Newsroom

Pandora Newsroom

Τι αλλάζει στα σχολικά κυλικεία: Τέλος τα αλλαντικά και τα αναψυκτικά

Στόχος είναι το σχολικό έτος 2026-2027 να εκκινήσει με πλήρη συμμόρφωση των αρμόδιων φορέων στους νέους κανόνες, διασφαλίζοντας ότι το σχολικό περιβάλλον θα λειτουργεί ως πρότυπο υγιεινής διατροφής

providence doucet 5za6niH4qpw unsplash

Το υπουργείο Υγείας, προχωρώντας «σε μια καθοριστική παρέμβαση για την προάσπιση της υγείας της νέας γενιάς» όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, θέτει σε εφαρμογή τη νέα, επικαιροποιημένη υγειονομική διάταξη για τη λειτουργία των σχολικών κυλικείων, των χώρων εστίασης και των αυτόματων πωλητών σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Η νέα διάταξη, αντικαθιστά το πλαίσιο του 2013 βασίζεται στα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με την υγεία και την διατροφή. Στόχος είναι το σχολικό έτος 2026-2027 να εκκινήσει με πλήρη συμμόρφωση των αρμόδιων φορέων στους νέους κανόνες, διασφαλίζοντας ότι το σχολικό περιβάλλον θα λειτουργεί ως πρότυπο υγιεινής διατροφής και θωράκισης της υγείας των μαθητών.

Τι αλλάζει τη νέα σχολική χρονιά στα κυλικεία

«Το σχολείο οφείλει να αποτελεί έναν υποστηρικτικό χώρο που δεν προσφέρει απλώς τροφή, αλλά εκπαιδεύει τους μαθητές, προάγοντας τις ορθές διατροφικές επιλογές και τις ισορροπημένες συνήθειες που υιοθετούνται από την παιδική ηλικία. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίζονται αυστηρά ποιοτικά κριτήρια για τα προϊόντα που επιτρέπεται να διατίθενται εντός των σχολικών μονάδων. Μεταξύ των βασικών αλλαγών περιλαμβάνονται η πλήρης απαγόρευση των αλλαντικών, η υποχρεωτική μείωση των μερίδων σε συγκεκριμένα είδη, καθώς και η απόλυτη απαγόρευση της διάθεσης αναψυκτικών» υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας.

Η ανακοίνωση επίσης, τονίζει επίσης πως «η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και εντάσσεται οργανικά στο ευρύτερο πλέγμα δράσεων του Εθνικού Προγράμματος για την Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας».

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της νέας υγειονομικής διάταξης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε: «Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι μια θεωρητική μάχη, αλλά μια καθημερινή πράξη ευθύνης που ξεκινά από εκεί όπου τα παιδιά μας περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους το σχολείο. Με τη νέα υγειονομική διάταξη, αλλάζουμε ριζικά τους κανόνες του παιχνιδιού. Επικαιροποιούμε το πλαίσιο με βάση τα πιο αυστηρά επιστημονικά δεδομένα, βγάζουμε οριστικά τα αλλαντικά και τα αναψυκτικά από τα σχολικά κυλικεία και μειώνουμε τις μερίδες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προστατεύει έμπρακτα τους μαθητές.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί κεντρικό πυλώνα των εθνικών μας δράσεων κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Ξεκινάμε από τη ρίζα του προβλήματος, θωρακίζοντας τα παιδιά μας και προσφέροντάς τους τα εφόδια να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην υγεία της νέας γενιάς. Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η νέα σχολική χρονιά να βρει τα σχολεία μας απόλυτα εναρμονισμένα με τα νέα, υγιή πρότυπα».

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρές ελλείψεις πυρασφάλειας σε σχολεία του Κερατσινίου – Πρόστιμα από την Πυροσβεστική

Ηράκλειο: Εξωσχολικοί εισέβαλαν στο σχολείο και απείλησαν τον διευθυντή με αυγά και καπνογόνα

Χανιά: Δίωξη σε μαθητές του Μουσικού σχολείου για την κατάληψη συμπαράστασης στον Πάνο Ρούτσι

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Ένταση Τσουκαλά και Γεωργιάδη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βγήκατε με καπνογόνα επειδή δεν είναι 11 αλλά 4 βουλευτές» – «Ξεχάσατε τους κουμπάρους του Ανδρουλάκη;»

image 2026 07 17T102310.650

Ένταση Τσουκαλά και Γεωργιάδη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Βγήκατε με καπνογόνα επειδή δεν είναι 11 αλλά 4 βουλευτές» – «Ξεχάσατε τους κουμπάρους του Ανδρουλάκη;»

Οι ποινικές διώξεις σε 4 εν ενεργεία βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε στο επίκεντρο της…

Ιράν: 38 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες από τα αμερικανικά πλήγματα τον τελευταίο μήνα

AP26151370219213

Ιράν: 38 νεκροί και πάνω από 400 τραυματίες από τα αμερικανικά πλήγματα τον τελευταίο μήνα

Τρείς γυναίκες και ένας ανήλικος περιλαμβάνονται στους νεκρούς, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Υγείας

Οι Προτάσεις μας

Σκάνδαλο Pegasus: Πώς το Μαρόκο κατασκόπευε από δημοσιογράφους έως και την ισπανική κυβέρνηση – Ο ρόλος ισραηλινών εταιρειών

maroko 2345089340 1024x577 1

Σκάνδαλο Pegasus: Πώς το Μαρόκο κατασκόπευε από δημοσιογράφους έως και την ισπανική κυβέρνηση – Ο ρόλος ισραηλινών εταιρειών

Η συγκλονιστική μαρτυρία πληροφοριοδότη αποκαλύπτει τις εσωτερικές λειτουργίες της μαροκινής DGST, τη χρήση εμιρατινών μεσαζόντων…

Κύπρος: Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στα τέλη Ιουλίου- Θα μεταβεί και στα Κατεχόμενα

AP26182590574775

Κύπρος: Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στα τέλη Ιουλίου- Θα μεταβεί και στα Κατεχόμενα

Μόλις εχθές, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης,  δήλωσε ότι, στο αμέσως επόμενο διάστημα,…

Αυξήθηκε η σκόνη στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία: Οι περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

6921697

Αυξήθηκε η σκόνη στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία: Οι περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η ανατολική της πλευρά συγκαταλέγεται στις περιοχές όπου η επιβάρυνση ήταν…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυψέλη: Σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών για τις ρωγμές σε πολυκατοικίες – Τι αποφασίστηκε

KYPSELH

Κυψέλη: Σύσκεψη στο Υπουργείο Υποδομών για τις ρωγμές σε πολυκατοικίες – Τι αποφασίστηκε

Ανεξάρτητοι έλεγχοι από το ΤΕΕ και νέα γεωτεχνική μελέτη ανάμεσα στις αποφάσεις που πάρθηκαν.