Τι αλλάζει στο πιστοποιητικό νόσησης και στις αναρρωτικές άδειες για κορονοϊό

Οι εμβολιασμένοι αρκεί πλέον να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν την θετικότητα με μοριακό τεστ

AP21126585350205

Αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του πιστοποιητικού νόσησης φέρνει κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες, την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στη διάρκεια της ενημέρωσης για το άνοιγμα των σχολείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, οι εμβολιασμένοι αρκεί πλέον να έχουν θετικό rapid test για την έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν την θετικότητα με μοριακό τεστ. Ωστόσο, για χορήγηση αναρρωτικής άδειας από την εργασία αρκεί το θετικό rapid test για όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι, και επομένως οι εργοδότες θα πρέπει να το αποδέχονται.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα: “Για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία από την εργασία λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, αρκεί η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test)”.

Σημειώνεται ότι η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως 90 ημέρες μετά από τον μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο. Ωστόσο, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5 Ιουλίου 2021 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση rapid test παραμένουν σε ισχύ έως 180 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιανουαρίου 2022. Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και τις 4 Δεκεμβρίου 2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν rapid test διαρκεί 90 ημέρες.

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις 90 ημέρες συν μία ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας

Γιαννούλης: Έκανε αναφορά στο λάθος των δημοσιογράφων στο αέρα του ΣΚΑΪ – Ταράχτηκε ο Κούτρας (video)

Γιαννούλης Κούτρας

Γιαννούλης: Έκανε αναφορά στο λάθος των δημοσιογράφων στο αέρα του ΣΚΑΪ – Ταράχτηκε ο Κούτρας (video)

Δεν θέλουνε να ακούνε για δημοσιογραφικά λάθη στον αέρα του ΣΚΑΪ μάλλον

Οι αχρείαστες αποκαλύψεις για την Άννα Παναγιωτοπούλου από την Τσολάκη: «Νόμιζαν πως γίνεται επιθετική»

Παναγιωτοπούλου Τσολάκη

Οι αχρείαστες αποκαλύψεις για την Άννα Παναγιωτοπούλου από την Τσολάκη: «Νόμιζαν πως γίνεται επιθετική»

Στην εκπομπή της Ελένης Τσολάκη μάθαμε πράγματα για την Άννα Παναγιωτοπούλου, που δεν χρειαζόταν να…

Θήβα: Σοκάρουν οι γονείς του μωρού που βρέθηκε νεκρό – «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» (video)

profile player 960x540 2

Θήβα: Σοκάρουν οι γονείς του μωρού που βρέθηκε νεκρό – «Δεν έπαιρνε ανάσα και του κάναμε μαλάξεις» (video)

«Το έβαλα εκεί και άρχισα να προσπαθώ να του δώσω οξυγόνο», ανέφερε ο πατέρας του…