χώρας -απέραντου φυσικού σκηνικού για κάθε είδους οπτικοακουστικές παραγωγές- τερµατίστηκε το 2018 µε τη δηµιουργία ολοκληρωµένου πακέτου επενδυτικών κινήτρων µέσα από ένα συγκροτηµένο θεσµικό πλαίσιο.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα, µε σειρά πρωτοβουλιών του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, αποκτά προφίλ µε εξωστρεφή ελκυστικά χαρακτηριστικά αλλά και σταθερό βλέµµα στην εσωτερική οπτικοακουστική δηµιουργία, µε σκοπό τη στήριξη και ενίσχυσή της. Πλέον η χώρα διαθέτει θεσµικό πλαίσιο και δέσµη κινήτρων για προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών επιχειρήσεων που µέχρι τώρα «δραπέτευσαν» µέσα από τα χέρια της. Η Ελλάδα απέκτησε εντός του 2018 ισχυρή εργαλειοθήκη, αξιοποιήσιµη από τις αρχές του 2019, που αποτελείται από:

● Το µέτρο επιχορήγησης οπτικοακουστικών παραγωγών (cash rebate) σε ποσοστό 35% επί του συνολικού προϋπολογισµού, χωρίς µάλιστα (ανώτατο) πλαφόν (επί του µπάτζετ). To cash rebate θεωρείται από τα πλέον ανταγωνιστικά χρηµατοεπενδυτικά µέτρα, τουλάχιστον της Ευρώπης. Ο φορέας υλοποίησης του µέτρου, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) -κόµβος εφαρµογής της οπτικοακουστικής πολιτικής-, µετρά ήδη 23 αιτήσεις που ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόµου 4487/2017 (το τέταρτο κεφάλαιο αφορά στην ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών στην Ελλάδα) και έχουν υπαχθεί στο επενδυτικό κίνητρο επιχορήγησης του 35%. Οι περισσότερες είναι ξένες παραγωγές (14), και από αυτές οι 12 είναι διασυνοριακές, κυρίως από Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Γερµανία, Ισπανία, Ολλανδία) και ΗΠΑ (δύο). Με βάση τα χρονοδιαγράµµατα των αιτήσεών τους, πέντε από αυτές έχουν ολοκληρώσει την επένδυσή τους στην Ελλάδα και είναι έτοιµες να καταθέσουν αίτηση για να λάβουν την επιστροφή χρηµάτων (chase rebate) σε µετρητά. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι ανά πάσα στιγµή αρχίζουν γυρίσµατα. Η συνολική επένδυση στη χώρα από τις δαπάνες των συγκεκριµένων (23) έργων ανέρχεται σε περίπου 17,5 εκατ. ευρώ και η επιχορήγηση που θα λάβουν µέσω επιστροφής χρήµατων σε προβλεπόµενες από τον νόµο επιλεγµένες δαπάνες (π.χ. ρεύµα, καύσιµα, τροφοδοσία, µισθοδοσία κ.ά.) είναι ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε στοιχεία του ΕΚΟΜΕ.

● Το πρόγραµµα εγγυοδοσίας δανείων, ύψους 25 εκατ. ευρώ, µέσω του Εθνικού Ταµείου Επιχειρηµατικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι µια επιχείρηση, της Ελλάδας ή του εξωτερικού, που υποβάλλει αίτηση στο ΕΚΟΜΕ για να ενταχθεί στο πρόγραµµα επιχορήγησης του ΨΗΠΤΕ και λάβει τη σχετική έγκριση επιχορήγησης, αυτοµάτως µπορεί µε το έγγραφο αυτό να απευθυνθεί σε κάποια από τις ελληνικές τράπεζες, να το αξιοποιήσει ως εγγυητική επιστολή και να λάβει χαµηλότοκο δάνειο.

● Το πρόγραµµα επενδύσεων «Επιχειρηµατική Χρηµατοδότηση», ύψους 916 εκατ. ευρώ, µέσω ΕΤΕΑΝ, σε συνεργασία µε τα κυρίαρχα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα της χώρας, µε επιχορήγηση του επιτοκίου δανεισµού έως 40% και περίοδο χάριτος έως 24 µήνες. Μέτρο που αφορά νεοφυείς και µικροµεσαίες επιχειρήσεις ΜΜΕ.

● Το υπερταµείο «Fund of Funds», µε αρχικό κεφάλαιο 50 εκατ. ευρώ (µέσω του Ταµείου Ανάπτυξης Νέας Οικονοµίας), για µικροµεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε οπτικοακουστικές παραγωγές (κινηµατογράφο, τηλεόραση, περιεχόµενο βιντεοπαιχνιδιών) στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πρώτο venture capital, δηλαδή κεφάλαιο επιχειρηµατικών συµµετοχών. Εξίσου σηµαντικός για τη βιοµηχανία του θεάµατος είναι ο νεοσύστατος θεσµός των film offices του ΥΨΗΠΤΕ. Ενα εργαλείο µε φυγόκεντρες δυνάµεις, καθώς το σχέδιο προβλέπει τη λειτουργία εντός του 2019 συνολικά 13 film offices στις κεντρικές περιφέρειες της χώρας αλλά και µερικά ακόµη επιπλέον σε συγκεκριµένους δήµους, λόγω αυξηµένης ζήτησης (π.χ. Σαντορίνη, Κεφαλονιά). Λειτουργούν ήδη δύο (από ένα σε Αττική και Στερεά Ελλάδα) και ετοιµάζονται τρία (από ένα σε Κρήτη, ∆υτική Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία). Τις πρώτες ηµέρες του 2019, εξάλλου, το ΥΨΗΠΤΕ θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόµου για ορισµό εργοσήµου στους βοηθητικούς ηθοποιούς, µε το οποίο θα λάβει υπόσταση η ασφαλιστική κάλυψή τους.

Πηγή: Εθνος

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.